Groeten uit Israël – Mijn persoonlijke berichtje voor U

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

Er zijn momenten in het leven die je niet direct kunt bevatten. Je moet dan even in je arm knijpen om je er bewust van te worden. Een week geleden zat ik thuis in Israël en ik kon me toen heel moeilijk voorstellen, dat ik me ergens zou kunnen bevinden.

Dat heeft te maken met de vreemde tijden waarin we leven. In Israël heerst op dit moment chaos, in de politiek, maar ook op straat waar mensen, voornamelijk jonge Israëli’s, tegen de regering protesteren. De mensen in het land zijn gefrustreerd door de regering en de economische crisis. Ik ken veel vrouwelijke collega’s die al maanden geen inkomen meer hebben en nauwelijks compensatie van de overheid krijgen. Ik zie dit ook bij mijn jongens en hun vrienden, die in Tel Aviv wonen. Hoe moeilijk het is om de huur te kunnen betalen. Je krijgt het gevoel dat niemand de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de Corona-crisis neemt. Inzake deze crisis hebben onze politici aan de top te veel geruzied over wie er het voortouw zou moeten nemen. Daarna werden we bedreigd met een tweede avondklok, als we ons niet goed zouden gedragen, om een tweede Corona-golf te vermijden. En bovendien werd Israël als land met ‘code rood’ aangemerkt.

En temidden van al deze waanzin kregen Aviel en ik toestemming om naar Zwitserland te reizen. Als gevolg van alles wat ik zojuist benoemde, was ik me ervan bewust dat we ons nu moesten voorbereiden op de Israel Happening in Zwitserland. Samen hebben we een uniek Israëlisch menu uitgewerkt, met behulp van mijn moeder Rebekka, die we deze keer helaas niet mee konden nemen. (Ze is erg verdrietig, vooral na de foto’s die we haar uit het groene Zwitserland hebben gestuurd). Drie avonden zullen Aviel en ik samen de maaltijd voorbereiden. Ik heb een mooie afspeellijst met Israëlische muziek gemaakt, die we op de achtergrond zullen afspelen. We hebben ook pakketten met speciale Israëlische lekkernijen naar Zwitserland gestuurd. Dat alles hebben we ingepakt, nu nog mijn koffer.

We hebben een merkwaardige vlucht gehad. De belastingvrije winkels op vliegveld Ben Goerion waren gesloten, het vliegtuig was bijna leeg en in Zürich was het ook erg rustig bij de bagageband. We zijn meteen in quarantaine gegaan. Voor tien dagen. Maar de plek waar we verblijven is als een droom. Vanuit het appartement waar we zijn, schrijf ik jullie deze woorden. Het raam voor me staat open en ik kijk naar groene weiden en dalen. De koeienbellen hoor ik klingelen.

Het uitzicht vanuit ons raam (Foto: Anat Schneider)

Speciaal voor de Duitse en Zwitserse lezers schijft Anat:
Alle dingen die ik mij een week geleden in Israël niet kon voorstellen, zijn nu realiteit.
En in minder dan drie weken hopen we elkaar te ontmoeten in het ‘Dialoghotel’ in Baar. Dialoog, hoe goed past de naam van dit hotel bij onze bijeenkomst met lezers in Zwitserland. We willen met jullie praten over Israël, het leven en de Bijbel. Dit heeft niet alleen met ons te maken, maar ook met jullie leven. Het aangaan van nieuwe relaties, het ontmoeten van nieuwe mensen en het nemen van beslissingen, is wat je doet in gesprekken rond een gedekte tafel. Dat is de betekenis van het woord ‘dialoog’. Dit was in Bijbelse tijden al een bijzonder levensmotto. En dat is precies wat we met jullie willen doen. Verder willen we jullie interesseren voor nieuwe gedachten uit de levende teksten van de Bijbel. Overigens, vrouwen in de Bijbelse geschiedenis spreken krachtige woorden en bezitten zintuigen die mannen niet hebben. Daar zullen we het in Baar verder over hebben.

Groene weiden (Foto: Anat Schneider)

In normale tijden zou ik zeggen dat we jullie allemaal welkom heten met een Israëlische knuffel in Baar. Maar deze keer omhelzen we je met onze ogen en onze woorden. In deze spannende tijd hebben we allemaal behoefte aan wat ontspanning.

Shalom en Le’Hitra’ot, tot spoedig ziens!

Anat


Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die normaal zijn voor de Israëlische zomer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt nu op 209,40 m beneden de zeespiegel, 60 centimeter onder de bovengrens!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.