Groeten uit Israël – Nieuwe verkiezingen in 2021?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Toen we begin 2019 voor het eerst opgeroepen werden om te gaan stemmen voor een nieuwe Knesset, was ik een beetje teleurgesteld dat er geen oproep voor onze jongste zoon in de brievenbus lag, met informatie over het nummer en de locatie van het stembureau. Die verkiezingen vonden plaats op 9 april 2019, zes dagen voor de 18e verjaardag van onze zoon. Het was jammer, maar niet zo erg, zei ik tegen mezelf, hij mag stemmen na zijn diensttijd, wanneer hij 22 jaar oud is. Maar dat pakte heel anders uit!

Ik geef toe, ik ging altijd graag stemmen. Dat was al zo toen ik nog in Duitsland woonde. Daar moest je bijna altijd vier jaar wachten tot de volgende verkiezingen. Maar hier in Israël is alles anders, dat heb ik in de afgelopen 32 jaar wel geleerd. Het ziet er naar uit dat we in maart 2021, voor de vierde keer in twee jaar tijd, een nieuw parlement moeten gaan kiezen. Voor onze jongste zoon zijn het ondertussen al de derde verkiezingen, nog voor zijn 20e verjaardag. Wie had dat ooit kunnen denken?

Dan is alles in orde. Tenzij er een wonder gebeurt, zal de Knesset volgende week ontbonden worden, aangezien 61 Knesset-leden gisteren in eerste lezing vóór een wetsvoorstel tot ontbinding van het Parlement hebben gestemd. Ik houd van de sfeer die er is voor verkiezingen en van de verkiezingscampagnes, ik vind het op de een of andere manier altijd weer spannend. Maar ik geef toe dat mij intussen het plezier ontbreekt, om van verkiezing naar verkiezing te moeten leven. Verkiezingen worden wel het feest van de democratie genoemd, maar men moet er wel alles aan doen om de wil van de kiezers te volgen. Is het de schuld van de politici dat de verkiezingen hier niet goed verlopen? Of zijn wij, de kiezers, daar verantwoordelijk voor? Komt het door de verdeeldheid onder het Israëlische volk? Het lijkt erop dat we de weg kwijt zijn. In plaats van samen op te trekken, maken mensen alleen maar ruzie en gaan ze om de dag demonstreren.

Op weg naar de scheiding. Ganz en Netanyahu (Foto: Oren Ben Hakoon/POOL)

En dan is er nog Corona, een van de grootste crises die we hier ooit hebben meegemaakt, en niet alleen hier, maar wereldwijd. De huidige regering met Likoed en Blauw-Wit werd samengesteld om deze crisis samen aan te gaan pakken. Maar uiteindelijk werd het niet meer dan een doorlopende strijd. Wat een verspilling van tijd en geld! De vraag is nu of de volgende verkiezingen het land uit deze lastige situatie zullen gaan redden. Volgens de laatste peilingen zal Blauw-Wit na de komende verkiezingen, met het momenteel voorspelde aantal van 9 zetels, in het niets verdwijnen. Benny Gantz’s droom om premier te worden lijkt in scherven te vallen. Maar hij kan zich tenminste een voormalige reserve-premier noemen.

Wie zich kan verheugen op een indrukwekkende verkiezingsuitslag, is waarschijnlijk Naftali Bennett, die bij de laatste verkiezingen in april 2019 met zijn Yamina-partij de kiesdrempel van de Knesset net niet haalde. Voor hem zijn nieuwe verkiezingen binnen een jaar een zegen; zijn nieuwe partij groeide intussen aanzienlijk. Nu wordt voorspeld dat hij in de volgende Knesset niet minder dan 20 zetels zal weten te winnen, en Yamina lijkt na Likud, die volgens de peilingen 30 zetels zal krijgen, de tweede grootste partij in de Knesset te worden. Zou dat Netanyahu bevallen?

Ik geef toe, het wordt weer spannend en ik ben nieuws­gierig naar de verkiezings­campagnes, maar dan alleen in sportief opzicht. Voor de vierde keer verkiezingen in iets minder dan twee jaar tijd kan immers niet anders omschreven worden als een teken van armoede. Wie heeft hier schuld aan? Wat denkt u? De kiezers of onze politici? Ik kan alleen maar hopen dat we allemaal iets geleerd hebben van de afgelopen twee jaar, en dat de uitslag van de komende verkiezingen door iedereen zal worden gerespecteerd. We hebben een pauze verdiend.

Een beetje normaliteit in moeilijke tijden. Gisteren in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

En nu kunnen we het maar beter over het weer hebben:

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt en nauwelijks verandering van temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,945 m beneden de zeespiegel. Dat is 114,5 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een fijn weekeinde en een gezegende Shabbat. Morgenochtend heet mijn collega Michael Selutin u weer welkom. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov