Groeten uit Israël – Lockdown en enorme files

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

We zijn nu in de vijfde dag van de lockdown, die anders wordt ervaren dan de eerdere, een half jaar geleden. Ook de aantallen besmettingen waarmee deze lockdown is gestart zijn heel anders. Bij de eerste lockdown waren we al in paniek door 700 nieuwe corona-besmettingen per dag. 700 was het absolute record op dat moment. Op dit moment zouden we met een dergelijk aantal besmettingen de huidige lockdown, waartoe onze regering had besloten toen er elke dag meer dan 5000 nieuwe coronagevallen werden gemeld, waarschijnlijk beëindigen,

Bovendien is de sfeer vandaag de dag heel anders dan toen. Velen zijn verward en weten niet hoe ze moeten reageren op deze nieuwe lockdown, die door allerlei uitzonderingsregels vol gaten zit, net als een kaas. Enerzijds mogen we ons niet verder dan 1000 meter van onze eigen huizen begeven, maar anderzijds worden we geacht gewoon naar ons werk rijden, dat wil zeggen degenen onder ons die nog werk hebben. Want alleen al in de afgelopen dagen hebben bijna 50.000 mensen zich laten registreren als werkloos, nadat ze een periode op onbetaald verlof waren gestuurd vanwege de opgelegde sluiting van winkels en winkelcentra, hetgeen ook mijn dochter is overkomen.

Maar omdat er ‘s morgens toch nog veel mensen naar hun werk moeten, waren er gisteren, de eerste werkdag na Rosh Hashanah, eindeloos veel files. Veel mensen waren urenlang onderweg om hun werkplek te bereiken. Dit had alles te maken met de wegafzettingen die door de politie waren opgezet, en die bedoeld waren voor controle op de maatregelen van de lockdown. De auto’s werden steekproefsgewijs gecontroleerd, omdat niet iedereen de instructies volgde, ofwel niet begreep wat nu wel en niet mocht. Want, zoals ik al zei, er zijn veel uitzonderingen, misschien wel te veel.

Ziet een lockdown er zo ziet? De controles rond de lockdown leidden tot enorme files. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Om dit soort situaties vanaf nu te vermijden, gaat de politie ertoe over niet meer in de spits te controleren. Dus als je de instructies wilt omzeilen, is dat het juiste moment. Denkt u nu niet dat ik dit wil bevorderen, dat zal ik zeker niet doen. Maar deze hele situatie laat zien hoe verward de meeste mensen hier zijn. Sommigen mogen werken, anderen worden gedwongen hun winkels te sluiten en thuis te blijven en geen geld te verdienen.

Niet iedereen is bereid dit te accepteren, maar probeert zich aan te passen aan de instructies en de uitzonderingen. Zo was er gisteren bijvoorbeeld een kraampje op de Ramle-markt, dat onder andere kousen verkoopt, en de marktkoopman had een bord gemaakt met het woord ‘demonstratie’. De eigenaar van de kraam zei, dat hij zo wilde demonstreren, omdat dat was toegestaan, en gaf als voorbeeld de recente demonstraties in Jeruzalem voor de ambtswoning van de premier met duizenden deelnemers. Hij wilde nu ook demonstreren. Dit hielp hem natuurlijk niet en de arme man, die slechts wat kleingeld wilde verdienen om de dag door te komen, kreeg een boete van 5000 shekel.

Ook waren er restaurants die zich voordeden als waren ze een synagoge. Andere eigenaren van kleine winkels boden plotseling tomaten en andere levensmiddelen aan om niet te hoeven sluiten, omdat de kruideniers­winkels zelfs tijdens lockdown open mogen blijven. Ik denk dat al deze voorbeelden niet echt ernstig zijn, maar ze zijn bedoeld om te laten zien hoe onrecht­vaardig de huidige situatie is. De winkel­eigenaren begrijpen gewoonweg niet waarom winkels naast hen open mogen blijven en zij niet.

Veel gesloten winkels op de Machane Jehoeda Markt, gisteren in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Natuurlijk is het duidelijk dat supermarkten en drogisterijen niet kunnen sluiten, maar ik begrijp ook de benarde situatie van degenen die nu geen geld kunnen verdienen. Hoe moeten we dit virus onder controle krijgen? Hier in Israël is dit het enige onderwerp van gesprek, het gaat nergens anders meer over. Zelfs heeft niemand het meer over de vrede met de Verenigde Arabische Emiraten of Bahrein.

Het lijkt erop dat we radeloos zijn. Het Corona-kabinet komt vandaag bijeen om een mogelijke aanscherping van de lockdown-maatregelen te bespreken. Er wordt overwogen om ook in de private sector het werk sterk in te perken, om beelden van files zoals hierboven te vermijden en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, want met de huidige aanpak ziet het er niet naar uit dat het ons zal lukken.

Waar de winkelcentra gesloten zijn, zagen we gisteren een gapende leegte, zoals hier in het populaire Biloe-winkelcentrum. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël
Nu aan het begin van de herfst dalen de temperaturen enigszins, maar het blijft nog zomers warm. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,68 m beneden de zeespiegel, 88 centimeter onder de bovengrens!

Ik ben benieuwd hoe het hier in Israël nu verder gaat. We houden u op de hoogte. Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag, en blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov