Groeten uit Israël – Koken met mijn moeder

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Anat Schneider |

Mijn moeder houdt ervan als mensen haar kookkunst waarderen. Je moet weten dat mijn moeder Ika (dat betekent Rebekka) erg goed kan koken. Haar voortreffelijke kookkunst is haar liefdestaal. Of het nu gaat om een stoofpotje of een traditioneel gerecht, alle recepten gaan terug op haar eigen voorouders en zijn vaak erg tijdrovend. Maar het is de moeite waard, en altijd een garantie voor een zalfje op je tong.

Nu drongen enkele kennissen (vrouwen) er bij mij op aan om wat recepten aan mijn moeder te ontfutselen. Toen geen excuus meer werkte, hebben we een bijeenkomst bij haar gepland, maar helaas moest mijn moeder in quarantaine, want kennelijk had een van haar contacten Corona.

Maar eindelijk, twee weken later (mama is gezond), hebben we de workshop in haar keuken kunnen houden.

Iedereen wilde graag weten hoe je ‘Koebbeh’ moet bereiden. Koebbeh is een traditioneel gerecht van Koerdische Joden in Israël. Je eet het op Shabbat en tijdens de feestdagen. Koebbeh is een soep met knoedels. Er is een scala aan mogelijke vullingen mogelijk en het aantal mogelijke bouillons is bijna eindeloos. Vooral in de winter is de soep heerlijk. Als de soep rood is, komt dat van de rode bieten. Er is ook een groene versie, groen van selderij en snijbiet. Koebbeh wordt ook gemaakt in een oranje kleur, afkomstig van pompoen en kikkererwten. Daar worden dan knoedels gevuld met vlees in gelegd.

We waren samen met vijf vrouwen, die met elkaar soep en de griesmeel-knoedels hebben klaargemaakt. We voelden ons alsof we in ver vervlogen tijden waren aangeland, toen de vrouwen gezamenlijk kookten voor hun families en voor de hele stam. Gezamenlijk koken is sowieso iets bijzonders en schept een onderlinge warmte. De gesprekken gaan over van alles en nog wat en de harten gaan open. Maar het hoogtepunt is dan toch altijd de maaltijd daarna. Als dessert dronken we hete thee van groene blaadjes, met koekjes die moeder de dag ervoor al had gemaakt. U begrijpt dat ieder van ons nog een potje koebbeh mee naar huis nam.

Ik kook deze soep bijna elk weekeinde voor mijn familie. Maar het is een bijzondere zegen om zelf nog een moeder te hebben en met haar te kunnen koken.

En dit is het geheime recept van mijn moeder:

Rode Koebbeh Soep
Verdeel 500 gram griesmeel in twee porties van elk 250 gram en verwerk deze 2 porties één voor één omdat griesmeel heel snel hard wordt.

INGREDIENTEN:
♣ 1 ui, grof gehakt,
♣ 3 tenen knoflook, fijngehakt,
♣ 2 courgettes, in blokjes gesneden,
♣ 2 bieten, in dunne plakjes gesneden,
♣ 10 snijbietbladeren,
♣ 5 selderij met steeltje en blad,
♣ 2 groene uien, fijn gesneden.

Doe dit alles in de pan. Vul de pan daarna met 3 liter water, pers 3 citroenen uit, voeg zout, een beetje suiker en twee lepels olijfolie toe. Als het water kookt, zet je de kookplaat zachter en laat je het geheel 30 minuten sudderen. Voeg vervolgens de griesmeel-knoedels toe en laat alles nog 20 minuten sudderen, af en toe roeren zodat de knoedels niet aan elkaar plakken.

Griesmeelknoedels met vlees:
Vulling: 3 uien, fijn hakken en aanbakken in een pan. Voeg 500 gram gehakt, een eetlepel zout, een halve eetlepel zwarte peper en een eetlepel paprikapoeder toe.

Knoedels: maak twee porties van 250 gram griesmeel, bereid deze na elkaar. Voeg voorzichtig en langzaam één portie griesmeel en lauwwarm water toe. Goed roeren tot er een deeg ontstaat. Doe daarna het vlees in de kleine griesmeelbolletjes. Bereid dan de andere portie griesmeel en voeg eveneens het vlees toe. U kunt griesmeelknoedels ook invriezen voor later gebruik.

Veel succes met het bereiden van deze recepten, u kunt ze ook vinden in het januari 2021 nummer van het Israel Today Magazine.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van temperatuur. De volgende maximum temperaturen worden vandaag verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209.965 meter beneden de zeespiegel, 116,5 centimeter onder de bovengrens.

Een grote Chanoekah kandelaar op het Rabinplein in Tel Aviv wenst u Chag Same’ach, een fijn feest. Vanavond wordt de vierde kaars aangestoken. (Foto: Israel Today)

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige 3e advent en een gelukkig Chanoekah. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

Anat