Groeten uit Israël – Lockdown is routine geworden

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

En weer is er een week voorbij. Sinds het begin van de lockdown gaat de tijd op de een of andere manier veel sneller. We zitten nu in een bepaalde ‘lockdown routine’. Ik denk er wel eens aan hoe ik zal reageren als alles weer normaal is, net als in de tijd toen we het woord ‘Corona’ nog niet kenden. Ik kan me nog een dag herinneren, in december vorig jaar. Ik was met de auto op weg naar het busstation, om van daar uit naar mijn werk in Jeruzalem te gaan. Terwijl ik op een kruispunt wachtte voor het rode licht, hoorde ik op de radio voor het eerst over een mysterieus virus dat zich in China verspreidde. Ik had toen nooit kunnen denken dat ook wij door dit virus getroffen zouden worden. Het woord ‘lockdown’ was mij onbekend. Als ze me toen al hadden verteld dat we een paar maanden later het huis niet zouden mogen verlaten, en met mondkapjes op moesten lopen, zou ik het niet geloofd hebben.

Vandaag is dat allemaal heel normaal. Tenminste, zo komt het me voor. Zonder mondkapje naar huis reizen, dat bestaat niet. Toen ik laatst even uit de auto stapte om wat geld uit de pinautomaat te halen, voelde ik me ineens een beetje vreemd. Op de terugweg naar de auto merkte ik dat ik zonder mondkapje uit de auto was gestapt, en ik schrok ervan. Thuis hebben we een ‘Corona tafel’ opgezet, waar een aantal verschillende mondkapjes liggen, voor iedereen een andere kleur. Onze dochter houdt van roze, mijn vrouw is tevreden met de normale blauwe maskers, terwijl ik de voorkeur geef aan het elegante zwart, zoals te zien op de kleine foto hiernaast.

In de late namiddag, na mijn werkdag vanuit huis, kijken we het nieuws op de TV. Er is ook een programma, waarbij de presentator vooral over­tredingen tegen de lockdown-beperkingen laat zien. Dan worden er verboden groot­schalige evenementen getoond, of er wordt geteld hoeveel mensen er in een bepaalde straat rondlopen met een mondkapje en hoeveel er lak hebben aan deze maatregel.

‘Lockdown-routine’ in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Daarna wordt vaak het strand van Tel Aviv getoond, waarbij duidelijk wordt dat deze lockdown eigenlijk helemaal geen echte lockdown is. Daar lijken alle Israëli’s aan het sporten te zijn, want dat mag, en dan mag je verder dan 1000 meter vanaf je eigen huis gaan. Of er wordt een verboden bruiloft getoond met veel te veel mensen en de daaropvolgende actie door de politie, die de verboden bruiloft beëindigt met boetes voor de organisatoren. Op de een of andere manier klinkt alles wat ik hier opschrijf ongelooflijk, nietwaar?

Helaas werden er gisteravond in ditzelfde programma nogal onaangename scènes getoond, die waren opgenomen tijdens één van deze acties, toen politie­agenten een bruiloft met veel te veel mensen wilden beëindigen. De bruiloft vond plaats in een privé woning in Givat Ze’ev. Volgens de voorschriften zijn er tien deelnemers toegestaan, maar in dit geval waren het er veel meer. De situatie escaleerde toen de gasten zich tegen de politie gingen verzetten en voorwerpen naar hen toe gooiden. Het waren onaangename scènes met twee gewonden die medische hulp nodig hadden.

Video: Onaangename taferelen

Deze actie heeft een omvangrijke discussie op gang gebracht. Minister van Binnenlandse Zaken, Arie Deri, beklaagde zich bij de ‘Corona-verantwoordelijke’, Ronni Gamzu, over het té gewelddadige optreden van de politie. Hij op zijn beurt zei, dat degenen die tegen de instructies in handelen, vervolgd moeten worden. Nu zal dit onaangename incident worden onderzocht. Trouwens, nadat de politie vertrokken was, zou de bruiloft weer zijn voortgezet.

Nu wacht iedereen op de aangekondigde versoepe­lingen. De luchthaven Ben Gurion zal vandaag, vanaf middernacht, de normale werkzaamheden hervatten, wat dat ook moge betekenen. Misschien moet deze versoepeling de bevolking een beter gevoel geven, alsof ze ons willen laten zien: ‘kijk, we doen iets, de situatie is aan het verbeteren…’ Maar veel belang­rijker is wat er de komende week verder gaat gebeuren. Zullen er daadwerkelijk aanzienlijke versoepe­lingen komen? Mogen mensen weer aan het werk? Zullen we ons eindelijk weer vrij in het land kunnen bewegen en onze familieleden weer kunnen ontmoeten?

We willen nu eindelijk weer eens naar het strand van Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik hoop dat het komende weekeinde het laatste zal zijn, dat we onze oudste zoon, die in Tel Aviv woont, niet mogen ontmoeten. En dan kunnen we eindelijk weer naar het strand, naar de zee. En met deze optimistische gedachten komen we nu bij het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook voor vandaag wordt een aangename en over het algemeen zonnige dag verwacht, met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 33 graden, Be’er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,86 m beneden de zeespiegel. Dat is 106 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en nu alvast een prettig weekeinde, morgen zal mijn collega Michael u verwelkomen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov