Groeten uit Israël – Logica? Bepaald niet!

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe dag is aangebroken. Eigenlijk wilde ik vandaag schrijven over de voorbereidingen voor het instellen van een avondklok, een maatregel die vanavond zou ingaan. Maar dat is alweer achterhaald, vergeet de avondklok maar, dat gaat niet gebeuren. In plaats daarvan zullen alle winkelcentra en markten vandaag, na bijna drie maanden, weer open gaan. Verwacht alstublieft niet van mij dat ik deze plotselinge 180-graden draai van onze regering ga uitleggen. Deze dingen gebeuren nu eenmaal als je een besluit niet grondig controleert voordat je het neemt.

In het nieuws werd uitgelegd dat de regering er op gewezen werd, dat het instellen van een avondklok geen juridische basis heeft, omdat zelfs het ministerie van Volksgezondheid dit besluit niet steunt. De regering was er vooraf al van op de hoogte dat deze maatregel nauwelijks zou bijdragen aan het verminderen van de corona-besmettingen, maar men wilde bij de bevolking de indruk wekken dat er in elk geval iets werd gedaan, zei iemand. Oké, dan, dus nu gaan alle winkels weer open. Lijkt dit een logisch alternatief? Neen, maar is er nog ergens logica te vinden in de beslissingen van onze regering?

Na bijna drie maanden gaan de winkelcentra vandaag weer open. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

Hoe het ook zij, voor ons is het annuleren van de avondklok goed nieuws. Want pas vanaf laat in de middag hebben wij gelegenheid gezamenlijk iets te ondernemen. Daarnaast is onze dochter overdag bezig met haar studie via Zoom. En twee dagen per week trekt ze op met een meisje, waarmee ze via de Sociale Dienst in contact is gebracht, binnen een programma waarin studenten zorgen voor kinderen die wat steun nodig hebben bij het leerwerk voor school, maar ook als contactpersoon optreedt voor allerlei andere zaken. Voor het deelnemen aan dit programma, dat wordt ondersteund door steden en gemeenten, ontvangen de studenten een studiebeurs die een niet gering deel van het collegegeld dekt. Als de avondklok zou worden ingesteld, zou onze dochter haar ontmoetingen met het meisje moeten uitstellen tot in de middag, wat de hele zaak erg ingewikkeld zou hebben gemaakt. Het is wat dat betreft goed dat de avondklok niet doorgaat.

Maar dan alle winkels maar meteen openen? Ik begrijp de benarde situatie van de winkel­eigenaren en werk­nemers die al maanden thuis zitten, maar ik ben er niet zo zeker van dat dit de manier is om de situatie onder controle te krijgen. Echter, de druk op de regering was gewoonweg te groot. Vandaag gaat men in overleg om andere maatregelen te bespreken, we zullen zien wat men nu bedenkt. Ik hoorde op het ochtendnieuws dat men een uitgaansverbod overweegt: tijdens Chanoeka in de Joodse steden en tijdens de Kerst in de Arabisch-christelijke steden. Dit is bedoeld om bijeenkomsten tijdens de feestdagen te voorkomen. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat uitpakken…

De eerste vaccins, van Pfizer, zijn vanochtend in Israël aange­komen. Misschien is dit het begin van het einde van deze bijzondere Corona-periode. Dus, met een beetje meer geduld komt alles weer goed. En nu naar het weer.

Aan de haven van Tel Aviv, Namal Tel Aviv. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt. In het noorden en het centrum van het land komen nog enkele regenbuien voor. Een beetje koeler. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt op 209,96 m. beneden de zeespiegel, 116 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Het ga u goed!

Shalom uit Modi’in,

Dov