Groeten uit Israël – Oude en nieuwe problemen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Herinnert u zich nog dat we bijna dagelijks verslag deden over het zogenaamde Palestijns-Israëlische conflict? Er ging eigenlijk geen week voorbij, waarin we niet ten minste één incident in verband met dit conflict meemaakten. Zo was er bijvoorbeeld de ‘Mars van de Terugkeer’ bij de Gaza-strook, die u zich vast nog wel herinnert, en die meer dan een jaar lang elke vrijdag plaatsvond. Daarnaast waren er de vuurvliegers en de explosieve ballonnen die vanuit Gaza naar Israël werden gestuurd om de velden in brand te steken en de burgers van hun rust te beroven.

In het nieuws was dat toen het belangrijkste onderwerp. Zo nu en dan ‘regende’ het een paar raketten, waar dan weer een represaille op volgde met kortdurende beschietingen vanuit Israël. De hele wereld bemoeide zich veelvuldig en graag met dit conflict hier bij ons. Vooral de Verenigde Naties hielden ervan resoluties tegen Israël aan te nemen, waarbij ook onze ‘bevriende naties’ betrokken waren, die zich van stemming onthielden, zoals Duitsland altijd graag deed.

In Washington beproefde de voormalige president Donald Trump zijn geluk met de beroemde ‘Deal van de eeuw’, weet u nog? Deze deal zou uiteindelijk het probleem hier in Israël moeten oplossen. Maar het leek erop dat Trump en zijn schoonzoon over het hoofd zagen dat er altijd twee kanten aan een deal zitten. En in dit geval verzette de andere partij, de Palestijnse leider Machmoud Abbas, zich steeds hevig tegen deze deal, zelfs lang voordat er details over de deal bekend werden gemaakt. Op dit moment ligt de deal waar­schijn­lijk weggestopt in een of andere lade in het Witte Huis en speelt Trump zijn spelletje golf in Florida.

Een foto uit het verleden. Elke vrijdag was daar de ‘Mars van de Terugkeer.’ (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

En vandaag de dag? We kunnen ons die tijd nu nog nauwelijks herinneren, het voelt aan als ‘heel lang geleden’. Wij leven nu in een andere realiteit, en de wereld heeft nu geen tijd meer om zich met ons bezig te houden of ons te bekritiseren. Het tegendeel lijkt eerder het geval te zijn. Plotseling staat Israël overal ter wereld op de voorpagina’s met berichten die allesbehalve negatief zijn. Plotseling zijn er woorden van lof voor Israël. ‘Waarom kan het kleine Israël het wel en kunnen wij het niet?’ vroegen bijvoorbeeld de media in Duitsland zich af, naar aanleiding van de vaccinatie-campagne hier in Israël. Ja, het coronavirus heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Eigenlijk is dit het enige onderwerp wat ons nu allemaal bezighoudt. We hebben geen tijd meer voor andere problemen. De wereld lijkt nu meer dan ooit verenigd te zijn door deze crisis.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet zeggen dat ik dit een goede ontwikkeling vind. Dat is het zeker niet. De Corona-crisis is een ramp voor ons allemaal. Maar misschien zullen we na Corona meer vreedzaam met elkaar om kunnen gaan. Het vredesakkoord van Israël met de Golfstaten is een goede start in die richting. Ziet u, ik probeer optimistisch te blijven, ondanks deze moeilijke tijden. Maar Corona heeft ook andere problemen in onze samenleving blootgelegd. Dus na Corona zullen we zowel de oude als de nieuwe problemen moeten gaan aanpakken.

Nog even geduld, dan kunnen we Corona misschien achter ons laten. Tel Aviv, gisteren. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Laten we hopen dat we het coronavirus snel onder controle krijgen. In de tussentijd zal de lockdown hier waarschijnlijk nog een week verlengd worden. We moeten ons geduld niet verliezen. Laten we deze tijd gebruiken voor onszelf en ons gezin. Wij hebben bijna elke dag in onze wijk gewandeld sinds de lockdown begon. Dat deden we vroeger nauwelijks. De foto in de kop toont het ‘Anabe Park’ hier in Modi’in. Het is weliswaar wel iets meer dan een kilometer van ons huis vandaan.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Voordat de winter terugkeert, zal het vandaag iets warmer worden. Voor de komende nacht wordt opnieuw regen verwacht in het noorden en het midden van het land, tot in de noordelijke Negev.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,705 meter beneden de zeespiegel, dat is 90,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov