Groeten uit Israël – Normaliteit op proef

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe week is weer begonnen. Terwijl ik deze eerste regels schrijf, bereidt onze jongste zoon zich voor op een nieuwe week in het leger. Onze dochter bereidt zich voor op een dag op de universiteit, want op de zondagen komen de studenten samen voor praktijk­gericht onderwijs, want niet alles kan door middel van Zoom. Zo kan onze dochter zich eindelijk wat meer student voelen. Een kleine stap in de richting van de normaliteit.

En ook op andere gebieden zoeken we een weg naar de normaliteit, ondanks Corona, want Corona zal ons nog niet zo snel verlaten. Vrijdag zijn 15 winkelcentra voor het eerst in meer dan twee maanden geopend. Bij negen van hen werd door het lot beslist welk winkel­centrum de deuren mocht openen. De andere zes zijn gekozen door het ministerie van Volksgezondheid. Er zijn meer dan 70 winkelcentra in Israël, dus het openen van 15 daarvan is een druppel op een gloeiende plaat.

De opening van deze 15 winkelcentra vormt een test, men wil vaststellen of het überhaupt mogelijk is, en hoe de beperkingen en de corona-instructies fysiek tot stand worden gebracht en of ze worden opgevolgd. Elke beslissing om de beperkingen te versoepelen gaat altijd gepaard met een grote bezorgdheid, want de situatie zou opnieuw kunnen verslechteren. Op donderdag en ook op vrijdag waren er voor het eerst sinds lange tijd weer meer dan 1000 nieuwe besmettingen.

Persoonlijk ben ik enigszins sceptisch of deze test van het openen van slechts enkele winkelcentra succesvol zal worden. Je kon geen ‘betere’ dag kiezen voor de opening van deze winkelcentra, want het was ‘Black Friday’. Het is bekend dat Israëli’s met veel enthousiasme gebruik maken van de vele verleidelijke aanbiedingen, zowel online als ook in de winkels. En als enkele van de winkels dan uiteindelijk na twee maanden weer opengaan, zullen ze van deze gelegenheid gebruik maken, Corona of geen Corona.

Deze kans liet men niet lopen. De bevolking van Israël trok naar de paar winkelcentra die voor een testfase van 10 dagen werden opengesteld. Zal dit goed gaan? (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Het was op voorhand al duidelijk dat de opening van deze winkelcentra niet zou verlopen zoals het ministerie van Volksgezondheid zich had voorgesteld. Er was nauwelijks sprake van afstand houden, de mensen stonden in eindeloze rijen voor de winkels, omdat er niet meer dan 10 klanten in een winkel worden toegelaten. Dit kan natuurlijk niet goed gaan, als heel Israël geconcentreerd inkopen gaat doen in slechts 15 van de anders meer dan 70 winkelcentra. Ik persoonlijk begrijp deze drang om te gaan winkelen niet. Maar ieder mens is anders.

De besluitvormers zijn geschrokken van de propvolle winkelcentra en overwegen nu om ze vandaag weer te sluiten en de test als een mislukking aan te merken.

In de rij bij winkelcentra, zoals hier in Ramat Gan. Eindigt dit binnenkort weer? (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Ook de Machane Jehuda Markt in mijn geliefde Jeruzalem werd op vrijdag meer dan goed bezocht (zie de foto bovenaan), misschien iets té goed? Wel, we zullen afwachten hoe het verder gaat. In de tussentijd heb ik mijn zoon snel naar het opstappunt gebracht, vanwaar de bus van zijn legereenheid hem en andere soldaten die in Modi’in wonen, zal ophalen. Ik heb meer dan tien bussen geteld die het leger gebruikt om haar soldaten naar de verschillende bases te rijden. Dit is natuurlijk veel comfortabeler dan het reizen met de openbare bussen. Ik ben blij dat ons leger dit heeft begrepen.

En nu het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een stijging van temperatuur. De regen is voorlopig voorbij. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.945 m beneden de zeespiegel, 114,5 centimeter onder de bovengrens!

Kamelen in woestijn van Judea ten zuiden van Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag en een goede eerste advent. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov