Groeten uit Israël – Pesach zonder ‘Matziot’?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Het nieuwe dagelijkse leven heeft ons ingehaald. Kantoor thuis, alle kinderen thuis, iedereen wil graag de dagelijkse boodschappen doen of het afval naar beneden dragen, en opeens is het balkon DE attractie! Op dit moment is het nog druk met de Pesach-schoonmaak, want aanstaande woensdagavond is het ליל הסדר Lel HaSeder, Sederavond, de vooravond van Pesach, die elk jaar rond 8 uur ‘s avonds begint en in het beste geval om 12 uur ‘s nachts eindigt.

Overigens zijn de dagelijkse gebeden nu verplaatst van de atriums naar de balkons, op Shabbat klonken de gebeden luid vanaf ons gebouw en de twee gebouwen daartegenover, het klonk erg emotioneel. Ik mis het gebed in de synagoge al lange tijd, het is nu onmogelijk geworden, de synagogen zijn gesloten. Dus nu laat ik de gebeden en gezangen naar mijn voordeur brengen.

Je moet geluk hebben om in deze dagen eieren te vinden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Als gevolg van de hele ‘Corona-Balagan’ (Balagan = verwarring) zijn er al enige tijd geen eieren meer te koop. Ik hoop van harte dat we binnenkort ergens een paar eieren kunnen vinden, anders valt onze zo populaire ‘Matziot’ in het water. Wat zijn Matziot? Hier is het recept: bevochtig 1 matze onder stromend water, breek hem in 4 gelijke delen, dompel die eerst in melk en dan in een ei/suiker/kaneelmix, bak ze goudbruin in olie, dep ze met keukenpapier, warm serveren. We eten ze graag met kwark en salade.

Mooi weer in leeg Jeruzalem. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Vandaag zal het grotendeels bewolkt blijven en nog steeds erg warm en droog. Dit zal echter rond het middaguur veranderen. Dan wordt het winderig en zal de koude lucht onze regio bereiken.
Voor vandaag worden de volgende zeer zomerse maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 38 graden, Eilat bij de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde ondanks de droogte nog een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,125 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 32,5 centimeter tot de bovengrens!

Samen met mijn collega’s van Israel Today, wens ik u vandaag een gelukkige nieuwe week, een gezegend Pesachfeest en בשורות טובות ‘BeSorot Tovot’, goed nieuws.

Shalom uit Jeruzalem!

Hanna