Groeten uit Israël – Pesach, bijna zoals het altijd was…

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We bevinden ons nu al midden in de Pesach-week en het voelt eigenlijk net zo aan als vóór de Corona-periode. Vorig jaar moesten we, uitgerekend tijdens Pesach, bijna een maand lang zonder eieren leven. Dat kwam toen omdat door de paniek rond de eerste lockdown, er veel mensen massaal gingen hamsteren, en omdat eieren bijzonder belangrijk zijn tijdens Pesach, waren de eieren als eerste uit de rekken verdwenen. Later mocht er per persoon slechts één doos van 12 eieren per keer worden gekocht. Ik weet nog dat ik met mijn vrouw en dochter naar de supermarkt ging om ieder een doos eieren te kopen. Wat een wonderlijke tijd was dat.

Maar op dit moment ligt dat allemaal achter ons. Tijdens deze Pesach zijn er zonder problemen voldoende eieren te koop, zodat we elke morgen de ‘Matziot’ kunnen klaarmaken, waar we zo van houden. Dit gerecht bestaat uit matzes die van tevoren in een beetje water zijn geweekt en dan samen met geklopte eieren in de pan worden gebakken. Je kunt er ook een plakje kaas tussen doen, dat smaakt heerlijk, maar het is niet goed voor de lijn.

Deze week genieten we van de tijd die we doorbrengen met onze jongste zoon, die een paar dagen verlof heeft genomen van het leger. We gaan samen wandelen of naar het winkelcentrum, waar nu alles weer geopend is. Alleen de mondkapjes herinneren ons er nog aan, dat we nog niet helemaal in het normale dagelijkse leven terug zijn.

Het winkelcentrum in Modi’in. (Video: Dov Eilon)

In de nieuwsberichten wordt het onderwerp Corona nu pas tegen het einde vermeld, en dat zelfs nog maar heel beperkt. De huidige cijfers van nieuwe besmettingen worden bekendgemaakt, en deze blijven dalen. Gisteren werd ons de hoop voorgehouden, dat we na Pesach buiten geen mondkapjes meer zouden hoeven dragen. En vervolgens worden er landen opgesomd, die nu heel graag Israëlische toeristen willen ontvangen. Daarna geeft men dan vaak een blik op Europa, waar op een of andere manier de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In veel landen worden de lockdowns opnieuw aangescherpt of zal er een avondklok worden ingesteld. In de Duitse kranten las ik zelfs over plannen voor een ‘mega-lockdown’ na Pasen. Een beetje gek.

Hier in Israël wordt er van de herwonnen vrijheid volop genoten. Heel Israël lijkt deze dagen op straat te zijn, op weg naar een picknick of naar één van de vele nationale parken, waarvan er zoveel zijn, of gewoon om een wandeling langs de zee te maken.

Israëli’s genieten van de week van Pesach, zoals hier aan de haven van Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik zal deze dag niet over onze politiek schrijven, want dat heeft op dit moment geen zin. Niemand weet eigenlijk hoe het nu verder moet. Voorlopig wacht ik dus op een beslissing van de president, aan wie hij het mandaat zal geven om te proberen een regerings­coalitie te gaan vormen. Dat zal uiterlijk volgende week woensdag moeten gebeuren. Ik kijk er naar uit.

En dan nu het weer, dat wel wat lenteachtiger had mogen zijn, de nachten zijn nog steeds vrij fris. Maar ik weet zeker dat het niet lang meer duurt voordat ik ga klagen over de hitte.

Mensen wandelen graag tijdens Pesach, zoals hier in de Hoela Vallei in het noorden van het land. (Foto: David Cohen/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt. In de bergen en in het binnenland nog wat te koel. In het noorden en aan de kust kunnen er verspreid voorkomende regenbuien vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is tijdens de vakantie weer een centimeter gestegen en staat nu op 209,155 meter onder de zeespiegel, slechts 35,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov