Groeten uit Israël – Krijgen we een rustige zomer?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe week is aangebroken, de tweede week van onze nieuwe regering, de ‘regering van veran­dering’, die moet laten zien dat zij kan samen­werken, ondanks de uiteenl­opende politieke stand­punten van de coalitie­partners. En het is de week met de langste dag van het jaar, wat betekent dat de zomer nu begint, en de dagen hierna al weer korter beginnen te worden. Maar één ding is zeker. Het zal zeker geen saaie zomer worden.

Vorige week hebben we gezien dat er een andere manier is om te reageren op de vuur­ballonnen uit de Gazastrook. Een vuur­ballon wordt nu beschouwd als een raket. We hadden deze formule al gehoord van onze nieuwe premier Naftali Bennett (ik begin aan deze woorden te wennen), voordat hij aantrad. En zo gebeurde het. De vuur­ballon-aanvallen van de terro­risten werden door onze luchtmacht beant­woord met aanvallen op Hamas-doelen in Gaza. En zie, het werd stil, ook al duurde het even voordat Hamas begreep dat de regels van het spel waren veranderd.

Toch moeten we onszelf niet wijsmaken dat alles nu koek en ei is, en dat de burgers in het grens­gebied van Gaza voortaan eindelijk een rustig leven zullen kunnen leiden. Hamas zal wennen aan deze nieuwe realiteit, en dan op een bepaald moment laten zien dat zij nog bestaan. Israëlische veilig­heids­experts zagen dit ook. Zij waar­schuwden er zelfs voor, dat er reeds in de komende weken een nieuwe ‘ronde’ tussen Israël en Hamas zou kunnen plaats­vinden. Dat we Hamas niet kunnen vertrouwen, zie ik elke keer als ik mijn dochter naar het station breng. Onderweg zie ik ‘onze’ Iron Dome, nog steeds op zijn plaats staan om ons te bescher­men tegen de raketten uit Gaza, in geval van een hernieuwde militante confron­tatie met Hamas.

Een Iron Dome installatie ergens in Israël. Wat zouden we doen zonder? (Archieffoto: Flash90)

Het is zomer
Gisteren avond viel het me op hoe lang de dagen nu duren. Het was al na acht uur, en het was nog enigszins licht. Voor jullie, beste lezers, is dit iets heel normaals; in Europa wordem jullie tot laat in de avond verwend door de zomerzon. Maar hier in Israël wordt het ‘s zomers rond 20 uur ‘s avonds al donker, langer duurt het helaas niet. Aan de andere kant is het in Israël in de winter veel langer licht dan bij jullie. Morgen begint officieel de zomer en dat betekent dat de dagen weer korter gaan worden. Ik merk dat vooral op vrijdag, wanneer de Shabbat week na week iets vroeger begint.

Deze zomer zal ook voor ons allemaal anders zijn. Daarmee doel ik op alle voor­schriften voor vluchten van en naar Israël. Maar het zal zeker een betere zomer worden. Want al in juli ziet het ernaar uit, dat ook afzonderlijke toeristen eindelijk weer naar Israël kunnen vliegen. Zijn er onder u, beste lezers, al een aantal bezig met het plannen van een vlucht naar Israël? Zo ja, laat het ons weten en wij nodigen u graag uit op onze redactie voor een kop koffie. Wie denkt u dat de eerste bezoeker zal zijn? Ik ben nieuwsgierig. En nu naar het weer.

Zin in het strand? We wachten op u. (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder en geen noemens­waardige veranderingen in temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 34 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be’er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 209,51 meter beneden de zeespiegel, dat is 71 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een mooie zondag en een prettige zomer. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov