Groeten uit Israël – Over avonturen en ervaringen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

Degenen die mij kennen weten dat ik eerst investeer in familie, herinneringen en avonturen. Anderen investeren liever in huizen, auto’s en sieraden. Iedereen maakt zijn keuzes in het leven en dat is een goede zaak. Zo’n vijftien jaar geleden viel het kwartje voor mij. Toen veranderde ik de prioriteiten in mijn leven. Ik kan u niet zeggen waarom, alleen dit: ik ben tot dat besef gekomen. Ik besefte dat herinneringen aan mijn familie belangrijker zijn dan andere dingen. Je kunt me alles afnemen, maar je kunt de herinne­ringen en ervaringen met mijn vrouw en kinderen niet wegnemen.

Ondertussen is het wereldbeeld om mij heen drastisch veranderd. Ik merk dat gelovigen meer en meer ongelovig leven en ongelovigen juist geloviger. Bovendien heb ik ontdekt dat kinderen niet voor eeuwig kind blijven, maar slechts voor een heel korte tijd. En ik wilde die momenten niet missen. Jarenlang kampeerden we in de Israëlische woestijn of reisden we met elkaar in de zomer naar derde-wereld­landen. Daar brachten we onze tijd door in kleine vissers­dorpjes, want we houden van surfen. Totdat het ene kind na het andere werd opgeroepen voor de dienst­plicht. Mijn vader vertelde me altijd dat onze levens­stijl ‘onverantwoord was’. Maar dat is juist de reden waarom hij ons altijd gezegend heeft. Misschien ook uit angst of jaloezie.

Ik geloof dat er een soortgelijke band bestaat met betrekking tot God en Israël. God investeerde in zijn familie, in herinneringen en avonturen. Dat is wat een volk verbindt. Wat het volk heeft meegemaakt, dat is waar­over we elke Shabbats­maaltijd en elke Joodse feestdag lezen.

Een Joodse familie aan tafel tijdens de feestdagen (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Volgens de Joodse manier van denken is het herdenken van de Bijbelse wetgeving belangrijker dan deze wetgeving daadwerkelijk onderhouden. Ervaringen zijn waardevoller dan wat ook, want ze verbinden God zowel met Zijn volk als met ons en onze kinderen. Elke vrijdag gedenken we in de zegen het Bijbelse avontuur in Egypte en de Exodus. En daarna smullen we van onze ervaringen aan de gedekte Shabbatstafel. Daarom ben ik zo gepassio­neerd om Israël door middel van ervaringen en avonturen bij de mensen onder de aandacht te brengen.

Deze herfst, als God het wil, gaan we weer op reis! Het zal een avontuur zijn dat we ons voor altijd zullen herinneren. Eind oktober lopen we de oude Wierook­route van Jordanië naar Israël, tot aan onze wijngaard in de woestijn. Tijdens de Chanoekah-week hebben we een zevendaagse exodus-wandeling gepland tot aan de mysterieuze berg Sinaï, de Har Karkom. En in januari zijn we een week onderweg op de nationale Israel-trail in de Negev.

In de herfst wacht de woestijn ons op (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Investeer in uw familie, in uw herinneringen en avonturen, want dat is het waard!

Het weer voor vandaag in Israël
Verspreide buien, soms met onweer, in het noorden. Op de berg Hermon zal sneeuw vallen. Naarmate de dag vordert, zal de regen zich verder uitbreiden naar het centrum van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt onveranderd op 209,94,5 meter beneden de zeespiegel. Dat is 114,5 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige zondag. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Aviel