Groeten uit Israël – ‘Na de feestdagen’

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is moeilijk te geloven, maar het duurt niet lang meer tot de Grote Feesten weer beginnen. Op de avond van 19 september vieren we het Joodse Nieuwjaar, ‘Rosh Hashanah’, gevolgd door de Grote Verzoendag, ‘Yom Kippoer’ en een paar dagen later vieren we het Loofhuttenfeest, ‘Soekkot’.

Waarom ik uitgerekend vandaag aan deze feestdagen denk? Omdat ik gisteren een bericht las over het hervatten van het vliegverkeer op luchthaven Ben Goerion, beter gezegd, het bericht eigenlijk ging over het ‘niet-hervatten’ van het vliegverkeer op 16 augustus, de datum waarop onze regering het luchtruim hoopte open te stellen.

‘Na de feestdagen’ is altijd een heel praktisch excuus als we iets willen uitstellen, dat we al lang geleden hadden moeten doen. Nu komen de naderende feestdagen ons te hulp. In het bericht van gisteren werd gesproken over de ‘farce van het openen van het luchtruim’. Omdat er tot op heden niets is gedaan om de bedrijfsvoering op de luchthaven op de een of andere manier te hervatten. Er moet nog zóveel gebeuren om het luchtverkeer van en naar Israël op grotere schaal te kunnen hervatten.

Eerst en vooral is er de kwestie van de corona-testen. Zonder deze testen kan niemand naar het buitenland vliegen. En dat testen is op dit moment nog niet mogelijk. Het voornoemde bericht vermeldt, dat er op de luchthaven tot nu toe nog helemaal niets is gedaan. Om die reden wordt er gesproken over de mogelijkheid om ‘na de feestdagen’ het luchtruim open te stellen.

De luchthaven Ben Goerion blijft voorlopig leeg. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Toeristen uit Israël niet welkom
En toen werd het mij duidelijk dat het ‘openen van het luchtruim’ slechts de mogelijkheid inhield dat wij, Israëli’s, eindelijk naar een beperkt aantal zogenaamde ‘groene’ landen zouden kunnen vliegen. Maar op dit moment zijn deze landen helemaal niet bereid om toeristen uit een ‘rood’ land zoals Israël binnen te laten. Niemand was van plan om vanaf zondag toeristen in Israël binnen te laten. Vluchten en toeristen vanaf volgende week? Vergeet het maar. Dus, laten we eerst maar eens wachten tot ‘na de feestdagen’.

Ik zou dit praktische excuus ook graag gebruiken om onze haag, die steeds hoger wordt en binnenkort ons zicht naar buiten volledig zal blokkeren, niet te hoeven knippen. ‘Na de feestdagen’ is helaas onmogelijk, dan zou ik hier bijna in het donker zitten. Dus dat heb ik mezelf voor dit weekeinde als doel gesteld. Laten we eens zien of ik mezelf aan mijn schema kan houden.

Ik kan niet meer wachten, dit weekeinde moet er gesnoeid worden. (Foto: Dov Eilon)

Tijdens het maken van deze foto bemerkte ik een aangename, bijna koele bries. Ook in ons appartement is het op dit moment veel aangenamer dan in de afgelopen dagen, toen onze airconditioner constant in bedrijf was. Wat zou het fijn zijn als het zo zou blijven.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt en beduidend lagere temperaturen. In het noorden en aan de kust kunnen zelfs enkele regendruppels vallen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.445 m beneden de zeespiegel, 64,5 centimeter onder de bovengrens!

Het spijt me dat ik bij u de hoop enigszins heb weggenomen, dat u volgende week al een vlucht naar Israël zou kunnen boeken. We moeten nog even geduld hebben en wie weet, misschien kan het ‘na de feestdagen’ wel.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe, weet u het nog? Dinsdag is ‘twee keer zo goed‘. Het ga u goed en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov