Groeten uit Israël – Normaliteit en stamtafels

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Terwijl in Europa de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus met de dag strenger worden, proberen we hier in Israël langzaam en zo veilig mogelijk weer terug te keren naar de normaliteit. Het dagelijkse aantal nieuwe corona­gevallen is drastisch gedaald, en ligt nu al enkele dagen op een niveau van drie cijfers. De landelijke lockdown lijkt dus effectief te zijn geweest. Maar nu hangt alles ervan af hoe we deze lockdown opheffen en vooral hoe we ons als burgers zullen gedragen.

Aanstaande zondag worden de scholen eindelijk weer geopend voor de vier laagste klassen. De leerlingen van de eerste en tweede klas worden elk in twee groepen gesplitst, die dan drie dagen per week naar school gaan. De derde en vierde klassen worden ook opgedeeld in groepen en gaan de hele week naar school. Het onderwijs wordt dus heel voorzichtig opgestart. We herinneren ons nog allemaal de fouten die gemaakt zijn bij de laatste terugkeer uit de lockdown, toen de opening van de scholen het begin van de tweede corona-golf tot gevolg had.

Vanaf zondag kunnen we eindelijk ook weer naar de kapper, maar het zal niet gemakkelijk zijn, want er mag maar één klant tegelijk worden geknipt. Over de opening van de winkels wordt pas aanstaande donderdag besloten. Dit betreft dan alleen nog maar de winkels die direct aan de straten liggen.

Winkelcentra blijven gesloten, zoals het Dizengoff Center in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Omdat onze jongste zoon afgelopen zondag, na een week op de legerbasis, thuiskwam, wilden we samen iets doen en dus reden we gisteren spontaan naar Tel Aviv. De herwonnen vrijheid moeten we immers goed gebruiken. Door de terugkeer naar de wintertijd was het al heel vroeg donker, maar ik wil daar niet over klagen. Tel Aviv is echt een andere wereld. Dat merk ik steeds weer als ik er ben. Het Dizengoffplein zat vol met mensen. Men vraagt zich hier af waarom bruiloften met meer dan 20 gasten verboden zijn.

Het Dizengoffplein maandagavond. Zal dit wel goed gaan? (Foto: Dov Eilon)

Er klonk overal muziek. Het plein leek op één groot café, maar die zijn nu nog steeds gesloten. Er heerste een geweldige sfeer. Ik kan alleen maar hopen dat we deze vrijheid later niet met een derde lockdown moeten bekopen. We verlangen erg naar het normale dagelijkse leven.

Terwijl we door de straten van Tel Aviv liepen en bij gelegenheid ook onze oudste zoon ontmoetten, kreeg onze jongste een SMS van het leger. Hij moet morgen al weer terugkeren naar de legerbasis. Het verdelen in groepen is beëindigd. Ook de vervoers­dienst van het leger is gestopt. De soldaten moeten nu weer gebruik maken van het open­baar vervoer. Bestaat voor wat betreft het leger Corona niet meer? Onze zoon was door het SMS-je in het begin een beetje teleurgesteld, want hij was nog maar net thuis­ge­komen, in de overtuiging dat hij een week lang niet naar de basis hoefde terug te keren. Maar daarna legde hij zich erbij neer, want hij komt donderdag alweer thuis voor het weekeinde. En dan kan hij ook zijn vrienden weer ontmoeten.

Ook nu ontmoet hij zijn vrienden nog regelmatig. Maar op dit moment alleen in de buitenlucht, omdat hun ‘stamcafé’ nog steeds gesloten is. In de loop van de tijd had zich een soort ‘stamtafel’ gevormd. Ze zitten gezellig bij elkaar, wisselen ervaringen over hun diensttijd uit en praten over alles wat actueel is. Ik heb dit soort ‘stamtafels’ ook al gezien in een café in ons winkelcentrum. Elke vrijdag zit daar dezelfde groep mensen. Dat is erg prettig voor hen.

De cafés zijn nog steeds gesloten. Dus mensen ontmoeten elkaar buiten voor een leuk praatje zoals hier in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en nog te warm voor de tijd van het jaar, vooral in het binnenland en in de bergen. Alleen aan de kust en in het noorden van de Negev dalen de temperaturen enigszins.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,955 m beneden de zeespiegel, dat is 115,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Weet u het nog, de dinsdag is altijd een bijzonder goede dag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov