Groeten uit Israël – ‘Lock­down’, wat was dat toch?

 

Door Dov Eilon |

Het Dizengoff-plein in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is weer donderdag en het weekeinde en de Shabbat staan voor de deur. De helft van de maand juli ligt al weer achter ons. Gaat de tijd voor u ook zo snel? In het algemeen gaat dit hele jaar 2021 enorm snel voorbij.

Ik weet zeker dat onze jongste zoon het niet zo erg vindt, hoe sneller de tijd vliegt, hoe sneller de dag nadert waarop hij zijn dienstplicht beëindigt. Onlangs was hij halverwege zijn diensttijd, een moment dat hier wordt aangeduid met ‘de muur bereiken’. Stel je een zwembad voor waar de zwemmers de overkant bereiken, de muur aanraken en dan moeten terugzwemmen. Onze zoon bereikte ‘de muur’ eind juni, dus heeft hij het grootste deel van zijn diensttijd achter zich liggen.

Wat mij betreft zou de tijd wel wat langzamer mogen gaan. Als mijn zoon uit dienst komt, zal ik bijna 57 jaar oud zijn. Dat is heel dicht bij de 60. U begrijpt wat ik bedoel. Maar goed, leeftijd is toch gewoon maar een getal?

Nog niet zo lang geleden dacht ik dat deze zomer weer een normale zomer zou worden. Maar er zijn helaas nog steeds alleen maar Israëli’s hier in het land. De toeristen wachten op groen licht om naar Israël te kunnen vliegen. Maar het avondnieuws op TV opent tegen­woordig weer met Corona. En alsof dat nog niet genoeg is, werd het woord ‘lockdown’ gisteren weer genoemd door onze premier ‘van verandering’. Voorlopig alleen als waarschuwing voor wat er kan gebeuren als wij, burgers, ons niet eensgezind inspannen om de verdere verspreiding van de zogenoemde ‘Delta-variant’ te voorkomen.

Naftali Bennett herinnerde ons er gisteren aan, om in binnenruimten het mondkapje weer te dragen, geen handen meer te schudden en afstand van elkaar te bewaren. Anders, zo zei Bennett, kunnen we weer in een lockdown terechtkomen voor de feestdagen. Hij zei dat hij de politie opdracht had gegeven om de controle op het dragen van het mondkapje binnen gebouwen opnieuw op te voeren, en zo nodig boetes uit te delen.

Premier Naftali Bennett laat ons in een persconferentie zien hoe we een volgende lock­down kunnen voor­komen…. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Verder vroeg Bennett ons om niet naar het buitenland te vliegen. Ik ben er niet zeker van of dit advies door onze burgers zal worden opgevolgd. Onze oudste zoon en zijn verloofde voegden zich bij vele andere Israëli’s, en vlogen eergisteren voor een paar dagen naar Wenen. Ik kan hen begrijpen, want het is heel moeilijk om het advies van onze regering op te volgen, en in eigen land op vakantie te gaan. Een paar dagen in Eilat zou onze zoon veel meer hebben gekost dan het verblijf in Wenen.

De Delta-variant laat de Israëli’s koud, ze willen met vakantie. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Gisteren werden 750 nieuwe gevallen van corona gemeld. Een nieuw record sinds maart. Ook het aantal ernstig zieken is in twee weken tijd bijna verdubbeld, maar is met 53 nog steeds erg laag. Twee procent van degenen die met het virus zijn besmet, ontwikkelt een ernstige ziekte. En dat getal begint onze regering een beetje onder druk te zetten. Wat gaan we nu doen? Ik heb geen idee. Ik hoop alleen dat alles wat rustiger wordt tegen de tijd van de bruiloft van onze zoon in december. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en nog wat warmer, vooral in het binnenland en in de bergen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en ligt nu op 209,695 m beneden de zeespiegel, dat is 89,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een heel goede donderdag. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov