Groeten uit Israël – Mijn vakantie is weer voorbij

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik ben blij dat ik u aan het begin van deze nieuwe dag weer mag verwelkomen na een paar dagen vakantie. De afgelopen dagen nam ik een kleine pauze van mijn normale dagelijkse routine en heb ik mijn laptop niet aan gezet. Ja, dat was soms heus niet gemakkelijk, maar het was wel een aangename verandering in het anders zo intense dagelijkse leven.

Omdat onze jongste zoon ook zijn verplichte verlof van het leger moest ‘uitzitten’, hebben we een aantal mooie dagen beleefd. Onze dochter studeert op dit moment vanuit huis en zelfs dat maar ten dele, omdat de staking van de leraren nog steeds niet voorbij is. We hadden dus de kans om de afgelopen dagen als gezin door te brengen en zijn gezamenlijk twee middagen weggeweest, een keer naar Jeruzalem, een andere keer naar Tel Aviv, waar we ook onze oudste zoon ontmoetten.

In Jeruzalem kon je al een wat winterse, of herfst­achtige sfeer proeven. Het was aangenaam koel en de lucht voelde gewoonweg heerlijk aan. Zo heb ik 32 jaar geleden Jeruzalem leren kennen, toen ik in november 1988, na een maandenlange staking van de leraren (klinkt dat niet bekend?), mijn studie hier begon.

Herfststemming in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

In de voetgangerszone zag alles er uit zoals gewoonlijk. Alleen de wachtrijen voor sommige winkels herinnerden ons eraan, dat Corona nog steeds ons dagelijks leven bepaalt. Ik merk de mondkapjes nauwelijks meer op, dat laat wel zien hoezeer ik gewend geraakt ben aan deze nieuwe tijd. Maar de wachtrijen zijn echt buitensporig. Evenals de maatregel dat er maximaal vier klanten in één winkel mogen zijn, hoe groot die winkel ook is. En omdat dat gewoon niet logisch bleek, mogen er nu maximaal 10 mensen tegelijk in een winkel zijn.

Maar zoals ik al eerder zei, Corona interesseerde ons niet bij onze uitstapjes, we brachten samen gewoon een leuke tijd door. Maar in Tel Aviv, in de oude haven, werden we weer herinnerd aan Corona en haar beperkingen.

Kun je hier iets gratis verkrijgen? (Foto: Dov Eilon)

Nee, natuurlijk was er niets gratis. Maar op de een of andere manier vormt zo’n wachtrij wel een goede reclame voor een bedrijf. Er moet een reden zijn waarom mensen bereid zijn om meer dan een uur te wachten om een stuk gebak of wat dan ook te kunnen kopen.

De haven van Tel Aviv is een van mijn favoriete plekken in de stad. Dat komt mogelijk omdat ik daar altijd een goedkope parkeerplaats kan vinden. Deze keer heb ik zelfs gratis geparkeerd naast de ingang van de voormalige luchtmacht­basis Sde Dov (waar onze dochter haar militaire dienstplicht heeft door­gebracht).

Maar natuurlijk is een parkeer­plaats niet de belangrijkste reden waarom ik deze plek zo leuk vind. Het is nu eenmaal gewoon een prettige plek. Je hebt een geweldig uitzicht over de zee, het is de plek waar de Yarkon rivier de zee in stroomt. Er is een lange promenade die uitnodigt tot wandelen, om te joggen of te fietsen. Daarnaast zijn er enkele winkels van bekende winkelketens en veel leuke cafés en restaurants. Ok, daar zijn nu ook wachtrijen en ook de restaurants kunnen alleen nog maar verkopen door middel van ‘take away’. Maar dat zal niet voor altijd zo blijven.

Onze oudste zoon voegde zich later met zijn e-scooter bij ons, hij woont in het centrum van de stad aan de Dizengoffplein, dus hij hoefde niet al te lang te rijden. Met de auto zou hij veel langer nodig hebben gehad. Zo is het in Tel Aviv. Na een prachtige zonsondergang namen we afscheid van elkaar en reden we terug naar huis.

Zonsondergang aan de haven van Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

En nu naar het weer. Afgelopen weekeinde hebben we enorm veel regen­val gehad. Op sommige plaatsen viel er in een paar uur tijd net zoveel regen als normaal in de hele maand november. In Zichron Ja’akov viel er evenveel regen als een kwart van het jaargemiddelde, gewoonweg verbazing­wekkend. In veel steden werd men weer herinnerd aan Venetië, sommige mensen moesten met rubber­bootjes uit hun huizen worden gered. Op de berg Hermon lag de eerste sneeuw. Deze november zou de meest regenachtige november kunnen worden sinds het begin van de weer-registraties.

Steden onder water! Helaas niets nieuws. Opnamen uit Nes Tzionah, Bet Dagan, Yehoed, de Dreyfus­straat in Haifa, Wadi Ara en andere plaatsen.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van temperatuur. Aan de kust wordt motregen verwacht. In de namiddag zijn er af en toe regenbuien in de bergen in het noorden en het midden van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea ligt nu precies 210 meter beneden de zeespiegel. Dat is 120 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige zondag. Wij zijn weer aan het werk gegaan. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov