Groeten uit Israël – Ons dagelijkse leven en Corona

 

Door Dov Eilon |

Het dagelijks leven in Neruzalem op een zomerse dag. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

We zijn nu al midden in de zomer aangeland. En we bevinden ons weer in onze dagelijkse routine. Onze dochter is bijna klaar met haar eerste studiejaar en onze jongste zoon is nu meer dan halverwege zijn periode van dienstplicht.

Ik moet zeggen dat we nu gewend zijn geraakt aan onze nieuwe dagelijkse routine met Corona, het is ons duidelijk geworden dat het Corona-virus nog in ons dagelijks leven aanwezig is en er waarschijnlijk ook zal blijven. Nog maar een paar weken geleden, waren we zo naïef om te denken dat we de zaak onder controle hadden. Maar nu denk ik dat we ons er bij neer moeten leggen. Het is wel tragisch, maar wat kunnen we er aan doen, zo is het nu eenmaal en we zullen ermee moeten leren leven.

Gelukkig hebben we veel andere dingen die ons helpen om Corona zoveel mogelijk te negeren (wat er dom genoeg altijd toe leidt dat ik vergeet een mond­kapje mee te nemen…). Sinds een maand hebben we onze nieuwe ‘regering van verandering’, die steeds weer de voor­pagina’s haalt. Het is spannend om te zien hoe een coalitie zonder meerderheid zich er doorheen slaat. Er is maar één ontevreden parle­mentslid van een coalitiepartij nodig om de hele ‘regering van verandering’ te doen wankelen (dus is dit misschien een ‘regering van wankelen’?, schoot me net door mijn hoofd). Dus het zal voorlopig niet echt saai worden.

Maar begrijpt u me alstublieft niet verkeerd, ik hoop echt dat we niet snel weer hoeven te gaan stemmen, want we hebben nu een stabiele regering nodig om eindelijk de grote problemen in ons land aan te pakken. Helaas is onze regering op dit moment meer met zichzelf bezig. Daarom wens ik onze nieuwe regering onder Bennett en Lapid veel succes. Over drie of vier jaar ga ik graag weer opnieuw mijn stem uitbrengen bij de verkiezingen.

In de afgelopen maand waren er nog gebeurtenissen die ons hielpen om Corona te negeren. Maar helaas, dat is nu voorbij. Gisteren keek ik met mijn zoon naar de finale van de Europese Kampioen­schappen voetbal 2020 tussen Engeland en Italië, bij een van zijn vrienden thuis. Het was een spannende einstrijd.

Een leuke manier om de tijd te doden, deze EK 2020 finale gisterenavond. (Foto: Dov Eilon)

Nu zal het weer wat saaier worden, de ‘komkommertijd’, zoals we dat hier noemen, begint. Maar binnenkort zullen de Olympische Spelen beginnen, helaas in lege stadions, en daardoor zullen we weer aan Corona herinnerd worden. In het Verenigd Koninkrijk daaren­tegen is het over precies een week ‘Freedoms Day’, de dag waarop alle corona­beperkingen in Engeland zullen worden opgeheven. In tegenstelling tot de Japanners, hebben de Britten genoeg van Corona, en mogelijk hebben ze zelfs gelijk. Maar ik zal toch de Olympische Spelen op TV gaan volgen. Misschien zal het Israëlische team ook enkele medailles winnen.

Ook onze oudste zoon heeft genoeg van Corona, en gaat morgen voor het eerst, na bijna twee jaar, weer vliegen. Zijn verloofde en hij hebben spontaan besloten om naar Wenen te gaan, ondanks alle verwarringen op onze luchthaven Ben Goerion, en de nieuwe eis om bij terugkeer in quarantaine te blijven, tot de resultaten van een verplichte Coronatest bekend zijn. Deze test moet direct na de landing worden afgenomen. Ik zelf zou daar nu geen zin in hebben. Maar misschien komt dat door mijn leeftijd. Ik wens mijn zoon en zijn verloofde een veilige vlucht.

En nu naar het weer.

Corona, nou en? Israëli’s willen deze zomer hun vlucht naar het buitenland niet missen. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en iets warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 209,675 meter beneden de zeespiegel, 87,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een rustig alledaags leven. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov