Groeten uit Israël – Pesach: van schoonmaak-koorts naar bevrijding

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

Elk jaar viert het volk Israël tijdens het Pesachfeest haar bevrijding uit de Egyptische slavernij. Maar voordat we met z’n allen aan de feest­tafel gaan zitten, wordt het huis brandschoon gemaakt. Voor dit reinigen hebben we de hele week voor Pesach nodig. Het is een integraal onderdeel van de Joodse traditie. Daarom noemen we Pesach ook het feest van de reiniging.

Wat er in gedurende deze week in Israël gebeurt, zou je als waanzin kunnen omschrijven. In deze ene week worden meer schoon­maak­middelen verkocht dan in de rest van het jaar samen. Er wordt in deze week over weinig andere dingen gepraat, dan over het schoon­maken van onze huizen. Het lijkt wel een wedstrijd, wie voor Pesach de schoonste woning heeft.

In de supermarkten in Israël is het bijzonder druk voor de feestdagen. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

In de moshav waar wij wonen, is het meestal niet gemakkelijk om een werkster te vinden in de week voor Pesach. In deze week kan elke schoon­maakster uitkiezen waar ze wil werken. Eerst bekijkt ze het huis en dan zegt ze ons of ze de opdracht al of niet aanneemt. Zo is het ook bij mij gegaan. Het meisje dat zich meldde controleerde kamer voor kamer, keuken, badkamer, balkon enzovoort. En daarna was het afwachten of ik haar zou mogen vergezellen bij het schoonmaken van mijn eigen huis. Er is een gezegde in dit land, dat het beter is je huis eerst schoon te maken, voor er een schoon­maakster komt. En een ander gezegde luidt, zeg nooit je schoon­maakster op voordat je een nieuwe hebt!

Mijn schoonmaakster Tamara, die gewoonlijk om de twee weken ons huis schoonmaakt, moest uitgerekend deze week in quarantaine. Mijn man denkt dat het een excuus is. Misschien heeft ze dit jaar geen zin om huizen schoon te maken. Maar dat weten we niet zeker. En dus pijnig ik mijn hersenen over wie deze week mijn huis zou kunnen schoonmaken. Pesach nadert, en dat maakt me ongerust. Deze keer kon ik op niemand echt rekenen, ook al was mij met grote zekerheid voor komende dinsdag een schoon­maakster beloofd.

Schoonmaakmiddelen zijn vooral voor Pesach veelgevraagde artikelen. (Foto: Sophie Gordon/Flash 90)

Er bleef mij niets anders over dan mijn gezin in te schakelen om het huis schoon te maken. Met ‘gezin’ bedoel ik dan Aviel en Elad. Onze jongste woont nog thuis, hij is net uit het leger. Ik legde hen beiden uit dat we de schoonmaak deze keer zelf zouden moeten verzorgen. Ik zag direct dat bij mijn man onmiddellijk het zweet uitbrak. Op de morgen dat ik aan ‘Operatie Grote Schoonmaak’ zou beginnen, vertelde Aviel me dat hij vandaag echt moest gaan hardlopen. En onze zoon had elders overnacht en was te moe.

Dus begon ik er zelf aan. De Traditie trok me met geweld de Grote Schoonmaak in. Op een gegeven moment kwam mijn man zwetend thuis. Ik had de indruk dat hij langer had gelopen dan normaal. ‘Nou zeg, heb je de marathon gelopen vandaag? zei ik Uitgerekend vandaag? Nee schat’, zei hij, ‘het was maar twaalf kilometer. Maar vreemd genoeg, deed ik er langer over dan normaal. Je weet wel – mijn maag’. Nou, het kan zijn dat ik door de stress van het schoon­maken mijn gevoel voor tijd kwijt was. Plotseling werd de onder­danige man in hem wakker en hij vroeg mij stil te zijn. Hij was teleur­gesteld dat we al begonnen waren met de schoonmaak, want volgens hem hadden we afgesproken om na de lunch te beginnen en hij wilde helpen. Dat was wel waar, maar ik wilde niet zo lang wachten.

Uiteindelijk hielp Aviel mee. Toen we nog studenten waren, maakten Aviel en ik samen apparte­menten schoon in Jeruzalem. Hij doet precies wat ik hem toever­trouw als het op schoon­maken aankomt, en dat zijn vooral de gemak­kelijke klussen. Maar hij maakt schoon.
Ook Elad stond uiteindelijk op en ruimde zijn kamer brandschoon op. Alles moet schoon zijn voor Pesach. Deze keer zal ons huis weer vol zijn. Onze moeders zijn bij ons en familie­leden, bijna dertig mensen zullen aan tafel zitten. Wat een vreugde! Zelfs als, zoals altijd voor Pesach, een stoffige regen onze ramen weer vuil maakt, kan het me niet schelen. Traditie is traditie. Pesach is een feest van bevrijding en verlossing. En daar hoort ook de schoon­maak­koorts bij.


Na het schoonmaken komt de bevrijding. (Video: Anat Schneider)

Deze donderdagavond, 25 maart, komen we om 19 uur Duitse en Nederlandse tijd samen via Zoom. Aviel en ik willen de lezers van het Israel Today magazine persoonlijk begroeten vlak voor Pesach, omdat jullie allemaal belangrijk voor ons zijn. Laten we eens kijken wie er tegen die tijd de verkiezingen heeft gewonnen. Wij kijken ernaar uit en nodigen al onze lezers uit om samen met ons het glas te heffen op Pesach.


Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend bewolkt, maar ongewoon warm voor de tijd van het jaar. In de meeste regio’s kan er wat regen vallen, en in het noorden kunnen verspreide buien met onweer voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea staat nu op 209,205 meter beneden de zeespiegel, dat is 40,5 centimeter onder de bovengrens.

De gehele redactie van Israel Today wenst alle lezers een prachtige maandag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Anat