Groeten uit Israël – Parkeerproblemen en hoge prijzen

 

Door Dov Eilon |

Foto: Shutterstock

Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Nu de 4e Coronagolf waarschijnlijk voorbij is, hebben we eindelijk weer tijd om ons bezig te houden met de ‘normale’ problemen van het dagelijks leven. En daarvan zijn er meer dan genoeg hier in Israël. Twee van deze problemen zijn deze week opnieuw in de media aan de orde gekomen. Dit zijn echter geen nieuwe problemen, integendeel, het zijn oude problemen waarvoor we nog steeds geen oplossing hebben gevonden, zoals het parkeertekort in Tel Aviv en de hoge consumenten-prijzen in ons land.

Persoonlijk ga ik niet graag met de auto naar Tel Aviv. Maar aangezien wij gewoonlijk op vrijdag naar Tel Aviv gaan om onze zoon te bezoeken, hebben wij geen andere keuze, omdat er die dag geen treinen vanuit Modi’in rijden en de bussen in de vroege namiddag stoppen, vanwege het begin van de Shabbat. In het verleden probeerde ik nog wel eens een gewone parkeerplaats aan de kant van de weg te vinden, en meestal zocht mijn zoon dan ergens een plekje voordat we aankwamen, dat hij dan probeerde vrij te houden tot we aankwamen. Dat ging natuurlijk niet altijd goed en ging vaak gepaard met veel stress. Vandaag heb ik het maar opgegeven, en zoek ik een plaatsje op een officiële parkeerplaats, wat ook niet altijd gemakkelijk is op vrijdag. Vorige maand trok ik me nergens iets van aan en reed ik rechtstreeks naar de duurste parkeerplaats vlak bij onze zoon. Het kostte me 120 shekel, maar dat kon me niet schelen.

De inwoners van Tel Aviv, en ook onze zoon (die overigens binnenkort naar Modi’in verhuist), hebben geleerd te leven met dit parkeertekort. Ik heb u hier ook al eerder over geschreven. Er bestaan WhatsApp groepen, waar mensen elkaar informeren over vrijkomende parkeerplaatsen. Bij het huis van onze zoon zijn er enkele gelukkige buren die een eigen parkeerplaats hebben, die bij het huis hoort. Wanneer één van hen dan naar zijn werk rijdt, deelt hij zijn buren mee dat zijn ruimte gedurende een bepaalde tijd vrij zal zijn. Een andere buurman en eigenaar van een parkeerplaats, is zo vriendelijk met zijn auto een parkeerplaats aan de kant van de weg vrij te houden voor een andere buurman, als hij naar zijn werk rijdt. Andere bewoners van Tel Aviv lossen het parkeerprobleem op, door hun auto gewoon niet te gebruiken, om de parkeerplaats niet te verliezen. Dus de auto is er alleen om de parkeerplaats bezet te houden, absurd.

Dit is een andere oplossing voor de parkeerproblemen (Foto: Shutterstock)

En nu het volgende probleem, de hoge prijzen. Gisteren werden tijdens het avondnieuws op ‘Channel 12’ de prijzen van levensmiddelen in Israël vergeleken met die in sommige steden in het buitenland. Bijna alles is hier in ons land twee keer zo duur. Het is een oud en bestaand probleem, waar niemand grip op kan krijgen. Zelfs de massademonstraties in 2011 hebben niet echt geholpen. De prijs van kwark, die destijds de aanleiding voor de demonstraties vormde, is relatief laag gebleven. Maar toch zijn er enorme prijsverschillen, vooral voor zuivelproducten. Terwijl wij bijna 6 shekel moeten betalen voor een liter melk, kost een liter melk in Duitsland ongeveer 80 cent, dat is iets minder dan 2,90 shekel. Een ander voorbeeld in de nieuwsuitzending van gisteren was Actimel. Hier kost een eight-pack ongeveer 20 shekel of meer, terwijl het in Duitsland minder dan 2 euro kost, d.w.z. ongeveer 7 shekel. En zo gaat de vergelijking verder. Er was hier geen enkel artikel te vinden dat goedkoper was dan in Duitsland.

In de Israëlische supermarkten ontbreekt het aan niets, maar de prijzen zijn hoog.

Sinds gisteren is alles nog duurder geworden. Zo zijn de prijzen van plastic wegwerpserviezen nu twee keer zo duur, wat natuurlijk goed is voor het milieu, maar voor velen nog steeds een probleem vormt, vooral voor orthodoxe gezinnen die veel wegwerpserviezen gebruiken. En gezoete drankjes zijn ook veel duurder geworden, hetgeen natuurlijk goed is voor onze gezondheid. Daar kan ik wel mee leven. Maar er zijn geruchten dat de belastingtarieven voor de stad ook worden verhoogd, en dat ook de elektriciteit meer zal gaan kosten. En dat is allesbehalve leuk. En dan heb ik het nog niet eens over de benzine, die gisteren ook veel duurder werd.

Maar ondanks dit alles houd ik van ons land. Ik zal nu stoppen met klagen. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en geen bijzondere veranderingen in temperatuur. In de ochtend kan er wat regen vallen in het noorden en aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Be’er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 210,475 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,675 meter onder de bovengrens.

En nu wens ik u, namens al mijn collega’s vanuit Israël een prachtige dinsdag toe, u weet wel dat de dinsdag als een bijzonder gezegende dag geldt.

Shalom uit Modi’in!