Groeten uit Israël – Nieuwe Oude Corona-beperkingen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Voordat ik voor enkele dagen afscheid van u neem, in verband met mijn zomer­vakantie, wil ik nog een keer mijn gedachten met u delen over de huidige situatie hier in Israël. Mijn eerste gedachte is dat we in een enorme puin­hoop terecht zijn gekomen, en dat zelfs onze ‘regering van veran­dering’ niet echt weet hoe om te gaan met de hernieuwde verspreiding van het corona­virus, dus de delta-variant ervan, ook al probeert Naftali Bennett te laten zien dat hij precies weet hoe hij het aan moet pakken. Daarbij toont hij zich altijd zeer zelf­verze­kerd voor de camera. Tsja, wat kan hij anders doen?

Begrijp me niet verkeerd, ik wil onze nieuwe premier niet afkraken en ik weet zeker dat hij het beste probeert te doen voor zijn volk. Maar we zien nu opnieuw hoe gemakkelijk het is om vanaf de zijlijn kritiek te leveren op degenen die de leiding hebben. Maar als je zelf op de stoel van de leider zit, ziet de situatie er heel anders uit.

Natuurlijk maakt de oppositie hier gebruik van. Nu kan men volledig vrijuit kritiek leveren, en de Delta-variant helpt de Likoedpartij daarbij. Zij hebben de regering over­gedragen aan Lapid en Bennett in een situatie met bijna nul nieuwe infecties. En in slechts een paar weken tijd heeft de nieuwe regering alles verknoeid.

Maar, dit is niet helemaal eerlijk natuurlijk. Niemand had verwacht dat de Delta-variant zou opduiken, het komt echter de oppositie goed uit om de nieuwe regering een beetje dwars te zitten.

Onze minister van Binnenlandse Zaken, Ayelet Shaked, maakte enkele dagen geleden een nogal onge­lukkige opmerking toen zij in een televisie-interview zei, dat wij ons in een pandemie bevinden, en dat er tijdens een pandemie mensen ziek worden en er ook doden zullen vallen, en dat men dat moet accepteren. Ze werd hier­voor stevig bekritiseerd. Het was immers haar partij­genoot Bennett die de regering-Netanyahu de schuld gaf van de vele doden in die tijd. Hij schreeuwde vanaf de lessenaar van de Knesset: ‘Mensen sterven, en wat doen jullie? Hebben jullie je verstand verloren?’ Later probeerde Ayelet Shaked de plooien glad te strijken door te verklaren: ‘Elke dode is er één teveel, en het menselijk leven is ons aller­hoogste goed en onze hoogste waarde’.

Ayelet Shaked. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu even serieus. Aangezien zelfs onze nieuwe regering heeft begrepen dat er geen tovertruc bestaat om Corona te verdrijven (er gingen zelfs stemmen op dat men wachtte op een wonder na het begin van de derde vaccinatie­ronde), zal vanaf volgende week weer naar de oude middelen worden gegrepen. Terwijl we al enige tijd de zogenaamde ‘vrolijke badge’ voor bruiloften hadden, die voor enige orde moest zorgen, moet vanaf volgende week iedereen weer de zogenaamde ‘groene badge’ gebruiken. In winkel­centra zal de ‘paarse badge’ worden toegepast, met beper­kingen ten aanzien van het aantal bezoekers en het meten van de lichaams­tempe­ratuur bij de ingangen.
Groen betekent dat u bij de ingang ofwel uw inentings­bewijs moet laten zien, ofwel een negatieve test, ofwel een bewijs dat u hersteld bent van Corona. Er zal ook een moge­lijk­heid zijn om een snelle test te doen. Deze test wordt door de Staat betaald voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. Anders moet u de test zelf betalen, omdat u zich had kunnen laten vaccineren.

Dit is nog maar een kort overzicht van de nieuwe, oude beperkingen. De politie zal nu ook inten­siever optreden tegen weige­raars van mond­kapjes en tegen degenen die zich niet strikt aan de quaran­taine houden. Ik weet niet of we ons allemaal goed kunnen indenken hoe ons dagelijks leven er vanaf volgende week uit zal zien. Het is gemakkelijk om vergis­singen te maken met al die kleuren.

De politie komt weer in actie. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Bij ons thuis zien we de dingen niet zo dramatisch. We leven ons dagelijks leven zo goed en zo kwaad als het kan. We zullen de komende week gebruiken voor een paar uitstapjes. Er is genoeg te doen in ons land, ondanks Corona. Wij voelen ook niet de drang om naar het buitenland te gaan, in tegenstelling tot anderen die heel graag gaan vliegen. Aangezien er momenteel nauwelijks bestem­mingen zijn waarheen gevlogen kan worden, omdat bijna alle landen als ‘rood’ zijn aange­duid, gaan nu steeds meer Israëliërs naar Wenen. Naast Oostenrijk kan men echter ook naar Hongarije, Montenegro en Moldavië vliegen.

Het belangrijkste is om te gaan vliegen, het maakt niet uit waar naartoe. Deze week op het vliegveld. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

En hoe zal het nu verder gaan? Misschien zal dat de komende dagen blijken. Tot nu toe stijgt het aantal nieuwe infecties per dag gestaag. Voorlopig ga ik genieten van een paar dagen vakantie met mijn gezin, en dat laat ik me niet afpakken door Corona. Maar het zou wel wat koeler mogen zijn. Hier is het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Het zal de komende dagen warm blijven, zoals het hoort in de maand augustus. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en bevindt zich nu op 209,905 meter beneden de zeespiegel, dat is 1,105 meter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een heerlijke donderdag en een prettig weekeinde. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov