Groeten uit Israël – Met het gezin naar Brazilië

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

De eerste keer dat we als gezin naar de wildernis van Noord-Brazilië reisden, was ik moeder van vier kinderen in de tienerleeftijd. Ik wist dat dit een uitdagend avontuur zou worden, en ik heb altijd al de drang gevoeld om zulke avonturen te beleven, maar tegelijkertijd was ik een soort lafaard. Ik was bang voor een wereld die ik niet kende. Bang voor een ander volk, een ander klimaat, vreemd eten dat ik niet gewend was, een vreemde taal en de afstand tot mijn comfortabele bed. Dat alles was voor mij vreemd, ik had geen idee waar ik naartoe ging. Ondanks de angst die ik voelde, weigerde ik hierdoor mijn nieuwe avontuur te laten bederven.

Ik geef toe dat ik tijdens de reis vaak geplaagd werd door angst. Daardoor heb ik veel van deze nieuwe mogelijkheden niet ten volle kunnen ervaren. Ik bleef me aan veel dingen vastklampen, zoals de sterke Turkse koffie die ik uit het Heilige Land had meegenomen, en daarnaast had ik veel last van vooroordelen (sinds die tijd drink ik overigens geen koffie meer).

Na dit eerste avontuur hebben we veel uitdagende plaatsen in de wereld bezocht, en langzaamaan bemerk ik in mezelf een veranderende houding. Mensen komen mij nu veel minder bedreigend over (het blijken gewoon aardige mensen te zijn), het eten smaakt me beter en uiteraard zijn de over­nachtings­mogelijk­heden nu ook veel beter.

Ik schrijf jullie deze woorden nu ik weer, al voor de vierde keer, in dit land ben, het noorden van Brazilië, dat ongerepte land. En tijdens deze reis was ik opgewonden en verwonderd over alles wat we daar beleefden, en werd ik me bewust van de grote verandering die zich de laatste jaren in mij heeft plaatsgevonden.

Een gebeurtenis die aan dit alles een bijdrage vormde, is het volgende verhaal: Tijdens een van de benauwde avonden, terwijl iedereen buiten zat, ging ik naar binnen om een douche te nemen. Toen het koude water over me heen stroomde (een warme douche is zeldzaam en een bijzonder voorrecht op dit soort plekken) en ik wende aan het koude water, begon ik mijn gezicht te wassen en zag ik door de zeep in mijn ogen iets bewegen in de douche, iets dat in de hoek van de douche scharrelde. Met mijn hand gooide ik reflexmatig wat water in de hoek en wat ik toen zag, sprong van de ene naar de andere hoek van de douche. Impulsief schreeuwde ik ‘Help!’ maar er was niemand in de kamer om me te helpen, en ik was bedekt met zeep. De vroegere Anat zou meteen en zonder nadenken uit de douche zijn gesprongen, maar deze keer kon ik mijn angst en walging bedwingen en besloot ik mijn douche­beurt snel af te maken en eruit te gaan. Maar eerst het douchen afmaken!!

En zo gebeurde het dat aan de ene kant van de douche een klein bang kikkertje zat en aan de andere kant een grote bange Anat. Ik heb mijn douchebeurt afgemaakt met mijn ogen open, gericht op de kikker, om zeker te weten dat hij stil bleef zitten. Want wie weet waar hij nu naar toe zou kunnen springen. Maar een kikker onder de douche is gewoon ‘een kikker onder de douche’. Ondertussen kwam er eindelijk wat warm water en dat verwarmde ook de sfeer. Ik was klaar met douchen en realiseerde me ineens dat de situatie me eigenlijk amuseerde. Een klein moment dacht ik: als ik de kikker een kus geef, wordt hij misschien een prins?

Ik stapte uit de douche en keek zoals gewoonlijk in de spiegel, en ineens realiseerde ik me dat we hier geen prins nodig hebben, omdat we een koningin hebben. En net op dat moment sprong de kikker uit het raam en ging zijns weegs. Ik voelde me zo ontspannen. En met dat gevoel ziet de wereld er zo mooi en zo bijzonder uit.

Een wereld vol liefde.

Het weer voor vandaag in Israël
Half tot zwaar bewolkt. In het noorden, het midden en de noordelijke Negev is er nog steeds kans op verspreide buien. Het wordt wat koeler. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Be’er Sheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en ligt nu op 209,89 m beneden de zeespiegel, 109 centimeter onder de bovengrens.

Deze week op het strand in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

De redactie van Israel Today wenst u een prettige kerstavond en fijne feestdagen. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Anat