Groeten uit Israël – Normaliteit? Nog niet voor iedereen!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het weekeinde waar we zo naar uitkeken is weer voorbij. Ik heet u welkom op deze maandag, nu ook voor u de nieuwe werkweek weer is begonnen. Een kennis van ons uit Duitsland heeft me verteld dat vanaf vandaag ook in Duitsland de lockdown enigszins versoepeld wordt, en dat het nu is toegestaan om weer persoonlijk goederen bij de winkels te gaan afhalen, net zoals dat bij ons het geval is. Dat is tenminste een begin. Is het niet verbazend hoe we ons hebben kunnen verheugen over kleine dingen in het afgelopen jaar? We raken nu al enthousiast over dingen die ons vóór Corona niet eens opvielen. Het is een eigenschap die we zeker moeten meenemen naar het post-Corona tijdperk. We moeten weer leren waarderen wat we hebben, en niet altijd maar méér willen, méér kopen, méér reizen naar het buitenland, méér van alles.

Maar nu terug naar het weekeinde, dat echt een bijzonder weekeinde was, toen we eindelijk onze oudste zoon weer konden aanraken. Toen hij ons huis binnen­stapte, was het vreemd genoeg heel normaal, en leek het er helemaal niet op dat we elkaar al bijna twee maanden niet hadden gezien. Dat komt waarschijnlijk door de technologie, die ons in staat stelt elkaar te zien, ondanks de afstand.

Dat was ook al zo toen mijn ouders nog leefden. Ik zag vooral mijn moeder bijna elke dag, vanaf het moment dat de technologische vooruitgang dat mogelijk maakte. Er waren jaren dat ik maar één keer naar Duitsland kon vliegen, de dagelijkse video-gesprekken waren dan een prachtig middel om het verlangen naar mijn ouders te stillen.

Maar toch gaat er natuurlijk niets boven een echte knuffel en die konden we elkaar afgelopen vrijdag eindelijk weer geven, toen we weer met het hele gezin samen waren om de Shabbat te verwelkomen. De twee honden Apollo en Mila sprongen ook rond van blijdschap in ons appartement. Ja, ook zij lijken ons gemist te hebben.

Alleen met een ‘groen paspoort’
En nu wachten we op de verdere ontwikkelingen in de richting van ‘normaliteit’, hoe die er ook uit zal zien. In het nieuws werd gemeld dat volgende week alle winkels eindelijk weer geopend mogen worden, en zelfs de winkel­centra, waar wij zo graag komen, mogen vanaf 23 februari hun deuren weer openen. Maar, er is wel een grote ‘maar’ aan verbonden, dit alles geldt alleen voor die mensen die beide vaccinaties al hebben gehad of al hersteld zijn van Corona. Deze groepen krijgen een zogenaamd ‘groen paspoort’, ofwel een bewijs van inenting tegen Corona, dan wel een bewijs dat zij reeds van Corona zijn genezen. Degenen die niet zijn gevaccineerd, zullen alleen winkels mogen bezoeken die noodzakelijk worden geacht voor de eerste levens­behoeften, waaronder super­markten, apotheken en drogisterijen. Ik ben er zeker van dat deze verordening veel discussie zal uitlokken.

Ons winkelcentrum in Modi’in gaat volgende week ook weer open, maar niet voor iedereen. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Vanaf 9 maart zullen cafés en restaurants eindelijk ook weer mogen openen en kunnen evenementen zoals bruiloften en bar mitswa’s ook weer plaatsvinden. Ook zal in de komende week het culturele leven weer ontwaken, sommige artiesten hebben hun eerste concerten al aangekondigd. En ook de bioscopen kunnen eindelijk weer open, ze zijn bijna een jaar dicht geweest. Onze dochter zal daar bijzonder blij mee zijn. Een week voordat alle culturele evenementen in het land gesloten werden, had zij een baan gevonden in een bioscoop. Ze wilde daarmee deels haar studie betalen. Maar er kwam niets van terecht en haar vader moest dieper in zijn portemonnee tasten. Onze dochter krijgt begin maart haar tweede injectie, en is dan klaar om in het weekeinde weer in de bioscoop te gaan werken. Wel, ik ben reuze benieuwd om te zien of dit hele plan, om weer terug te keren naar de normaliteit, zal gaan werken.

Tot de cafés weer open mogen, genieten de mensen buiten van het mooie weer, zoals hier in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het mooie lenteweer dat we de afgelopen dagen hebben gehad, zal snel voorbij zijn. Er zijn zelfs geruchten over sneeuw in Jeruzalem vanaf woensdagavond. Ik ben benieuwd. En hier is dan het weerbericht.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en merkbaar koeler. En dit is nog maar het begin van de terugkeer van de winter. Vanaf woensdag wordt het weer erg koud.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd gebleven op 209,58 meter beneden de zeespiegel, dat is 78 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige maandag. Ik sta op het punt om naar Jeruzalem te gaan voor onze redactievergadering. Dit is ook een teken van een beginnende terugkeer naar een normaliteit. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov