Groeten uit Israël – Kinderen opvoeden voor het goede

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Hanna Ross |

Wie die kinderen heeft, weet precies hoezeer men er er naar verlangt en er voor bidt, dat ze de juiste weg gaan in het leven. Je wilt dat het goed met hen gaat, dat ze slagen in het leven en dat ze een intact gezin opbouwen. Onze rabbijn heeft ooit gezegd dat niets erger is dan het verdriet om de kinderen.

We waren allemaal zelf kinderen. Ik kan me nog herinneren, dat het me ergerde toen ik niet naar een of andere vriendin of naar bepaalde gelegenheden mocht gaan. Als je nog jong bent, begrijp je dat niet. Vandaag ben ik meer dan gelukkig dat mijn ouders mij hebben opgevoed, niet alleen gelukkig maar ook dankbaar. Ik kan onderscheid maken tussen goed en slecht en ik heb een zuiver geweten over mijn beslissingen. Natuurlijk is het leven niet altijd een wandeling, iedereen heeft zijn ‘Jetzer haRa’ (innerlijke slechte neigingen).

De relatie tussen ouders en kind is vergelijkbaar met de relatie tussen God en ons. Ook God wil alleen het beste voor ons. Hij wil dat het goed met ons gaat, hij wil dat we succes hebben. Hij zegt ons ook, doe dit niet, doe dat niet. Dat begrijpen we niet altijd en dan mopperen we. De geboden, verboden en wetten zijn er alleen om ons te beschermen, om ons te helpen, ook als we graag klagen en bijvoorbeeld niet elke ochtend zin hebben om op te staan voor het vroege gebed in de synagoge. Daarom is het zo belangrijk om God elke ochtend te danken, want zonder Hem zouden we niet bestaan en zouden we kunnen mopperen.

Zo gaat het vrolijk verder in het leven, ik onderwijs mijn kinderen met een zuiver geweten en geef wat ik kan. En ook als ik vaak van mijn kinderen moet aanhoren: ‘U staat helemaal niets toe!’ (en ik sta VEEL toe in de religieuze samenleving), dan hoop ik toch, dat mijn kinderen me er ooit voor zullen bedanken.

En nu nog even het weer voor vandaag in Israël:
Een verdere stijging van de temperaturen, die vandaag bovengemiddeld hoog zullen zijn, al echt zomers. In de ochtend kan er een sterke oostenwind waaien.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be’er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,625 m onder de zeespiegel, slechts 82,5 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prettige woensdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!

Hanna