Groeten uit Israël – Pesach-week, tijd voor uitstapjes

 

Door Dov Eilon |

Afbeelding: Israëli’s genieten van op de eerste Pesach-dag in het noorden van het land, zoals hier te zien in Kfar Blum. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik schreef u gisteren dat ik heel erg van het Pesachfeest houd. De dagen vóór de Seder viering, die niet gemak­kelijk zijn vanwege de voorbe­reidingen voor het feest, zijn weer snel vergeten en we verheugen ons op de relatief rustige week van Pesach. Deze dagen worden חול המועד ‘Chol Hamo’ed’ genoemd, de niet-heilige dagen of werkdagen van een feestweek. Naast Pesach hebben we een vergelijkbare week tijdens het Loof­hutten­feest in de herfst. In deze week is het altijd rustiger, er zijn veel mensen die een vrije dag nemen, of maar een halve dag werken.

Voor veel Israëli’s is dit dé week voor een reis naar het buitenland of uitstapjes in eigen land. En omdat het er nog niet zo goed uitziet met de vluchten naar het buiten­land, omdat de populaire bestem­mingen in Europa nog steeds niet open zijn, aangezien men daar de Corona-crisis niet onder de knie krijgt, gebruiken de Israëli’s deze periode om hun eigen land een beetje beter te leren kennen. Het is hier misschien wat duurder dan in het buitenland, maar Israël is desondanks een geliefde vakantiebestemming.

Ik zag in de nieuwsberichten een reportage over Israëlische toeristen die weer naar Eilat afreizen. Eilat is altijd al een populaire bestemming geweest voor Israëli’s, maar dit jaar natuurlijk in het bijzonder. En omdat de hotels, die eindelijk weer gasten mogen ontvangen, proberen de prijzen aantrekkelijker te maken dan normaal, zitten de hotels volgens deze reportage al op 80 procent van hun capaciteit.

En vanaf vandaag mogen Israëli’s ook weer naar de Sinaï reizen. Het is nog steeds een beetje ingewikkeld, want maximaal 300 mensen per dag mogen van beide kanten de grens oversteken. Je moet je van tevoren inschrijven. Alleen diegenen die gevaccineerd zijn of hersteld zijn van Covid worden toegelaten. En boven­dien moet je een corona-test laten afnemen aan elke kant van de grens. Dit klinkt erg ingewikkeld en onplezierig, maar niet voor de Israëli’s. De toegestane 300 mensen stonden vandaag in alle vroege al in de rij bij de grens­overgang om eindelijk, na meer dan een jaar, de Egyptische Sinaï binnen te kunnen komen. Klinkt dat niet een beetje raar? Juist op Pesach worden de Israëliërs massaal naar Egypte gelokt, terwijl ze net de Exodus, de Uittoche, uit dat land hebben gevierd.

Vanaf vandaag is de grensovergang Taba bij Eilat weer open. Per dag mogen 300 Israeli’s de grens over. (Foto: Flash90)

Persoonlijk blijf ik liever in eigen land. En vooral in deze tijd, nu we waarschijnlijk een van de weinige landen zijn waar het leven weer enigszins ‘normaal’ is. Alles is weer geopend, er wordt heel weinig meer over Corona gesproken. En er zijn echt talrijke mooie plekken in ons land om te bezoeken . Maar ik weet zeker dat ik u dat niet hoef te vertellen. Ik hoop van harte dat het ook in uw landen snel beter zal gaan, ook al ziet het daar op dit moment nog niet naar uit, wat me best verdrietig maakt.

Intussen genieten de Israëli’s van hun eigen land, zoals hier in natuurreservaat Pura in het zuiden. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Het weer is deze dagen optimaal voor uitstapjes. De komende dagen zal het echter weer wat koeler worden, en de regen heeft ook haar laatste woord nog niet gesproken.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt. In de bergen en het binnenland zal het iets warmer worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is tijdens de vakantie weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,165 meter beneden de zeespiegel. Dat is slechts 36,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Blijf gezond!

Shalom en Chag Same’ach vanuit Modi’in,

Dov