Groeten uit Israël – Op Facebook is antisemitisme leuk

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Toen ik in 2007 naar Israël kwam, wist ik heel weinig over het land, over de conflicten, over het Jodendom en over de geschiedenis van het land. Ik dacht toen dat ik veel wist, maar de realiteit haalde me snel in. Zoals dat gaat als je niet veel weet, was ook ik nogal links georiën­teerd, en dacht dat de Joodse immi­granten gemene oorlogs­mis­dadigers waren, terwijl de Arabieren gewoon hun gerecht­vaardigde woede en frustratie uitten. Maar hoe meer ik me in deze zaak verdiepte, hoe meer dit beeld veranderde.

Ik moet toegeven dat ik misschien zelfs een beetje te veel in de tegenovergestelde richting neigde, ik werd bijna paranoia, omdat het mij voorkwam alsof de hele wereld tegen ons arme Joden gekeerd was. Eén keer echter, kort nadat ik bij Israel Today was gaan werken, kwam een groep Duitse toeristen naar de redactie, en toen de gasten mijn kippah zagen, zegenden ze mij en wensten mij alle goeds. Ik was erg verrast en ontroerd, omdat ik op mijn werk de hele dag te maken had met mensen die mij haatten, omdat ik Joods ben. Maar hier waren mensen die van me hielden omdat ik Joods ben. Dat was een hele nieuwe ervaring.

Veel Joden in de diaspora zijn zoals ik, voordat ik naar Israël kwam. Ze denken dat ze veel weten, en zijn nogal kritisch over Israël. Eén van die diaspora-Joden is Mark Zucker­berg, de oprichter en directeur van Facebook. Antisemitisme gedijt goed op zijn platform, en niemand hoeft zichzelf of zijn doorge­schoten stand­punten daar te verbergen.

Maar nu heeft Zuckerberg zelf iets Joods op Facebook geplaatst, en prompt krijgt zelfs de eigenaar van Facebook anti­semitische modder naar zijn hoofd geslingerd, op zijn eigen platform. Zuckerberg had een foto van zijn hond met een kippah en Joodse gebeds­mantel op Facebook gezet en de reacties op die foto vormen een verzameling van het meest vileine anti­semitisme.


Facebook van Mark Zuckerberg

Het doet me wel goed dat Zuckerberg nu persoonlijk wordt aangevallen, want misschien ziet hij nu in wat voor een vreselijk platform hij van zijn bedrijf heeft laten geworden. Misschien zal hij, net als Theodor Herzl, geïnspi­reerd worden door het anti­semitisme en iets positiefs gaan doen voor het Joodse volk, te beginnen met het blokkeren van antisemitische sites en berichten, maar daar ben ik nog niet zo optimistisch over.

Als je de commentaren van de antisemieten leest, die vrijwel allemaal moslim­namen dragen, lijkt het alsof ze veel plezier beleven aan het beledigen van de arme Zuckerberg, en je kunt je levendig voorstellen hoe deze halve garen achter hun computer zitten, en vol vreugde gemene foto’s en commen­taren plaatsen. Het is echt triest dat Facebook een platform biedt aan zulke mensen, maar gelukkig zijn er de lezers van Israel Today die mij telkens weer laten zien dat niet de hele wereld tegen ons is.


Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en opnieuw iets warmer. Aan de kust zal het drukkend warm worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,695 m beneden de zeespiegel, dat is 89,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh,

Michael