Groeten uit Israël – Lockdown in het nieuwe jaar

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Aviel Schneider |

De voorbereidingen voor feestdagen zijn niet altijd eenvoudig, zeker niet als er op korte termijn een lockdown wordt opgelegd en niemand precies weet voor hoeveel gasten hij of zij het diner moet voorbereiden. Het Joodse Nieuwjaar, Rosh HaShana, begint op de avond van deze vrijdag en wordt gevierd tot en met zondagavond. Het samenkomen van de familie en het diner, dat we al weken aan het voorbereiden zijn, inclusief het menu en de recepten, zou nu niet kunnen doorgaan. Immers, vanaf deze vrijdagmiddag mogen we ons niet verder dan tot maximaal één kilometer vanaf onze woning verplaatsen. (Op het laatste moment mogen we 1000 in plaats van 500 meter vanaf ons huis lopen, en is de lockdown periode verkort van drie naar twee weken). Degene die tijdens de feestdagen door de politie op straat wordt betrapt zonder een redelijk excuus, zal worden beboet.

Om die reden hebben we besloten om het Joodse Nieuwjaar een dag eerder te vieren, dat wil zeggen op donderdagavond. Onze kinderen, moeders, familieleden en zelfs een vriendin uit Duitsland, die in Israël werkt en die we in augustus in Baar, Zwitserland, hebben ontmoet. Het samenzijn was voor ons in dit geval belangrijker dan de exacte datum. We hebben gewoon alle gebeden en liederen een dag eerder gezongen, maar wel met elkaar. We hebben de appel in de honing gedoopt en elkaar allemaal, een dag eerder dan normaal, een goed en zoet nieuw jaar toegewenst. Dit was de moeite waard, want heerlijke maaltijden brengen mensen nader tot elkaar en dat hebben het coronavirus en de lockdown geprobeerd te verhinderen. Maar we hebben onze viering gewoon naar voren verplaatst. Net zoals we de wijzers van de klok voor de zomer- en de wintertijd verdraaien, hebben we dat nu ook gedaan.

En we waren niet de enigen die het Joodse nieuw­jaars­diner eerder hebben gevierd. Veel van onze vrienden deden hetzelfde en nodigden de familie gewoon een avond eerder uit, om samen het Joodse Nieuwjaar te vieren. Zelfs het avond­nieuws op de televisie berichtte, hoe overal in het land gezinnen het feest eerder hebben gevierd, om dit samenzijn niet te hoeven missen.

Het weer voor vandaag in Israël
Ook rond de jaarwisseling blijft het erg warm en droog, vooral in het binnenland en in de bergen, en is het benauwd aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 34 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en wordt aangegeven op 209,64 m beneden de zeespiegel, 84 centimeter onder de bovengrens!

We komen na de feestdagen, vanaf maandag, weer bij u terug met ‘Groeten uit israël’. Vanuit Jeruzalem wenst de hele redactie van Israel Today al onze lezers en vrienden een gezegend Joods nieuwjaar, Shanah Tovah!

Aviel