Groeten uit Israël – Israël, een duur vakantieland

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Vandaag hebben ook de basisschoolleerlingen hun laatste schooldag, en begint de zomervakantie. Het was geen normaal schooljaar, niet alleen voor de ouders, maar ook niet voor de kinderen, die het grootste deel van het schooljaar achter de computer doorbrachten. In geen enkel ander land ter wereld waren de scholen zo lang gesloten als hier in Israël. Maar dat is nu achter de rug, de zomervakantie is aangebroken, tijd om op reis te gaan. Maar waar naartoe?

Het coronavirus zal ook deze zomer nog gevolgen hebben voor het reizen. Veel landen hebben nog geen greep op de verdere verspreiding van het virus. Sinds gisteren is het Israëli’s verboden naar zogenaamde ‘rode’ landen te vliegen. Vóór een vlucht moet iedere Israëliër nu een formulier invullen waarin hij verklaart dat hij niet naar een rood land zal reizen. Doet hij dat toch, dan kan hij na thuiskomst een forse boete van 5000 shekel (iets meer dan 1000 euro), tegemoet zien! Dus zelfs deze zomer ziet het er nog niet zo goed uit met vakantiereizen naar het buitenland.

Maar dat is nu eenmaal zo. Wij wonen in Israël, en dat is een populair land voor toeristen. En aangezien wij nog steeds op de toeristen wachten, zouden wij onszelf in deze tijd toch ook als toeristen in eigen land kunnen vermaken. Er is genoeg te zien en ook aan goede hotels is hier geen gebrek. Dat is wat ons ministerie van Toerisme ook van mening is, en daarom is het ministerie enige tijd geleden begonnen met een campagne om ons eigen land als toeristische bestemming, voor ons Israëli’s, aantrekkelijk te maken. Dezelfde vakantie-ervaring, maar dan zonder paspoorten en zonder alle andere formaliteiten die nodig zijn voor een vlucht naar het buitenland, zo werd ons land in de media aangeprezen.

Campagne van het Ministerie van Toerisme: ‘Wandelen en plezier hebben zoals in alle andere grote steden van de wereld, alleen dan zonder paspoorten en formaliteiten.’

Eigenlijk heeft het ministerie van Toerisme gelijk, Israël is een geweldige vakantie­bestemming. Maar er is een klein probleem, dat zelfs onze nieuwe minister van Toerisme binnen deze ‘regering van verandering’ heeft erkend. Israël is helaas veel te duur! Als nieuwe minister van toerisme is Yoel Razvozov, voormalig judoka, die twee maal als tweede eindigde bij de Europese kampioenschappen, nog steeds erg gemotiveerd om zijn taken zo goed mogelijk uit te voeren en voor de burgers van het land te zorgen. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Nieuwe bezems vegen schoon’! Daar lijkt iets van waar te zijn. En als een van zijn eerste daden heeft hij ervoor gezorgd, dat de campagne voor vakanties in ons eigen land, die al vóór het begin van zijn ambtstermijn was voorbereid, onmiddellijk werd stopgezet.

De reden daarvoor zijn de veel te hoge prijzen die de hotels rekenen. Ook ik was ontzet toen ik op TV enkele voorbeelden zag van een hotelverblijf van een paar dagen voor een gezin van vier. Wil je voorbeelden? Alsjeblieft:

  • Vier overnachtingen in een goed hotel in Eilat voor twee volwassenen en twee kinderen kosten totaal 10.671 shekel! Weliswaar met ontbijt.
  • Vier nachten in een erg goed hotel in Mitzpe Ramon kost een gezin van vier 19.040 shekel!
  • In Hotel Dan in Eilat moet je nog iets meer betalen, daar kosten vier nachten 19.904 shekel!

Natuurlijk zijn er ook goedkopere hotels en zijn er ook andere manieren om in Israël op vakantie te gaan. Wijzelf maken graag dagtochten, het land is niet groot, je kunt overal vrij snel komen. Maar zelfs voor goede hotels zijn de huidige prijzen gewoon krank­zinnig. Ik vind het nog gekker dat de hotels desondanks allemaal goed bezet zijn. De huidige situatie wordt door de hotel­ketens ijskoud uitgebuit. Ze bedelden een paar maanden geleden nog om steun, omdat ze zo lang gesloten moesten blijven.

Hotel in Eilat. Helaas, veel te duur. (Foto: Moshe Shai/Flash90)

Onze nieuwe minister zei in een interview dat hij niet inziet waarom overheidsgelden op deze manier moet worden verspild, en eist nu dat de hotels hun prijzen verlagen. En dit lijkt al vruchten te hebben afgeworpen. Sommige ketens hebben al een prijsverlaging van ongeveer 15 procent aangekondigd. Oké, dat is nog niet heel veel, maar het is tenminste een begin. En weet u? Misschien is het niet zo erg dat u, beste lezers, nog wat langer zult moeten wachten voordat u ons land weer kunt bezoeken. Misschien wordt uw volgende vakantie daardoor iets goedkoper, dankzij onze nieuwe minister van Toerisme.

Tot het zover is, zullen we deze zomer, ondanks alles, proberen te genieten van ons mooie land. Want Israël is nu eenmaal een uniek land. En nu het weer, het zal nog warmer worden.

Het weer voor vandaag in Israël
Bovengemiddeld warm en droog in het binnenland en in de bergen, en drukkend warm aan de kust. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 39 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd gebleven en staat nu op 209,58 meter beneden de zeespiegel, dat is 78 cm. onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag. Blijf gezond en het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov