Groeten uit Israël – Optimisme over Joe Biden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is ons weer gelukt, er ligt weer een week achter ons. Zelfs de regen lijkt voorlopig weer voorbij te zijn. Buiten schijnt nu de zon weer aan een onbewolkte blauwe hemel. Alleen de koele temperaturen herinneren ons eraan dat we in de winter aangekomen zijn. Gisteren hebben we onze verwarming een paar keer aangezet, wat we hier in Modi’in eigenlijk heel zelden doen. Maar ik ben blij dat we onze airconditioner ook kunnen gebruiken om ons appartement te verwarmen. De avond­temperaturen daalden gisteren tot beneden de 10 graden, volgens de weer-app op mijn telefoon zou het tot 7 graden gaan afkoelen. Wat u waarschijnlijk ‘milde temperaturen’ zou noemen, wordt in Israël als koud beschouwd, zo is het nu eenmaal. Zelfs op dit moment geeft de thermometer een temperatuur van 10 graden aan, maar het uitzicht op onze achtertuin ziet er heel lenteachtig uit.

De zon scheen en de lucht was blauw, maar toch was het deze ochtend slechts 10 graden.

En nu we het toch over het weer hebben, kunnen we net zo goed nu even kijken naar het weer voor vandaag:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte stijging van temperatuur, maar nog steeds te koel voor de tijd van het jaar. In sommige regio’s kan er in de komende nacht zelfs vorst aan de grond voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 15 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, aan de Dode Zee 17 graden, Be’er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer vijf (!) centimeter gestegen en staat nu op 209,745 meter beneden de zeespiegel, slechts 94,5 centimeter onder de bovengrens!

Joe Biden president van de Verenigde Staten
Heeft u gisteren ook de beëdigingsceremonie van de nieuwe president van de VS op televisie gezien? Ik heb de live uitzending op de tv op de achtergrond aan laten staan, ik wilde er op de een of andere manier bij zijn. Ik werd er steeds weer bij bepaald hoe de betrekkingen tussen Israël en de VS zich vanaf dit moment zullen ontwikkelen. Het houdt me bezig maar ik ben niet bezorgd.

Eigenlijk maakt Joe Biden wel een goede indruk op mij, het woord ‘normaal’ ligt op het puntje van zijn tong. Ja, eindelijk hebben we weer een normale president in Washington, want hoe goed Donald Trump het met ons in Israël ook meende, zo onvoorspelbaar was hij ook. Zijn gedrag na de verkiezingen schokte me. Joe Biden is geen onbekende in Israël als voormalig vice-president onder Barack Obama. Het is waar dat Israël het niet gemakkelijk had tijdens de acht jaar van de regering-Obama, maar zouden nog eens vier jaar met Trump echt zo goed voor ons zijn geweest? Na zijn optreden aan het eind van zijn ambtstermijn, heb ik daar mijn twijfels over.

Zullen ze goed met elkaar overweg kunnen? De toenmalige Amerikaanse vicepresident Biden tijdens een ontmoeting met Netanyahu in Jeruzalem in 2016. (Foto: Amos Ben Gershom/GPO).

Biden kent Israël erg goed, als 30-jarige ontmoette hij Golda Meir, kort voor het uitbreken van de Jom Kippoer-oorlog, en stelde haar voor strategisch onbelangrijke gebieden in te ruilen voor vrede. Dit voorstel werd uiteraard verworpen door Golda Meir. De reis naar Israël was de eerste buitenlandse reis van Biden na zijn verkiezing tot senator; hij was toen de jongste Amerikaanse senator, en is nu de oudste Amerikaanse president.

Weet u? Ik blijf gewoon optimistisch. Op mij maakt Joe Biden een positieve indruk. Voeg daarbij zijn sprankelend frisse vice-president Kamala Harris, die ongetwijfeld ook een speciale band met Israël zal hebben vanwege haar Joodse echtgenoot. Tenminste dat hoop ik. Ze maakt een goede indruk op me. De komende maanden zal blijken of mijn optimisme al dan niet gerechtvaardigd was. De Amerikaanse ambassade zal in Jeruzalem gevestigd blijven, dus dat is al een goed teken, nietwaar?

Ook bij ons thuis heerst een sfeer van optimisme. Onze zoon eindigde zijn quarantaine-periode om middernacht en is nu weer een vrij man. Vandaag zal hij voor het eerst in een week het huis weer mogen verlaten. En zondag gaat hij weer terug naar de legerbasis. Zijn verrassings-‘verlof’ is voorbij.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettig weekeinde en alvast een gezegende Shabbat. Blijf ook optimistisch, en het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov