Groeten uit Israël – Onze ervaringen met Corona

 

Door Dov Eilon |

Corona teststraat in Modi’in (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De afgelopen anderhalf jaar hebben we geprobeerd ons alledaagse leven hier zo normaal mogelijk voort te zetten, ondanks Corona. In de tijd van de lockdowns, was dat natuurlijk wat moeilijker. Vooral in het begin, toen het Corona-virus nog bij iedereen onbekend was en we niet eens bood­schappen durfden te doen, maar liever twee (!) weken wachtten op de thuis­bezorging door de supermarkt.

Maar deze tijd van onzeker­heid is voorbij, ongeveer 68 procent van de Israëli’s is tweemaal gevaccineerd, waardoor wij daarna een bijna normaal leven konden leiden.

En toen begon de vierde golf…
Net toen we dachten dat Corona voor ons verleden tijd was geworden, zorgde de ‘Delta­variant’ ervoor, dat de hele geschiedenis weer opnieuw moest beginnen. Elke dag worden nu duizenden Israëli’s opnieuw met het virus besmet, omdat de antistoffen die ons lichaam na de inentingen heeft ontwikkeld, nu ook minder zijn geworden. Daarom was Israël het eerste land ter wereld dat met de derde vaccinatie begon. Aanvankelijk werden alleen ouderen gevaccineerd, maar vanaf vandaag kan iedereen vanaf 12 jaar de zogenaamde booster-vaccinatie krijgen.

Nadat mijn vrouw en ik de derde vaccinatie hadden gekregen, was het gisteren de beurt aan onze oudste zoon. Hij stond uren in een lange rij op het Rabinplein in Tel Aviv om ingeënt te worden. Onze regering heeft besloten dat je zes maanden na de tweede vaccinatie de booster moet krijgen, om in het bezit te blijven van het zogenaamde ‘groene paspoort’, dat het dagelijks leven gemakkelijker maakt. Onze dochter krijgt vanmiddag haar derde vaccinatie. Ik weet dat er onder onze lezers ook nogal wat critici zijn die tegen deze inenting zijn. Dat is prima, iedereen mag zijn persoonlijke mening hebben.

Sinds het begin van deze vierde golf is ons vrij normale en rustige dagelijkse leven enigszins verstoord. Meer en meer mensen in onze kennis­sen­kring en ook naaste verwanten werden ziek door Corona. Sommigen van hen werden zelfs erg ziek, zodat we ons echt ongerust begonnen te maken. Gelukkig is iedereen nu weer gezond.

Maar de Corona-dreiging lijkt steeds dichterbij te komen. Zo kwam onze jongste zoon in slechts 10 dagen tijd twee keer in contact met een corona-patiënt (d.w.z. iemand die besmet was met het virus), wat ertoe leidde dat hij door het leger naar huis werd gestuurd. Ik mocht toen twee keer met hem mee naar onze lokale Corona teststraat. Ik geef toe dat dit me wat stress bezorgde, omdat ik bang was dat onze zoon het misschien had opgelopen.

Je moet veel geduld hebben tot je eindelijk aan de beurt bent. Corona teststraat in Modi’in. (Foto: Dov Eilon)

Bij ons eerste bezoek aan de drive-in testlocatie (dit klinkt op de een of andere manier te prettig) moesten we iets meer dan een uur wachten. ‘In wat voor vreemde tijden leven we’, dacht ik terwijl we wachtten. Ik moest steeds denken aan al die apoca­lyptische films waarin een virus de mensheid bedreigt. Maar in die films is het virus veel gevaarlijker. Zullen we ooit nog kunnen genieten van een echt normaal dagelijks leven? Of gaan we de komende jaren zo nu en dan naar een drive-in om ons te laten testen? En hoe zit het met de mondkapjes? Komen we daar ooit van af? Vele vragen gingen door mijn hoofd terwijl we wachtten.

Coronatest in de auto, Modiin. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Toen was het eindelijk de beurt aan mijn zoon. Na iets meer dan 24 uur kreeg hij het testresultaat, hij was negatief en kon dus weer terug naar de legerbasis rijden (hoewel hij het thuis best naar zijn zin had).

En gisteren begon het allemaal opnieuw, nadat onze zoon in het weekeinde vrienden had ontmoet, van wie er één, naar later bleek, besmet was met het virus. Dus onze zoon is weer thuis, wat hij natuurlijk erg leuk vindt. Ergens in de namiddag zal hij het resultaat van de test per sms ontvangen. Ik ben optimistisch dat het deze keer ook negatief zal zijn, want hij voelt zich prima. En dan kan hij weer terug naar het leger. Geen drama, volgende week begint de vakantie, hij krijgt dus voldoende vrije dagen. Gezond­heid is tenslotte het aller­belang­rijkste. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Na een paar bijzonder warme dagen zal het vandaag weer ‘gewoon warm’ worden. Het zal hier en daar licht bewolkt zijn. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 210,055 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,255 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Trouwens, we zijn al hard aan het werk aan het volgende nummer van het Israel Today Magazine, met als thema Zionisme. Kijk ernaar uit en blijf intussen gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov