Groeten uit Israël – Inentingen en verkiezingen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Het is moeilijk te geloven, maar de week is alweer bijna voorbij en daarmee ook de eerste week van de aangescherpte lockdown. Hier in Israël hebben we geleerd er mee om te gaan, en ook het Coronavirus lijkt niet erg onder de indruk te zijn van de lockdown. Het aantal besmettingen met het virus heeft deze week nieuwe records gebroken, bijna 10.000 mensen werden dagelijks besmet, gisteren waren dat er 9388. Tegelijkertijd gaat het vaccinatie-festival door, al meer dan 2 miljoen burgers hebben een eerste vaccinatie ontvangen en de afgelopen week kregen velen de tweede injectie toegediend (ik ben a.s. maandag aan de beurt).

Onze vaccinatiecampagne is zo succesvol, dat we ook in het buitenland de krantenkoppen halen. Gisteren schakelde ik uit verveling even over naar RTL, waar de Israëlische vlag me meteen opviel.

Discussie over de Israëlische inentings_campagne op Stern TV. (Foto: Dov Eilon).

Waarom Israël zo succesvol is met vaccinaties wordt heel goed uitgelegd in een recente Duitse video. Als u meer wilt weten over de strijd die Israël voert tegen Corona, en over de vaccinaties, dan kunt u vanmiddag om 17 uur via ZOOM deelnemen aan een ontmoeting met de Israëlische professor Eitan Friedman. Informatie daarvoor vindt u hier. De toegang tot deze bijeenkomst is gratis, en het gesprek zal in het Engels worden gevoerd. Ik zal er aanwezig zijn, en u bent welkom om via mij vragen te stellen aan deze professor.

Nieuwe partijen lonken naar de stem van de burgers
We hebben nog geen berichten gehoord over ongewone bijwerkingen van de vaccinatie. Er zijn nu echter wel enkele politici, die plotseling een buitengewoon hoge mate van zelf­vertrouwen uitstralen en denken dat alleen zij Israël op de goede weg terug kunnen brengen. En ze willen ons allemaal bevrijden van Benjamin Netanyahu. Om dit doel te bereiken zijn er nieuwe partijen gevormd en oude allianties verbroken. Iedereen wil nu de vierde verkiezingen in twee jaar tijd als partijleider ingaan.

Onder hen is, zoals ik al in een eerder artikel schreef, Ron Huldai, lange tijd burgemeester van Tel Aviv. Hij wil met deze verkiezingen zijn prestaties als burgemeester van Tel Aviv over het hele land uitbreiden. Hij gaf zijn nieuwe partij de naam ‘De Israëli’s’.
De eerste vraag die daardoor bij mij rees was of degenen die zich niet identificeren met Ron Huldai dan ook geen echte Israëli’s zijn. Ik vind de naam van deze partij nogal aanmatigend, net zoals ik destijds een vergelijkbare reactie voelde bij de partij ‘Blauw-Wit’. Het verkiezingsprogramma van Huldai lijkt echter niet veel nieuws te brengen, het belangrijkste punt is, net als bij de meeste andere partijen, eigenlijk maar één ding: ‘Alles behalve Bibi!’

Daarom vond ik een aanplakbiljet dat op dit moment in Tel Aviv te zien is nogal amusant (zie ook de foto hierboven). Het toont Ron Huldai samen met Benjamin Netanyahu, en daarboven staat geschre­ven: ‘Er zijn in Israël maar twee leiders, kies die van jullie’. Netanyahu had geen beter compliment kunnen krijgen. Zelfs een van zijn vurigste tegen­standers geeft toe dat, afgezien van zichzelf, alleen Netanyahu in staat is om Israël te leiden. Netanyahu had zich nauwelijks een betere campagne­stunt kunnen wensen. En dat ook nog gratis.

En dan hebben we nog Moshe (Bogi) Ya’alon, die tot nu toe met zijn mini-partij ‘Telem’ partner was van Yair Lapid en zijn partij ‘Yesh Atid’, maar die nu meent dat hij het wel alleen tegen Netanyahu op kan nemen.

‘Bogi voor Israël’ staat er gewoon op een ander aanplakbiljet in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Ya’alon is niet de enige die het partnerschap met Lapid heeft verbroken. Ook Ofer Shelach, die tot nu toe een vriend van Lapid was, denkt er nu ook over om het alleen tegen Netanyahu te gaan opnemen. ’Alles behalve Bibi’ is ook hier het verkiezingsprogramma van deze nieuwe partij ‘Tnufa’, dat vrij vertaald ‘vaart’, ‘elan’ of ‘boost’ betekent.

Ik moet hier natuurlijk ook de gloednieuwe partij ‘Nieuwe Hoop’ noemen, die werd opgericht door ex-Likoed-lid en Netanyahu’s tegenstander Gideon Sa’ar. Hij zei bij de oprichting van de partij dat degenen die Netanyahu als premier willen, niet op hem moeten stemmen. Dus ook hier, ‘Alles behalve Bibi’.

En hoe zit het met ‘Bauw-Wit’ en Benny Gantz? Een groot aantal Blauw-Wit leden verlaten momenteel het zinkende schip en laten hun topkandidaat van de vorige drie verkiezingen alleen, ze zoeken een nieuw politiek huis binnen een van de vele nieuwe, maar ook bij de oudere partijen.

Enkele dagen geleden sprak de plaatsvervangend premier, Benny Gantz, de leiders van de vele kleine partijen toe middels een open verklaring, en nodigde hen uit om het gezamenlijk tegen Netanyahu op te nemen. Hij riep op om de ego’s aan de kant te zetten, en dat hij zelf bereid zou zijn, zijn plek als nummer één op te geven, en dat het hem duidelijk geworden was dat hij zich bij de komende verkiezingen niet kandidaat zou stellen voor minister-president.

Benny Gantz alleen op een zinkend schip. (Foto: Alex Kolomoisky/POOL).

Niemand heeft zijn oproep beantwoord. Benny Gantz blijft alleen achter met zijn Blauwe-Wit Partij, die volgens de peilingen op dit moment 5 zetels zal halen en daarmee mogelijk nog net boven de kiesdrempel zou kunnen uitkomen. Eigenlijk wel tragisch.

Zolang alle kleine partijen niet in staat zijn zich te verenigen, kan Netanyahu optimistisch blijven. Likoed klimt weer omhoog in de gunst van de kiezers, op dit moment staat de partij in de peilingen op 31 zetels. Ik ben benieuwd hoe het verder zal verlopen.

En nu het weer. De winter dient zich aan.

Het weer voor vandaag in Israël
De winter is weer terug. In het noorden en het midden van het land wordt regen en onweer verwacht. Aan de kust bestaat het risico op overstromingen. Op de berg Hermon zal het gaan sneeuwen. In de Jordaanvallei, de woestijn van Judea en rond de Dode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. Het wordt aanzienlijk koeler.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be’er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en ligt nu op 209,96 m. beneden de zeespiegel, 116 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag, en nu alvast een heerlijk weekeinde toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov