Groeten uit Israël – Mijn lieve kinderen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Michael Selutin |

Het goede aan kinderen is, dat je ze moeilijk kunt vergeten en zelfs als je dat probeert, duwen ze zichzelf altijd wel weer op de voorgrond. Deze week zijn mijn kleintjes weer naar de kleuterschool gegaan en ik kan u niet beschrijven hoe rustig het nu ineens thuis is. Er was in het beste geval een constant achtergrondgeluid, maar in het normale geval een luid geschreeuw en gehuil.

Maar nu heerst er een volledige stilte als bij een graf. Natuurlijk is daar nog steeds de bouwplaats onder mijn kantoorraam, zijn er vogels, auto’s en vele andere dingen, maar dat hoor ik niet. In vergelijking met vorige week is het geluidsniveau zo sterk gedaald dat ik het gevoel heb dat ik me in een vredige oase van rust bevind.

En juist toen ik dacht dat ik mijn kinderen in ieder geval ‘s morgens zou kunnen vergeten, beklaagde zich de meest betrokken echtgenote van allemaal, dat ik in mijn ‘Groeten uit Israël’-artikelen altijd alleen maar negatief over onze kinderen schrijf. Ik moet nu ook eens iets positiefs over hen schrijven.

‘Iets positiefs?, dat ze nu eindelijk op de kleuter­school zitten?’ vroeg ik.
Mijn vrouw rolde met haar ogen.

‘Oké, dat vind je niet leuk, wat dacht je van….. ik kan niets bedenken.’
‘O ja?’ zei de meest positieve vrouw van alle vrouwen. ‘Moet ik je dan werkelijk alles uitleggen?’

Dus volgt hier haar voorlopige, spontane lijst van de meest positieve punten van onze kinderen:

• De kinderen zijn erg aardig voor elkaar. Als een van de kinderen verdrietig is, proberen de anderen hem of haar te troosten en zijn ze bijzonder aardig voor hem of haar. Er is een hechte kameraadschap tussen hen, behalve wanneer ze weer ruzie maken, maar dat is op dit moment niet zo.

• Over het algemeen spelen ze ook heel lief met elkaar. Het is echt een plezier om ze zo te zien spelen, hoe ze situaties bedenken voor hun knuffels en daarvoor verschillende scenario’s bedenken. Soms is de knuffeldraak een moeder die met haar babydraakje door het appartement vliegt, gevolgd door de knuffel-eenhoorn en een knuffelmuisje die op wonderbaarlijke wijze ook heeft leren vliegen. Dan rennen de drie meisjes met hun knuffels door het appartement en maken ze vliegende geluiden zoals Psch, Pfff en Brrrrr.

• Vooral ons kleintje zegt altijd netjes ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’. Ik weet niet waar ze dat geleerd heeft (zeker niet van mij), maar meestal zegt Naomi ‘pleeeeaase’ als ze iets wil en als ze het krijgt zegt ze ’tenk joe’.

• Alle drie zeggen tegen ons als ouders vaak ‘Ik houd van je’. Dat is natuurlijk heel hartverwarmend. Racheli heeft een bijzonder leuk spel, ze komt soms naar me toe en zegt: ‘Ik wil je iets geven.’
Ik weet inmiddels wat ze me wil geven, maar ik antwoord dan heel graag: ‘Echt waar? Wat is het?’
‘Een hele grote knuffel!’ Ze schreeuwt het dan uit en geeft me een grote knuffel.

• Onze grote David helpt veel thuis, hij wast de vaat, stofzuigt, gaat winkelen, en als hij niet bezig is met zijn Playstation, speelt hij ook nog eens liefdevol met zijn kleine zusjes.

• De drie meisjes gaan altijd braaf om zeven uur naar bed en vallen binnen een paar minuten in slaap. ‘Braaf’ is natuurlijk een relatief begrip, ze willen meestal niet naar bed, maar nadat ze in hun pyjama zijn gestopt, hun tanden hebben gepoetst en we het ‘Shma Israel’ gebed met hen hebben uitgesproken, is het vrij snel stil in hun kamer.

Dat is alles voor nu, als ik nog iets anders kan bedenken, zal ik het u laten weten.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Eerst gedeeltelijk bewolkt, daarna zonnig met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Zoals gebruikelijk in de zomer, die binnenkort officieel begint, zullen er de komende dagen nauwelijks veranderingen zijn, soms iets warmer, dan weer iets koeler, maar altijd warm en zonnig.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 208,99 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 19 centimeter tot aan de bovengrens!

Genieten van het leven, ook in de alledaagse Corona-tijd, in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

In het Bijbelgedeelte Naso voor deze week maken we kennis met de Nazireeër (Numeri 6: 1-21). Elke Jood kan vrijwillig de volgende gelofte afleggen:

De HEERE sprak tot Mozes: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: Wanneer een man of een vrouw een gelofte aflegt door de gelofte van een nazireeër te doen, om zich aan de HEERE te wijden, dan moet hij zich van wijn en sterke drank onthouden; azijn uit wijn of azijn uit sterke drank mag hij niet drinken; verder mag hij helemaal geen druivensap drinken en geen verse of gedroogde druiven eten.
Alle dagen van zijn nazireeërschap mag hij niets eten wat van de wijnstok afkomstig is, van de pitten tot en met de velletjes. Alle dagen van de gelofte van zijn nazireeërschap mag geen scheermes over zijn hoofd gaan. Totdat de dagen waarvoor hij zich aan de HEERE gewijd had, voorbij zijn, moet hij heilig zijn en de haarlokken van zijn hoofd lang laten groeien. Alle dagen van zijn wijding aan de HEERE mag hij niet bij het lichaam van een dode komen.

Echter in de volgende verzen wordt geschreven dat de Nazireeër aan het einde van zijn wijding een zondoffer moet brengen. Hij heeft dus op de een of andere manier gezondigd toen hij zich aan de Heer wijdde. Dus was het goed of slecht wat de Nazireeër deed? Er lijkt hier sprake te zijn van een tegen­strijdig­heid.

Een van de verklaringen is dat hij een extreme levens­wijze heeft aangenomen en zich heeft terug­getrokken uit de wereld. Misschien moest hij een pauze inlassen met betrekking tot zijn drink-gewoontes, of zich tijdelijk terugtrekken uit andere geneugten van het leven en dat is een goede zaak. Aan de andere kant is de wereld een plaats van vreugde en maken wijn en een verzorgd uiterlijk daar deel van uit. Als iedereen Nazireeër zou zijn, zou de wereld een minder mooie plek zijn. We moeten van het leven genieten en ons er niet aan onttrekken. Dat alles met mate natuurlijk.

In die zin wensen we u Shabbat Shalom vanuit Bet Shemesh en voor wie geen Nazireeër is, u mag rustig genieten van een glas wijn op de Shabbat, zoals dat is voorgeschreven.

Michael