Groeten uit Israël – In het spoor van de Filistijnen

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Ayala Shalmayev |

Hoewel het weer tijdens de afgelopen Shabbat niet zo geweldig was – koud, bewolkt en er was regen voorspeld – besloten we toch een uitstapje te maken naar een voor ons nieuwe plek. De straten waren bijna leeg, en dat bevestigde dat het weer niet uitnodigend was.

We gingen op weg naar Tel Tzafit (תל צפית), een nationaal park in de buurt van Bet Shemesh. Mijn zus en familie gingen met ons mee, en we verheugden ons op een mooie shabbats-wandeling op deze historische plaats.

Tel Tzafit. (Alle foto’s: Ayala Shalmayev)

Mijn man legde ons onder meer uit, dat Tel Tzafit in de Bijbelse tijden de naam ‘Gath’ droeg. Als u de Bijbelse verhalen kent, en denkt aan één van de beroemdste geschiedenissen ooit, zal de naam ‘Gath’ u waar­schijn­lijk wel iets zeggen.

Gan Le’oemi Tel Tzafit, Nationaal Park Tel Tzafit. (Foto: Ayala Shalmayev)

In de Bijbel staat beschreven dat de reus Goliath uit Gath kwam. Bij opgravingen op deze locatie werd o.a. een Filistijnse tempel gevonden, hetgeen de veronder­stelling bevestigde, dat deze plaats Gath moest zijn, in die tijd de grootste Filistijnse stad. En daar stonden we dan voor deze heuvel (zie de foto bovenaan), aan­dachtig luisterend naar mijn man, naar wat hij te vertellen had over deze plek en we probeerden ons de verhalen in te beelden.

In de tijd van koning Saul en koning David waren er naast Gath nog vier andere grote Filistijnse steden. Op de wegwijzers staan de namen en richtingen van deze steden: Gaza, Ashkelon, Ashdod en Ekron.

Gath ligt in de zogenoemde Ela-vallei, Emek Ha’Elah (עמק האלה). Deze plaats werd natuurlijk niet willekeurig gekozen, maar was strategisch belangrijk, onder andere vanwege haar ligging. Gath lag ook halverwege tussen de zee en Jeruzalem, en van daaruit had men een goed uitzicht. Bovendien stroomt de rivier de Ela er vlak langs. Het is bekend dat de Ela-vallei erg vruchtbaar is, en tot op de dag van vandaag is deze plaats heel belangrijk voor onze landbouw.

Ons uitzicht: we konden de steden Ashkelon en Ashdod goed zien. (Foto: Ayala Shalmayev)

Cactussen, Sabres genoemd, bloeien altijd in mei.


Bloeiende distels zagen we overal naast het pad.

Op de terugweg naar de auto begon het een beetje te regenen, maar dat deerde ons helemaal niet. Het was een prachtige wandeling waarin we veel nieuwe dingen over de geschiedenis van Israël hebben geleerd. En aangezien het nu al bijna half april is, zijn we nog steeds dankbaar voor elke druppel regen!

De regendagen zijn nu definitief geteld, en dat wordt ook bevestigd door het weerbericht voor vandaag.

Het weer voor vandaag in Israël
Helder tot bewolkt en eindelijk iets hogere temperaturen, maar nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Be’er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gestegen en staat nu op 209,105 meter beneden de zeespiegel, dat is 30,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Na’ale,

Ayala