Groeten uit Israël – Nog drie dagen tot de lockdown

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Toen we een half jaar geleden wekenlang thuis moesten blijven vanwege het coronavirus, was ik er zeker van dat we ons op oudejaars­avond met een glimlach op ons gezicht de lockdown zouden herinneren, en tegen die tijd al lang weer ons normale leven zouden leiden. Destijds werd ons vaak voorgehouden dat de zomerhitte het virus zou verdrijven. Daarom werden de instructies om de winkels te sluiten en thuis te blijven grotendeels opgevolgd. De lockdown zou ons van Corona bevrijden, we waren optimistisch.

Maar het heeft niets opgeleverd. Over drie dagen gaan we opnieuw in een totale lockdown. Zullen we er deze keer in slagen? Daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik hoop dat we onze lessen geleerd hebben van de vorige keer, en dat we de lockdown niet zullen beëindigen zoals we dat de vorige keer deden. Want dan kunnen we weer van voor af aan beginnen en is een derde lockdown slechts een kwestie van tijd.

Dit kan over drie dagen niet meer – inwoners van Tel Aviv in een café (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We hebben dus nog iets meer dan 72 uur, waarin we ons vrij kunnen bewegen. We moeten deze tijd goed gebruiken, zei mijn vrouw gisteren. Dus gaan we in deze laatste drie dagen wat rond rijden in de omgeving, misschien zelfs wel naar de zee en een laatste wandeling in Tel Aviv, waar we dan natuurlijk onze zoon gaan bezoeken, die slechts een paar honderd meter vanaf het Dizengoffplein woont. We zullen de feest­dagen zonder hem moeten doorbrengen, zoals dat met Pesach ook al het geval was.

Op TV vertelt men ons dat de Israëli’s de supermarkten weer gaan bestormen. Ook het aantal online aankopen stijgt weer drastisch. Naast het populaire wc-papier en de eieren, lijken knabbelnootjes, cornflakes en zo de grote stijgers te zijn. Deze keer laat ik mij niet gek maken, en blijf ik optimistisch. De supermarkten zullen zoals gewoonlijk open blijven, dus er is geen reden voor paniekaankopen. Toentertijd durfde ik een paar weken lang niet in een supermarkt te komen, maar dat is nu anders. Ik ben dus niet langer afhankelijk van online winkelen. Toen moesten we soms twee weken wachten op onze bestellingen. Dat zal me nu niet meer gebeuren.

En hoe zit het met de 500 meter? Er zijn verschillende mogelijkheden om je verder dan de voorgeschreven 500 meter van je eigen huis te begeven. Zo is het toege­staan om samen met je familie te sporten. Het is dus voldoende om sportschoenen aan te trekken en vervolgens op een sportieve manier bewegend, de grens van 500 meter van je huis te overschrijden. Ik zou ook met een bood­schap­pentas naar de dichtstbijzijnde supermarkt kunnen lopen, die op meer dan 500 meter afstand van ons huis ligt. Inderdaad, veel mensen deden dat tijdens de vorige lockdown. Ze hadden een tas van een drogisterij bij zich, die ze dan demonstratief lieten zien als er een politiewagen naderde.

Eén van de manieren om de grens van 500 meter te omzeilen, fietsen bij de beroemde Snarenbrug in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Deze keer lijken er nog meer mogelijkheden te zijn. Aangezien sporten is toegestaan, zou ik de fiets kunnen nemen, waarmee ik me volledig vrij zou kunnen bewegen volgens de huidige richtlijnen. Of ik kan gewoon gaan joggen. Sport bevrijdt ons van bijna alle beperkingen, omdat het mondkapje ook niet gedragen hoeft te worden tijdens sportactiviteiten.

Ook mogen we deze keer parken bezoeken, zolang ze maar binnen een straal van 500 meter van ons huis liggen. We hebben een prachtig park direct voor ons huis. Deze nieuwe lockdown geeft voor ons dus nauwelijks beperkingen, we zullen alleen onze oudste zoon niet kunnen ontmoeten. Maar misschien kan hij van Tel Aviv naar Modi’in joggen, dat is toch toegestaan, of niet?

Dit zullen we binnenkort overal zien – wegversperringen met politie (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ondertussen bereidt de politie zich op de moeilijke opdracht voor, om te controleren of de instructies worden opgevolgd. De bevolking is al gewaarschuwd om voor de feestdagen niet naar familie te rijden om gezamenlijk het nieuwe jaar te gaan vieren. Ze zouden dan aan het einde van deze feestdag niet naar huis kunnen rijden. Als ze op weg naar huis bij één van de vele controleposten op de toegangswegen van de stad worden betrapt, zullen ze worden teruggestuurd. Maar als ze drie weken samen met de familie willen doorbrengen, zijn ze welkom, zolang er maar niet meer dan 10 mensen in één gesloten ruimte samen zijn. Sommigen van hen zullen zeker voor deze oplossing kiezen.

Bij de laatste lockdown waren onze buren gedurende de feesten niet thuis, maar hebben ze deze tijd met hun familie doorgebracht. Degenen die dat kunnen, waarom niet. Maar een nieuwjaarsfeest in kleine familiekring heeft ook zo zijn voordelen, je hoeft dan veel minder voorbereidingen te treffen. Wij verheugen ons nu op rustige feestdagen. Wat kunnen we anders?

En dan nu naar het weer. Overdag is het nog vrij warm, maar ‘s avonds wordt het al wat koeler. Deze zomer heeft nog één week te gaan, dan moet hij voor de herfst wijken.

Het weer voor vandaag in Israël
Het wordt weer wat warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea wordt vandaag aangegeven op 209,61 m beneden de zeespiegel, gisteren stond het een centimeter lager (een meetfout?). Het staat nu 81 centimeter onder de bovengrens!

Namens al mijn collega’s van Israel Today wens ik u vandaag een prachtige dinsdag toe, u weet dat dit een bijzonder goede dag is. Blijf gezond!

Shalom uit Modi’in,

Dov