Groeten uit Israël – Ons eerste bezoek aan Jericho

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Afgelopen donderdag zijn we er weer met ons gezin op uit gegaan en wilden we eens iets heel bijzonders gaan doen. Het was de laatste dag van Chanoekah. Onze kinderen hadden de hele week vakantie en we stonden te popelen om samen iets te gaan doen. Een week eerder liet mijn man me weten dat hij iets gepland had ‘in de omgeving van Jericho’. Ik heb het toen niet specifieker gevraagd, want hij is altijd te vertrouwen, en niet alles van te voren weten maakt het op de een of andere manier nog spannender.

Dus vertrokken we om 9:15 uur en kwamen ongeveer een uur later aan in Mitzpeh Jericho, een nederzetting die ten noorden van Jericho ligt (op de route van Jeruzalem naar de Dode Zee).
Omdat we nogal vroeg waren aangekomen, werd ons geadviseerd om eerst naar het uitzichtpunt van Mitzpeh Jericho te gaan. Op de foto hierboven kunt u zien welk uitzicht ons daar te wachten stond. Het was adembenemend!

Daarna zijn we teruggereden naar het startpunt van de georga­niseerde sightseeing tour. We werden al verwacht en zodra alle deelnemers er waren, reden we weg – naar Jericho.

Onderweg kwamen we onder andere Joodse pioniers tegen met een kudde schapen. (Foto: Ayala Shalmayev).

Er reed een politieauto achter ons aan die ons begeleidde, en zodra we in Jericho aankwamen, zagen we dat er op elke straathoek grote aantallen soldaten aanwezig waren. Mijn man en ik waren beiden nog nooit in Jericho geweest, want toegang daar is strikt verboden voor Israëlische burgers. Maar in verband met Chanoekah heeft het leger toegang mogelijk gemaakt, zodat heel wat Israëli’s deze historische plek hebben kunnen bezoeken! We gingen eerst naar de plaats waar ooit de paleizen stonden van de Hasmoneese koninklijke familie, en later van Herodes.

Restanten van koninklijke paleizen. (Foto: Ayala Shalmayev)

Een gids leidde ons door de ruïnes en vertelde ons verhalen over dingen die zich hier vanaf 140 jaar vóór, tot aan de geboorte van Jezus afspeelden. Het was erg indrukwekkend! Helemaal aan het einde van deze tour werden we overvallen door een zware regenbui, maar we konden gelukkig schuilen onder een boom.

Door de regen ontstond een waterval die we later konden bekijken. (Foto: Ayala Shalmayev).

Daarna zijn we naar het beroemde Griekse klooster St. George gelopen.

Het als een onneembare vesting tegen de rotswand gebouwde Griekse klooster. (Foto: Ayala Shalmayev).

Op de terugweg zagen we dat er nauwelijks nog water uit de waterval naar beneden kwam. Dus waren we op het juiste moment op de juiste plaats!

Het weer is in deze tijd echt perfect om uitstapjes in de natuur te maken. Er is zóveel te ontdekken in ons kleine landje.

Het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt met hier en daar mogelijk wat lichte regen. Een beetje koeler dan gisteren. In de komende nacht verspreide buien, soms met onweer, in het noorden en het midden van het land. Er kan ook wat regen vallen in het noorden van de Negev.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 21 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,895 meter beneden onder de zeespiegel, dat is 109,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala