Groeten uit Israël – Oudere ouders lachen vaker

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Wie op latere leeftijd kinderen krijgt heeft het niet gemakkelijk. Natuurlijk heb je meer levenservaring om door te geven aan je kinderen, maar ik denk dat je op latere leeftijd minder geduld hebt om schreeuwen, kibbelen en slapeloze nachten op te vangen. Ik ben nu boven de 40 jaar oud en denk vaak dat het met mijn drie kleine meisjes tien jaar geleden veel gemak­kelijker zou zijn geweest. Niet alleen moet ik ze soms alle drie tegelijk optillen als ik de deur binnenloop en ze me bespringen, maar ik verlang ook steeds meer naar de weldaad van rust, die ik niet meer heb.

Naar Joodse inzichten ben ik zelfs 20 jaar te laat met mijn kinderen. Vroeger trouwde je al vóór je 20ste, maar aangezien je tegenwoordig veel jaren nodig hebt voor een opleiding op school, universiteit en dienst in het leger, raden de meeste rabbijnen aan om tussen de 20 en 24 jaar te trouwen. Dan heb je veel energie, en als je kinderen opgroeien is het leeftijds­verschil met de ouders niet zo groot, en heb je een meer vriendschappelijke onderlinge relatie. De oudere kinderen helpen later in het huishouden en zorgen voor de jongere kinderen, en als je dan de 40 gepasseerd bent en al het lawaai niet goed meer kunt verdragen, heb je al oudere kinderen die in het huishouden helpen.

In het Torah-gedeelte voor deze week, ‘Wajera’ (En Hij verscheen), wordt de geboorte van Izak beschreven. Het handelt hier natuurlijk over een wonder­lijke geboorte­geschie­denis, want Sarah was met haar 90 jarige ouderdom de vruchtbare periode om kinderen te kunnen krijgen al lang gepasseerd. Daarom heet het kind Yitzchak (hij zal lachen), want later zegt Sarah over deze geboorte:
‘Sara zei: God heeft mij doen lachen; ieder die het hoort, zal met mij meelachen.’ (Genesis 21:6 HSV)

Interessant is echter dat het werkwoord ‘Tzachak’ (lachen) een ietwat negatieve duiding heeft, de term beschrijft een lach die wordt veroorzaakt door het waarnemen van iets belachelijks. Rabbijn Hirsch heeft een heel mooi commentaar geschreven over de naam ‘Yitzchak’, waarin hij de diepere betekenis van het woord beschrijft:

‘De gehele ontstaans­geschiedenis van het Joodse volk is lachwekkend, zijn geschiedenis, zijn verwach­tingen, zijn hoop, zijn hele leven dat wordt gedragen door deze hoop, lijkt voor iemand die slechts op basis van de normale, natuurlijke oorzakelijke verbanden zaken kan beoordelen, als een ongelofelijke, belachelijke pretentie. Het wordt pas rationeel, sterker nog, het krijgt pas de hoogste gerecht­vaardigde ernst, voor iemand die deze eerste en hoogste Causaliteit aanneemt, en wanneer hij deze ingrijpende, vrijelijk almachtige Wil en vrijelijk almachtige Vervulling van een vrijelijk almachtige God, als basis voor zijn beoordeling aanneemt.


Deze keuze moet direct vanaf het begin bewust worden gemaakt, en dit moet in het bewustzijn van al haar nakomelingen aanwezig blijven. Daarom wachtte God met het planten van dit zaadje, de ontkieming van dit Volk, tot deze ‘belachelijk’ hoge leeftijd van zijn stamouders, daarom begon Hij pas met het planten van de verwezenlijking van Zijn belofte, tot op het moment dat alle menselijke hoop tot haar einde was gekomen.


Want het was noodzakelijk om een volk te scheppen dat vanaf zijn begin tot aan het einde van zijn leven en van zijn streven, met zijn hele bestaan, in tegenstelling tot alle gebruikelijke wereldse en historische potenties, een vingerwijzing van God zou worden, temidden van de mensheid, om daarmee tot op de dag van vandaag, elke God-loochenende beperktheid tot de meest belachelijke lach­wekkend­heid te maken. Het belachelijk maken van de Joden door de hele geschiedenis heen, is de al-omvattende manifestatie van de Goddelijkheid van de weg die het volk gaat. Het raakt hen niet, omdat zij op voorhand al voorbereid waren op dit uitgelachen worden.’


Regenboog boven een veld bij Kiryat Tiv’on, in het noorden van Israël. (Foto: Anat Hermony/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël
In het noorden en langs de kust kunnen verspreid nog regenbuien en onweersbuien voorkomen. Het blijft iets te koel voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,975 m beneden de zeespiegel. Eindelijk stijgt het peil weer! Het ligt nu 117,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom uit Bet Shemesh,

Michael