Groeten uit Israël – Israëls economie gaat weer open

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Redactie Israel Today |

Op deze week hebben velen van ons gewacht. Na maandenlang genoegen te hebben moeten nemen met ‘afhaal­maaltijden’, kunnen we sinds zondag eindelijk weer de restaurants en cafés binnen gaan. En dat niet alleen. Aangezien in Israël de winkels en winkelcentra ook al weer open zijn, zij dan het nog steeds onder bepaalde beperkingen, krijgt men langzamerhand de indruk van een zekere terugkeer naar het normale leven, waarnaar wij zo lang hebben verlangd.

Israëli’s gingen deze week met plezier weer naar hun favoriete cafés en lunchplekken. De restaurants hebben het meest te lijden gehad van de stilgevallen economie. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Als een belangrijke boodschap aan de wereld dat Israël de pandemie te boven komt, laat de cruise-maatschappij Royal Caribbean in juni de eerste reis van haar nieuwste cruiseschip, de ‘Odyssey of the Seas’, vanuit de noordelijke havenstad Haifa vertrekken. Gevaccineerde Israëli’s kunnen vanaf deze week tickets kopen voor deze cruise.

De Israëlische coronavirus-coördinator Nachman Ash vertelde bij het publieke omroepkanaal Kan, dat het volgens hem nu ook mogelijk is om de verplichting, om buiten mondkapjes te dragen, op te heffen. Hij zei dat de officiële richtlijnen niet zullen worden gewijzigd, dit om verwarring te voorkomen, maar dat de politie nu zal worden geïnstrueerd om de handhaving op het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte te beperken.


Iedereen zal blij zijn als we eindelijk kunnen stoppen met het dragen van die dingen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

‘Groen paspoort’
Eind vorige maand mochten ook de culturele evene­menten weer worden hervat, na een verbod van bijna een jaar, in verband met het stijgende aantal corona-gevallen. Echter alleen degenen die een zogenaamd ‘groen paspoort’ hebben, wat betekent dat zij volledig gevaccineerd zijn tegen, of hersteld zijn van COVID-19, werden daar toegelaten.

Na enig protest met betrekking tot de rechtmatigheid en de ethische implicaties van de groene pas, besloot de regering vorige week dat zelfs niet-gevaccineerde Israëli’s die negatief testten voor COVID-19, bepaalde plaatsen en evenementen ook mochten bezoeken en bijwonen. (Zie het artikel: Een twee-klassen maatschappij?)


Israëli’s tonen in het weekeinde hun ‘groene paspoorten’ om toegang te krijgen tot een concert in Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

De luchthaven Ben-Goerion blijft gesloten voor het normale luchtverkeer, hoewel Israëli’s die in het buitenland waren gestrand, nu eindelijk naar huis mogen terugkeren. Het luchtruim boven de Joodse Staat zal naar verwachting gesloten blijven tot na Pesach. We zullen dus nog even geduld moeten hebben tot we de eerste toeristen in ons land kunnen zien, en we hen ook eindelijk weer als gasten kunnen trakteren op een kopje koffie in onze redactieruimte.

Intussen wordt de regering door velen bekritiseerd, omdat zij de plaatselijke economie zo snel heeft heropend, ondanks de waarschuwingen van gezond­heids­functio­naris­sen, dat nieuwe COVID-mutaties hun weg naar Israël kunnen vinden, en een nieuwe uitbraak kunnen veroorzaken. Ondanks dat uit de statistieken blijkt, dat slechts 3% van degenen die op dit moment met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, waren gevaccineerd, wat betekent dat het vaccin werkt, zijn er nog steeds grote groepen van de bevolking die de vaccinaties weigeren of met vertraging gaan halen.


Het aantal besmettingen is gedaald, maar is het verstandig om zo snel van beschermende maatregelen af te zien? De tijd zal het leren. Israëli’s genieten van een openlucht­feest op de Golanhoogten, zonder mondkapjes en zonder de sociale afstand. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Met het oog op de verkiezingen
Deze versoepeling van de beperkingen, die door de meeste Israëli’s wordt toegejuicht, heeft relatie met de komende verkiezingen later deze maand. Geen van de partijen die strijden om zetels in de volgende Knesset, maar vooral de regerende maar aangeslagen partij Likoed, wil worden gezien als een partij, die de economie of de bevolking nog meer schade toebrengt. Wat er na de verkiezingen van 23 maart gebeurt, daarover zal de nieuwe of de huidige premier beslissen.

Premier Netanyahu en burgemeester Moshe Leon van Jeruzalem genieten samen van een kopje koffie, nu de Israëlische economie na maanden van gedwongen stillegging weer grotendeels opengaat. (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)


Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot bewolkt en merkbaar warmer. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Be’er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is één centimeter gestegen en staat nu op 209,25 m beneden de zeespiegel, dat is 45 centimeter onder de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!