Groeten uit Israël – Over schaarste en overvloed

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

De wetgeving bij de berg Sinaï is een van de belang­rijkste momenten in de geschiedenis van het Joodse volk. De kinderen van Israël ontvingen de Tien Geboden van God. Deze geboden zijn een richtsnoer voor de mensheid, ermee beginnend welke God we moeten eren en dienen, en vervolgens uitweidend in voorschriften hoe iemand zijn leven moet leiden. In de Tien Geboden die God ons voorlegt, is feitelijk de gehele Torah samengevat.

Nadat het volk alle regels en voorschriften al had ontvangen, ging Mozes weer de berg op en hij ging de wolk binnen waar God Zich bevond. Nu kan hier de vraag gesteld worden, waarom waren de Tien Geboden überhaupt nog nodig, als kort daarvoor alle 613 geboden en verboden al waren gegeven? De Tien Geboden, aan de mens voorgelegd als een samenvatting voor het geheel van de Torah, staan symbool voor het mysterie van schaarste.

De maatschappij van toen, maar ook de huidige maatschappij, streeft naar over­vloed. Ik weet nog, toen ik klein was waren er alleen maar gewone tomaten te koop. In onze tijd kun je ook nog cherry­tomaten, gele tomaten, oranje tomaten, chocolade tomaten, en nog meer soorten kopen. Eén ras is niet genoeg voor ons. We willen meer, we willen het snel en we willen het goedkoop. Zo kunnen we ook terugkijken op ons leven. Waar zijn we eigenlijk nog niet geweest? Welke reis hebben we nog niet gemaakt? Wat hebben we nog niet eerder gegeten? We zijn altijd uit op het nieuwe, het volgende, totdat….

Een orthodoxe Jood die inkopen doet, vóór Corona. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Totdat het coronavirus op de stoep stond. De pandemie vertraagde ons leven. Het virus maakte zelfs het aanraken van andere mensen moeilijk, zo niet onmogelijk. Onze vrijheid werd ons gedeeltelijk ontnomen, doordat we ons niet verder dan 1000 meter van onze huizen mochten begeven. Ook andere vrijheden werden van de ene minuut op de andere ingeperkt. Veel van onze gekoesterde gewoonten werden plotseling ingeperkt. Hierdoor werden we op onszelf teruggeworpen, we voelden ons alleen en een beetje verloren. Hoe kunnen we leven zonder over­vloed? Hoe gaan we om met de nieuwe schaarste in ons leven?

De pandemie vertraagde ons leven. Een leeg winkelcentrum in Ashdod. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Als ik in deze tijd nadenk over de Tien Geboden, over deze voorschriften voor het leiden van een verantwoord leven, over het ware geloof, over reinheid in mijn spreken, over de rustdag, het eren van mijn ouders en mijn naaste, over waarheid en levensdoelen, dan begrijp ik dat alles in deze tien Woorden van God is vermeld.
Maar omgaan met schaarste is voor ons altijd al moeilijk geweest. De gedetailleerde geboden en verboden lijken ons een verfijnde vorm van schaarste aan te reiken, zodat wij alles beter kunnen verdragen, alles beter kunnen aanvoelen en begrijpen. Wat al moeilijk was in het leven van de slaven in Egypte en voor de generatie die in de woestijn moest opgroeien, is niet minder moeilijk voor ons in onze huidige samen­leving.

Corona daagde ons uit creatief te worden, voetbaltraining via zoom. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

De pandemie heeft ons naar ons innerlijk laten kijken, maar we werden al snel afgeleid en we vonden vervangende manieren, waarmee we de overvloed weer verder konden uitputten. In plaats van inkopen te doen in winkels, bestellen we nu alles via het internet. In plaats van mensen recht in de ogen te kijken, hebben we nu zoom-conferenties. Ontvangen we daarmee meer warmte en liefde? Ik hoop en bid dat deze niet gemak­kelijke tijden ons opnieuw zullen bepalen bij de zingeving en de essentie van het Leven. Die essentie helpt ons om de noodzaak tot verfijning en zuivering van ons leven te leren zien en begrijpen, die in de Tien Geboden van God aan ons allen worden aangereikt.

Het weer voor vandaag in Israël
Overwegend zonnig. Het wordt vandaag wat warmer in de bergen en in het binnenland. Het is te warm voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,58 meter beneden de zeespiegel, 78 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Anat