Groeten uit Israël – Is het te koud in de trein?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Toen ik zondag weer naar onze redactie in Jeruzalem moest om enkele belangrijke zaken te regelen, nam ik zoals gewoonlijk de bus. Nadat ik verschillende keren met mijn auto naar Jeruzalem was gereden, en me telkens weer ergerde aan het feit dat ik in de file stond, besloot ik nooit meer met de auto naar Jeruzalem te gaan, althans niet op tijdstippen waarop heel Israël onderweg is. In de bus heb ik veel minder last van de files. Ten eerste zijn er nu meer en meer vrijliggende busbanen, zodat files voor het busvervoer niet meer van belang zijn. En als we dan toch in de file staan, kan ik gewoon even mijn ogen sluiten en een dutje doen, om dan weer fris op kantoor te verschijnen.

Natuurlijk is niet alles perfect in de bus, vooral als hij vol is of vertraging heeft, of helemaal niet aankomt. Onze dochter heeft het beter getroffen, zij kan de trein nemen naar de universiteit, volledig ongehinderd door de ochtend­files. In Modi’in hebben we al vele jaren een heel mooi station, het was trouwens het eerste station dat ondergronds werd gebouwd. Maar toch kun je van daaruit alleen maar in de richting van Tel Aviv. Theoretisch zou ik naar het vliegveld kunnen reizen en dan van daaruit naar Jeruzalem, maar dat is de moeite niet waard. Ik heb een paar keer de trein genomen van Jeruzalem via de luchthaven naar Modi’in om te ontsnappen aan de files bij de entree van de stad, omdat er daar al geruime tijd omvang­rijke bouw­werk­zaam­heden plaatsvinden. Ik denk dat velen van u de entree naar Jeruzalem nauwelijks meer zullen herkennen, als u ons eindelijk weer kunt bezoeken.

Het is niet plezierig om met de auto naar Jeruzalem te reizen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Over een paar maanden kan ik voorgoed afscheid nemen van de files op de wegen naar Jeruzalem, wanneer de trein­verbinding van Modi’in naar Jeruzalem wordt geopend. Dan zal deze rit maar 18 minuten duren, een droom. Van alle vervoer­middelen is de trein voor mij de meest aange­name manier, om van de ene plaats naar de andere te komen. Vooral in de zomer. Ik houd van de aangename koelte in de trein.

Maar juist dat gaat misschien binnenkrt veranderen. We hebben nu tenslotte al drie weken een ‘regering van verandering’. Onze nieuwe minister van Transport, Merav Michaeli, staat er om bekend dat zij zich sterk inzet voor vrouwen, wat overigens prima is en ook wenselijk. En haar betrokkenheid toont zij ook in haar taalgebruik, zij gebruikt vaak de vrouwelijke vorm van woorden, wat niet in overeenstemming is met de Hebreeuwse grammaticaregels en naar mijn mening nogal belachelijk overkomt. In het Hebreeuws heeft een vrouw een ander woordgebruik dan een man, zo kun je herkennen of iemand via de telefoon tegen een man of tegen een vrouw praat (wat in bepaalde omstan­dig­heden misschien niet wenselijk is). Maar ook in uw omgeving kent u toch de discussies over gendertaal wel, beste lezer(es), zo wordt dat toch geschreven? Ik houd hier niet van.

Onze minister van Vervoer, Merav Michaeli (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Maar nu weer terug naar ons onderwerp. In het kader van onze nieuwe ‘regering van verandering’, heeft onze minister van vervoer nu besloten op te komen voor vrouwen die het in de trein te koud hebben, als gevolg van de airconditioning, de airconditioning waar ik zo dol op ben.

‘Ik heb het altijd erg koud in de trein, en om eerlijk te zijn, door de aircon­ditio­ning krijg ik het altijd koud. Het is nu eenmaal zo dat vrouwen het sneller koud krijgen dan mannen als een airco aan staat. Het is een bekend feit dat de wereld meer op mannen is gericht, en zo is het ook met de aircon­ditio­ning. Ik zal kijken of we de airco in de treinen zodanig kunnen aanpassen, dat de vrouwen het niet te koud, en de mannen het niet te warm hebben. Dus, ik ben er mee bezig.’

Het thema ‘de airconditioning in treinen’ heeft de laatste dagen alle voorpagina’s van de kranten gehaald. Ik ken het probleem van thuis. Telkens weer vraagt mijn vrouw mij de aircon­ditio­ning uit te zetten, of op zijn minst op een hogere temperatuur. Met onze Israëlische zomer is dit een ernstig probleem. Maar later, wanneer de elektriciteits­rekening binnenkomt, ben ik het direct weer met mijn vrouw eens. En over zomer en aircon­ditio­ning gesproken, hier is het weer voor vandaag, het wordt weer warmer, dus zet ik nu onze aircon­ditio­ning aan.

Het weer voor vandaag in Israël
In het binnenland en in de bergen zal het vandaag bijzonder warm worden, en aan de kust zal het drukkend warm zijn. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden.
Het waterpeil in het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 209,58 m beneden de zeespiegel, 78 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israël Today wens ik u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in,

Dov