Groeten uit Israël – Koopwoede

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag ga ik weer over Corona schrijven, want de media-happening rond de presidentsverkiezingen in de VS loopt langzaam ten einde, en dus komt Corona weer op de eerste plaats in de berichtgeving. Wel jammer eigenlijk, want het hele circus rond de Amerikaanse verkiezingen heeft ons geholpen Corona een beetje te vergeten. Maar uiteraard is het niet verdwenen.

Gisteren is hier weer een stap gezet tot terug­keer naar de normaliteit, iets wat ons doet denken aan de tijd vóór Corona. Voor het eerst in bijna twee maanden tijd mochten de winkels, die zich aan de straten bevinden, weer open. Hier in Modi’in had dit helaas nauwelijks effect, omdat we bijna geen winkels hebben die aan straten gelegen zijn. Er zijn hier slechts kleine winkelcentra in de verschillende wijken, en deze mogen, net als de grote winkelcentra, nog niet open, en dat wordt door veel winkeliers als oneerlijk ervaren.

In Jeruzalem daarentegen liggen heel veel winkels aan de straten. Het hele stadscentrum bestaat uit dit soort winkels. En dat was dan ook de reden waarom het in het centrum van de stad gisteren weer heel druk was. U herinnert zich misschien mijn verslag over de lege straten in het centrum van Jeruzalem. Gisteren werd echter de straten van Jeruzalem nieuw leven ingeblazen. Iedereen wilde eindelijk weer eens een wandeling door de stad maken en Israëli’s houden van winkelen. Ja, gisteren was het een soort van kleine feestdag. Maar er is zeker nog geen sprake van een terugkeer naar de normaliteit.

Eindelijk weer eens gaan winkelen. Jeruzalemmers en hun koopwoede. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is dit nog niet ‘normaal’. Je kunt niet zomaar een winkel binnen­lopen, want er mogen maar vier klanten tegelijk in de winkel naar binnen. Vinden we dat leuk? Ik in elk geval niet.

Iedereen wil winkelen, maar dan wel met een mondkapje op. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Ik moet toegeven, dit is niets voor mij. Ik kan me ook niet voorstellen dat er mensen zijn die plezier beleven aan het winkelen op deze manier, maar hoe moet het anders? We weten het niet. Ook de logica lijkt het soms te moeten afleggen. De winkeliers die een zaak in de openbare winkelcentra hebben, begrijpen niet waarom zij nu gesloten moeten blijven. Ook hun winkels hebben een toegang aan de openbare, overdekte straat. En dus hebben sommigen van hen gisteren hun winkels geopend uit protest tegen de instructies, ze willen behandeld worden als hun collega’s langs de straten. Daarbij namen ze het risico van een boete.

Deze winkelier heeft gisteren zijn winkel weer moeten sluiten en is er met een waarschuwing van af gekomen. Hij heeft zijn toegangsdeur aan de open­bare straat, net als de winkels in de stad. Maar de wet is nu eenmaal de wet. Winkel­centra mogen nog niet geopend worden en deze open­bare winkel­complexen worden ook beschouwd als winkel­centra. Pech gehad.

Corona, Chanoekah en Bruiloften
In het nieuws wordt al gesproken hoe we het naderende Chanoekah-feest gaan vieren. Daarbij wordt het woord Lockdown weer genoemd. Maar we hebben de tweede lockdown nog niet eens achter de rug.

Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is relatief laag, maar er worden ook beduidend minder tests afgenomen. Het probleem is het zogenaamde ‘reproduc­tiegetal’, d.w.z. de waarde die ons vertelt hoeveel mensen, die met Corona besmet zijn, een ander infecteren. En dat getal benadert steeds meer de 1. En juist hiervoor is men bang. Want als het getal boven de één komt, betekent het dat het virus zich weer verder gaat verspreiden.

En nu bedenkt men allerlei mogelijke manieren om dit getal weer omlaag te krijgen, waarbij ook de mogelijk­heid van een nachtelijk uitgaans­verbod wordt over­wogen, daarmee kan men ook bruiloften voorkomen. Ja, bruilofts­feesten met veel gasten behoren nu tot een van de grootste problemen in ons land. Dat klinkt heel vreemd.

Hoe zal het verder gaan? Ik weet het niet. Daarom heb ik het nu liever over het weer. Want buiten schijnt weer de zon.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met mogelijk incidentele regenbuien in de bergen in het noorden en het midden van het land. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is anderhalve centimeter gedaald en staat nu aangegeven op 209,99 m beneden de zeespiegel, 119 centimeter onder de bovengrens!

9 november Kristallnacht
Tot slot wil ik de datum van vandaag, 9 november, nog even noemen. Velen, vooral onder de Duitse lezers, zullen nu denken aan de val van de Muur, die uitgerekend op die datum plaatsvond. Maar ik denk ook aan 9 november 1938, 82 jaar geleden, toen de synagogen in Duitsland brandden. De synagoge in mijn geboorteplaats Oldenburg brandde die dag ook af, gearresteerde Joden werden door de straten van de stad geleid. Wij allemaal dragen nu de verantwoordelijkheid dat zoiets nooit meer zal gebeuren.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov