Groeten uit Israël – Kritiek en optimisme

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

De nieuwe week is amper begonnen of we zitten er al weer middenin, het is dinsdag. En denk eraan: de dinsdag wordt hier in Israël als een bijzonder goede dag gezien, ik heb daarover vorige zomer een artikel geschreven. Maar het ligt natuurlijk ook aan onszelf, hoe we de nieuwe dag zullen ervaren. Als we pessimistisch zijn en alles alleen maar negatief beoordelen, dan kan het geen goede dag worden. Dan ontbreekt het ons gewoon aan de nodige energie om er een goede dag van te maken.

Ik zou nu bijvoorbeeld weer kunnen gaan klagen, dat deze hele lockdown helemaal niets uithaalt, aangezien er vandaag opnieuw meer nieuwe corona­gevallen zijn vastgesteld dan toen de lockdown vijf weken geleden werd ingesteld. Ik zou kunnen blijven klagen over het feit dat onze regering er veel moeite mee heeft om beslissingen te nemen, omdat die beslissingen bijna volledig van politieke aard zijn. Ik zou weer over het gedrag van onze politici kunnen gaan klagen, die zich er niet voor schamen om in zo’n moeilijke tijd als deze, als kleine kinderen ruzie te maken. Alsof we geen andere problemen hebben.

Men riep ons elke keer op dat het in deze tijd belangrijk was om ons ego opzij te zetten, maar geen van onze politici is daar zelf in geslaagd. Het draait daar alleen maar om het ego. Iedereen denkt plotseling, dat alleen hij alle problemen in ons land kan oplossen, schijnbaar zonder zich echt te bekom­meren over de problemen van de burgers. Nieuwe partijen werden snel opgericht en overal in de stad werden grote borden met loze verkiezings-slogans opgehangen.

Tekst: ‘Benni bochriem yashar, kachol-lavan, Benny, kies oprecht, Blauw-Wit’ (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Hiermee geeft Benny Gantz dus aan, dat als je op zijn partij Blauw-Wit stemt, je oprecht kiest, wat dat dan ook moge betekenen. Nou, deze uitspraak helpt me erg goed bij het nemen van de beslissing op wie ik uiteindelijk zal gaan stemmen.

Een van de kandidaten, die zichzelf zag als de oplossing voor onze problemen, is inmiddels afgehaakt, Moshe (Bogi) Ya’alon heeft in ieder geval ingezien, dat hij met zijn kleine eenmanspartij Telem, tot voor kort partner van Yair Lapid en zijn partij Yesh Atid (Er is toekomst), niets kan bereiken.

Ook de voormalige minister van Justitie, Nisenkorn, die het zinkende schip van Blauw-Wit heeft verlaten om de partij van de burgemeester van Tel Aviv, ‘De Israëli’s te steunen, begreep dat hij op het verkeerde paard wedde en verklaarde dat hij zich niet kandidaat zou stellen bij de komende verkiezingen. Huldai zou in het begin, volgens de peilingen, nog bijna 8 zetels in de Knesset krijgen, maar nu is hij onder de kiesdrempel gezakt en zal hij zich bij een andere partij moeten aansluiten om nog in een volgende Knesset te kunnen komen. Een triest schouwspel.

En dan hebben we nog Ofer Shelach, ook een voormalige partner en vriend van Yair Lapid. Hij kreeg groot­heids­waan­zin en dacht dat hij het wel alleen kon. Met zijn partij Tnufa, vrij vertaald ‘Boost’, slaagde hij er echter ook niet in de kiesdrempel te halen. Slechts 0,3 procent zou op hem stemmen, er is niets over van de ‘boost’.

Donderdag vóór middernacht moeten de definitieve lijsten voor de verkiezingen officieel zijn geregistreerd. Ik ben benieuwd wat er tussen nu en dat moment nog meer gaat gebeuren. Al deze kandidaten hadden eigenlijk maar één gemeen­schappelijk doel als verkiezings­programma: het omver­werpen van Netanyahu. Daarbij lijken zij echter te zijn vergeten, dat wij hier met veel problemen te kampen hebben die moeten worden opgelost.

Maar zoals ik al zei, vandaag klaag ik nergens over. Ik blijf optimistisch op deze dinsdag. Ik ben blij voor onze dochter, hoe zij, ondanks Corona, toch haar studies van huis uit kan volgen en nu al haar eerste semester afrondt. Ik ben trots op onze jongste zoon, die nu bijna een jaar van zijn militaire dienstplicht heeft volbracht en het er eigenlijk best naar zijn zin heeft. En ik ben erg trots op onze eerst­geborene voor het succes dat hij op zijn werk heeft. Hij werkt nu bijna een jaar vanuit huis en maakt nog steeds carrière.

Wij hebben het geluk dat wij thuis kunnen werken en daar mogen wij dankbaar voor zijn, want daardoor hebben we relatief weinig nadeel van Corona ondervonden. Alleen de leerlingen van mijn vrouw, die pianoles geeft, komen bedroevend tekort. Maar ook ten aanzien hiervan blijf ik optimistisch, want ik ben er zeker van dat er dit jaar dingen ten goede zullen veranderen. We zullen leren om met dit virus te leven. Het was en is een hard leerproces, maar uiteindelijk zullen we hier uitkomen, denkt u niet?

En ik zie met vreugde uit naar het einde van deze lockdown. Het eerste wat we gaan doen is naar Tel Aviv rijden om onze zoon op te zoeken, en daarna samen een strandwandeling te maken. Uitgerekend vandaag zou het heerlijk weer daarvoor zijn, geen wonder, het is immers dinsdag.

Israëli’s genieten van het zonnige en warme winterweer. Gisteren in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Het weer voor vandaag in Israël
Er staat ons een zonnige dinsdag te wachten. Het zal nog wat warmer worden. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,65 meter beneden de zeespiegel, dat is nog maar 85 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Blijf optimistisch en veel dingen zullen gemakkelijker gaan. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov