Groeten uit Israël – Ons nieuwe dagelijkse leven

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Er is weer een nieuwe dag aangebroken. Elke ochtend als ik mijn laptop op de keukentafel aanzet voor een nieuwe werkdag, denk ik na over wat mijn eerste regels zullen zijn. Mijn eerste gedachte is meestal ‘in elk geval niets over Corona’, daar hebben we nu toch wel genoeg over geschreven? En dan probeer ik een ander onderwerp te bedenken dat ons, Israëli’s, op dit moment bezighoudt in ons dagelijks leven, iets wat niets te maken heeft met dit virus. En dan, na het ‘Boker Tov, beste lezers’ neem ik een pauze.

Ik zet de tv aan in de hoop daar een idee te vinden voor een onderwerp dat niets met Corona te maken heeft. Daar wordt gesproken over het op de scholen toelaten van scholieren van het middel­baar onder­wijs, die de afgelopen acht maanden lang, via Zoom, thuis min of meer onder­wijs hebben ontvangen.

Daarna wordt er een rapport besproken over een overeenkomst die Israël heeft gesloten om vaccins tegen Corona in te kopen. We krijgen nu ook een vaccin uit Engeland. Binnenkort zal elke burger van het land ingeënt kunnen worden tegen Corona, volgens dit nieuwsbericht. De eerste zending van het vaccin zou al in januari in Israël kunnen aankomen. Er komt geen vaccinatie-plicht.

Een ander nieuwsbericht gaat over de winkelcentra, die nog steeds gesloten zijn. Afgelopen vrijdag hebben zes winkelcentra, waaronder ook ons winkelcentrum in Modi’in, tegen de instructies in, toch hun deuren geopend. Maar niet alle winkels hebben zich aangesloten bij deze protest-daad, die zou gaan eindigen met een boete en een bevel tot sluiting. Er waren dan ook nauwelijks klanten. Na de twee maanden waarin alle winkelcentra waren gesloten, lijkt het erop, dat men gewend geraakt is aan deze nieuwe realiteit. En bij veel mensen ontbreekt het ook aan geld, nadat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of op onbetaald verlof zijn gestuurd, vanwege Corona.

Het winkelcentrum in Ramat Gan was vrijdag geopend, tegen de orders in. Maar de meeste winkels bleven gesloten. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Gisteren hebben de meeste exploitanten van winkel­centra zich bedacht en hebben verklaard dat ze zich zullen houden aan de instructies van het ministerie van Volks­gezondheid. En onze minister van Volks­gezondheid heeft gisteren verklaard dat de regering een besluit moet nemen om óf alle kinderen weer op de scholen toe te laten, óf om de winkel­centra weer te openen. Het zou niet mogelijk zijn om beide maat­regelen tegelijk in te voeren. Wat is nu belang­rijker, het onderwijs of de economie?

Zoals u ziet, beste lezers, heb ik het zoeken naar een onderwerp dat niets met Corona te maken heeft moeten opgegeven. Heeft u een idee of zelfs een vraag, schrijf me dan even (in het Engels of Duits).

Ik zal ermee moeten leren leven dat ons leven de komende maanden en wie weet voor hoe lang, hoofd­zakelijk zal worden bepaald door Corona. Corona domineert ons in bijna alle facetten van ons dagelijks leven. We leven in een nieuwe dagelijkse realiteit. Op dit moment heeft het geen zin om te wachten op de terugkeer naar het dagelijkse leven zoals we dat gewend waren, we moeten proberen om te gaan met dit nieuwe dagelijkse leven. En dit is precies wat we eigenlijk al heel lang proberen te doen.

Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen is de laatste tijd vrij stabiel en ligt meestal tussen de 600 en 800. Daar zouden we mee kunnen leven, wordt gezegd. En dat is ook de reden waarom men zo huiverig is voor verdere versoepelingen, men wil voorkomen dat de situatie weer verergert. Maar ook dat heeft een prijs, veel mensen zullen niet vanwege het virus, maar tengevolge van de maatregelen omkomen. Wat een dilemma.

En nu nog een ander onderwerp, ook dat heeft niets te maken met Corona, het weer.

Zonsondergang bij Bat Yam, gisteren (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder. Normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met twee centimeter gestegen en ligt nu op 209,98 m. beneden de zeespiegel, dat is 118 centimeter onder de bovengrens!

En met dit goede nieuws over het Meer van Galilea wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prachtige maandag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov