Groeten uit Israël – Pesach komt, Corona gaat

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is alweer donderdag, weer een week loopt ten einde. De dagen zijn weer ‘voorbij gevlogen’. Dat komt misschien omdat we enigszins in een sleur zitten. Binnen ons gezin is Corona nagenoeg geen probleem meer, we leven nu gewoon ons leven. Misschien hadden we Corona iets eerder kunnen negeren, maar alles heeft zijn tijd nodig. Alle winkels zijn nu weer open, we kunnen vrij bewegen en kunnen gaan waar we willen.

Het is bijzonder dat we nu dankbaar zijn voor dingen die normaal gesproken als vanzelfsprekend worden beschouwd. Misschien kunnen we ook de goede kanten van deze crisis proberen te zien. We hebben nu geleerd om niet alles als vanzelfsprekend te beschouwen. Het begint met het feit dat we nu, kort voor Pesach, zonder problemen eieren kunnen kopen. Een jaar geleden zaten we bijna een maand lang zonder. Juist tijdens Pesach is dit bijzonder proble­matisch. Het ei is vooral belangrijk tijdens Pesach. Want toen er weer eieren zonder problemen te koop waren, genoten we tot diep in de zomer van de heerlijke ‘Matziot’, een gerecht dat klaargemaakt wordt met matzes en eieren. Maar ik wil op dit moment niet over de Joodse gerechten in de tijd voor Pesach schrijven. Daar is ons kookboek ‘Smakelijk Israël’voor samen­gesteld, dat we gebruiken als we op een dag iets bijzonder lekkers willen klaarmaken.

Over iets meer dan een week is het weer zo ver, dan zitten we weer aan de feest-tafel en lezen we de Haggadah, de uitgebreide Pesach-liturgie. En het ziet ernaar uit dat we het deze keer weer met elkaar, in de uitgebreide familiekring kunnen vieren, nadat we het vorige Pesach-feest met z’n drieën thuis hebben gevierd. Dus de terugkeer naar het normale leven brengt ook weer wat meer stress met zich mee. Ik bedoel dat op een positieve manier. We waren bijna vergeten hoe het is om een feestdag met veel mensen te vieren. Niet dat ik het niet leuk vind, maar die rust van vorig jaar had ook zijn goede kanten. Maar begrijp me niet verkeerd, ik ben erg blij om eindelijk weer samen met onze hele familie te kunnen zijn. Ik denk dat u wel begrijpt wat ik bedoel.

Matzes kopen in de supermarkt. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

De supermarkten zijn al druk bezig met de voor­berei­dingen voor Pesach. Er zijn dan speciale rekken waar je de nodige bood­schappen kunt vinden die als kosher voor de Pesach-viering worden beschouwd. Want u weet, tijdens Pesach mag er niets gegeten worden dat gezuurd is (waar gist in voorkomt), in feite moet alles wat gezuurd is uit het huis verwijderd worden.

Ik moet u bekennen dat wij dit voorschrift niet zo heel nauw nemen. Wij doen alles wat niet kosher is voor Pesach in een tas, maar we gooien het niet weg. In plaats daarvan zetten we deze tas in onze kelder, alsof de spullen niet meer in huis zijn. Dit leidt altijd tot discus­sies over wat wel en niet gebruikt mag worden tijdens Pesach. Een vergissing kan heel onaan­genaam uitpakken, want mijn zwager neemt het in dit opzicht veel serieuzer dan ik. Hij leest ook altijd de Haggadah tot het einde uit, wat betekent dat hij zelfs na een uitgebreide maaltijd blijft lezen. Als je met veel mensen bent, is dat ook leuk. Maar ik geef toe dat ik een jaar geleden de Haggadah slechts las tot het punt waar je wordt gevraagd aan tafel te komen.

Deze keer weet ik trouwens waar ik mijn Haggadot (meervoud van Haggadah) heb gelaten na de laatste Pesach viering. In de jaren daarvoor heb ik meermalen nieuwe Haggadot gekocht, omdat ik er gewoon niet één meer kon terugvinden. Een heel bekend probleem, niet alleen in ons land.

En nu een paar woorden over de foto in de kop van vandaag. Het is een foto die afgelopen maandag is genomen, toen ik terug was in Jeruzalem om onze redactie­vergadering bij te wonen. Deze keer vond ik dat het tijd was om weer wat door de stad te wandelen en tegelijkertijd een paar boodschappen te doen. De stad herinnerde me nu eindelijk weer aan de tijd vóór Corona. Er waren weer veel mensen op straat, de winkels waren open en ook de cafés en restaurants mochten eindelijk weer gasten ontvangen. Ik heb zelfs een korte video voor u opgenomen:

Afgelopen maandag in Jeruzalem. (video: Dov Eilon)

Zoals u ongetwijfeld in onze artikelen van de afgelopen dagen hebt kunnen lezen, bestaan er binnen onze redactie uiteen­lopende meningen en zijn wij er trots op, dat wij iedereen de kans geven zijn persoonlijke mening te uiten. Zo zou het moeten zijn. Dat wil niet zeggen dat we in de redactie­ruimte niet debatteren, dat doen we zeker wel en dat doen we graag, maar we respecteren altijd elkaars mening.

Ondanks mijn optimisme ben ik me er ook van bewust dat we de crisis nog lang niet te boven zijn. Maar we zijn, naar mijn mening, op de goede weg. En, natuurlijk, zullen er fouten gemaakt worden. Maar, zoals ik al vele malen eerder heb geschreven, voor ons allen was deze corona-crisis een nieuw fenomeen. En nu komen we bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en een beetje koeler. In de ochtend kunnen er nog lichte regenbuien voorkomen verspreid over het noorden en midden van het land. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gestegen en staat nu op 209,215 meter beneden de zeespiegel, nog maar 41,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en alvast een heerlijk weekeinde en een gezegende Shabbat. Blijf gezond.

Shalom uit Modi’in

Dov