Groeten uit Israël – IKEA wil open maar mag niet

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Nog maar net begonnen, is hij alweer bijna voorbij. Weer een week die ten einde loopt, de Shabbat staat voor de deur. Het was eigenlijk een normale week. Onze dochter studeert op haar kamer, onze jongste zoon wacht bij de legerbasis op de bus naar huis en ik zit op mijn werkplek in de keuken naast de koelkast (erg gevaarlijk voor de lijn) en ik schrijf mijn tekst aan het begin van de dag. Zo ziet u, een normale week.

Gisteren was het Zweedse meubelconcern IKEA in het nieuws. IKEA wilde op eigen initiatief zijn winkels openen, op basis van hun argumentatie dat IKEA ook een zogenoemde ‘winkel aan de straat’ zou zijn, en die mogen sinds zondag weer open zijn. Het is dan natuurlijk wel een bijzonder grote ‘straatwinkel’. Ook ziet men bij IK,EA niet in waarom winkels als ‘Home Center’, die, net als IKEA, goederen voor het onder­houd de woning, maar ook meubels en huis­houdelijke artikelen verkopen, wel open mogen, en daarom dus uitgezonderd werden van de winkelsluiting.

Tsja, de logica is niet altijd vanzelfsprekend in tijden als deze. De opening van de IKEA woonwarenhuizen werd, tot grote teleurstelling van veel Israëli’s, een dag uitgesteld om de besluit­vormers tijd te geven om zich over deze kwestie te beraden. In de ogen van het ministerie van Volksgezondheid is IKEA eigenlijk meer een winkel­centrum, vanwege de omvang van de winkels, en winkel­centra mogen nog niet heropend worden. Deze zijn al bijna een maand gesloten, en het is ongelooflijk dat we er intussen aan gewend zijn geraakt. En hoe moet het nu verder met alle mensen die vanwege deze maat­regelen thuis zitten zonder werk? Dat vergeten we wel eens, wij, de gelukkigen, die ook vanuit huis hun werk kunnen doen.

Nieuw meubilair moet nog even wachten, IKEA blijft vandaag gesloten (Foto: Gili Ya’ari/Flash90)

Ik heb nog geen behoefte om te gaan winkelen. De plaatselijke supermarkt is bijna de enige winkel die ik regelmatig bezoek. Toen de afstands­bediening van onze airconditioner een paar dagen geleden kapot ging, kocht ik een nieuwe via het internet. Na een week werd hij bij ons thuis bezorgd. Onze dochter kocht de spullen die ze nodig heeft voor haar studie ook online en liet ze thuis bezorgen. En toen ik weer zonder koffie kwam te zitten, waren een paar klikken genoeg en werd de koffie bij mij thuis afgeleverd. Misschien is dit een van de meer positieve gevolgen van het Corona-tijdperk (oh, nu heb ik het woord ‘Corona’ toch weer gebruikt).

We gaan ons nu voorbereiden op het weekeinde. De inkopen zijn gedaan, je kent me, ik probeer te vermij­den om op het laatste moment inkopen te doen, en daarom sla ik meestal op dinsdag de bood­schappen al in voor het volgende week­einde.
Deze keer kunnen we Shabbat weer met de hele familie vieren. Wie weet hoe lang we dit nog kunnen doen, want in het nieuws horen we de laatste dagen steeds vaker het woord ‘avondklok’. Deze maatregel is vooral bedoeld om bruiloften te voorkomen. Maar is het logisch om ons ‘s avonds allemaal thuis op te sluiten? Hier in Modi’in zijn nauwelijks nog corona-patiënten, we zijn een als ‘groen’ aanduide stad. Maar zoals ik al eerder zei, bij ons is alles weer redelijk normaal. En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met verspreid voorkomende buien in het noorden en het midden van het land. Ook gisteren vielen er weer enkele regendruppels in Jeruzalem (zie de foto bovenaan).
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be’er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,995 m beneden de zeespiegel. Dat is 119,5 centimeter onder de bovengrens!

En tot slot nog een foto die ik vanuit onze tuin heb genomen. Sinds een paar dagen tjilpt er in het park iets luid, net tegenover ons huis. Met mijn camera kon ik toen deze aardige vriend vastleggen terwijl hij genoot van de dadels die aan de dadelpalmen hangen.

De veelkleurige natuur direct voor ons huis (Foto: Dov Eilon)

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prachtige donderdag toe en alvast een prettig weekeinde. Morgen heet mijn collega Michael u weer welkom. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov