Groeten uit Israël – Pesach wordt uitbundig gevierd

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Judith Jeries |

Het is Pesach, en na al die weken en maanden van ontbering, wordt dit feest nu uitbundig gevierd. Vooral de kinderen krijgen waar voor hun geld. De natuurparken en dierentuinen zijn overvol, en het beste van alles is dat het weer meewerkt.

>

Verschillende steden en gemeenten in het land bieden hun inwoners gratis attracties, plezier en afwisseling. In Haifa heeft de Bank Hapoalim een stapje extra gedaan voor haar klanten, door op haar website een gratis kaartje per dag per persoon aan te bieden voor een bezoek aan musea in de stad, waarvan er zoals wij allen weten, vele zijn. Een flinke besparing op de entree­gelden!

In Naharia werd een happening voor de hele familie georganiseerd. (Foto: Judith Jeries)

Het was dus logisch dat ook wij iets van de herwonnen vrijheid wilden ervaren. Dus gingen we op weg naar Naharia, een stad aan zee op slechts 10 kilometer van de Libanese grens. De stad werd in 1934 gesticht door Joodse immigranten uit Duitsland, en is de zusterstad van meerdere Duitse steden. Daar vieren ze Pesach, ook wel bekend als het lentefeest, met een onderhoudend programma voor de inwoners en bezoekers van de stad.

Er waren jongleurs, showmannen en muziek-fanfares en veel mogelijkheden om bellen te blazen, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de volwassenen. Ook drinkt men daar graag allerlei soorten koffie direct aan het strand. Het is een genoegen om de mooie strandcafés weer geopend te zien.

Mozes was er ook. (Foto: Judith Jeries)

Het weer was erg aangenaam, hoewel het wat koeler was dan we in deze tijd van het jaar gewend zijn. Maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat Pesach dit jaar bijzonder vroeg valt. Morgen zal de winter nog even terug komen. En dat brengt ons bij het weer.

Bij het strand van Naharia. (Foto: Judith Jeries)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met verspreid voorkomende buien in het noorden en midden van het land. Daardoor zal het nog wat koeler worden, vooral in het noorden van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,15 m beneden de zeespiegel. Dat is slechts 35 centimeter onder de bovengrens.

Namens de hele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke donderdag en alvast een prettig weekeinde. Het ga u goed.

Shalom uit het mooie Galilea,

Judith