Groeten uit Israël – Ik ben al 32 jaar in Israël

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Elk jaar rond deze tijd denk ik terug aan het begin van mijn leven hier in Israël. Dit gebeurt zonder dat ik dat vooraf plan, midden of eind augustus herinner ik me mijn ‘laatste’ dagen in mijn woonplaats Oldenburg (Noord Duitsland), en de voorbereidingen voor mijn vlucht naar Israël, alwaar ik twee maanden later zou starten met mijn studie aan de Jeruzalemse Academie voor Muziek en Dans. Voor deze vlucht, die ik geboekt had met een open retourdatum, had ik twee tickets nodig, één voor mij en de andere voor mijn cello, die me zou vergezellen op mijn grote reis en die nu nog steeds bij me is.

Mijn vlucht naar Israël vond plaats in de eerste week van september, precies 32 jaar geleden! Ik ben er nog steeds verbaasd over hoe snel deze jaren zijn verstreken. Hoe komt een 22-jarige jongeman op het idee om met zijn cello naar Israël te vertrekken, vraagt u zich misschien af? Ja, dat is inderdaad een interessant verhaal, waar ook ikzelf me nog altijd over verbaas. In het begin dacht ik dat ik mijn muziekstudie zou combineren met een langer verblijf in het land waar ik zo verliefd op was geworden, en dat ik dan weer ‘naar huis’ zou vliegen. Maar na mijn studie realiseerde ik me dat ik al ‘thuis’ was, hier in Israël.

Waarom vertel ik u dit uitgerekend op deze dag? Wel, dit is het antwoord: vanavond nodig ik een aantal Duits- en Engelstalige lezers uit, om in het kader van één van de ‘Zoom-evenementen’ van Israel Today deze zomer, in mijn huis hier in Modi’in mijn verhaal te horen, hoe mijn band met Israël is ontstaan, en hoe het is om in een nieuw land te leven en daar een gezin te stichten, en hoe ik, iets meer dan vier jaar geleden, bij de redactie van Israel Heute terecht ben gekomen.

Het Anabe Park in Modi’in (Foto: Gidi Avinary/Flash90)

Deze 32 jaar zijn echt ‘als in een flits’ voorbij gevlogen, ik verbaas me daar nog altijd over. Het leven hier is nooit saai en ik heb er ook nooit spijt van gehad dat ik deze stap heb gezet. Maar met één ding had ik geen rekening gehouden, de soms ondraaglijke hitte! Ook nu heb ik de airco aangezet, zonder de airco werkt het gewoon niet, zeker niet hier in Modi’in. De zomer is nog lang en augustus is de warmste maand. En nu we het toch over het weer hebben:

Het weer voor vandaag in Israël
Gisteren was het aanmerkelijk koeler en was de lucht gedeeltelijk bewolkt, zoals u op de foto bovenaan kunt zien. Vandaag zal het weer warmer worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu op 209,45 m beneden de zeespiegel, 65 centimeter onder de bovengrens!


Zonsondergang gezien vanuit onze tuin. (Foto: Dov Eilon)

En nu, beste lezers, wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prachtige woensdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Modi’in,

Dov