Groeten uit Israël – IJs en politiek

 

Door Dov Eilon |

Een warme dag in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De afgelopen dagen heeft onze airco bijna non-stop gedraaid. Het is warm, heel erg warm zelfs. En als het al echt warm is in het buitengebied, is het hier in Modi’in altijd nog een beetje warmer. Gelukkig is de lucht­vochtig­heid hier niet zo hoog als in Tel Aviv, zodat je de hitte op de een of andere manier toch kunt overleven. Gisteren, toen ik in ons redactie­kantoor in Jeruzalem was, heb ik mijn gebruikelijke wandeling door de stad achterwege gelaten, en heb ik zo snel mogelijk de aangename koelte van de uitstekende aircon­ditioning in ons kantoor opgezocht.

Maar er is nog een andere heel geliefde remedie om de hitte te verslaan, namelijk het eten van een heerlijk ijsje! In de zomer hebben we altijd een paar soorten ijs in onze vriezer. Naast allerlei soorten ijslollies, veroorloven we ons ook af en toe een paar Ben & Jerry’s ijsbekers. Deze zijn iets duurder dan andere ijsjes, maar deson­danks is dit nog steeds het meest populaire ijsmerk hier in Israël. Wij zijn bereid iets meer te betalen voor goede producten, en Ben & Jerry’s is er daar absoluut één van. Tot gisteren, in elk geval.

Zoals u op onze site kunt lezen, heeft Ben & Jerry’s besloten geen ijs meer te verkopen aan Israëli’s die in Judea en Samaria wonen, de gebieden die naar mening van het bedrijf moeten worden aangeduid als ‘Palestijnse bezette gebieden’. ‘Wow’, was mijn eerste reactie toen ik hierover hoorde. Mijn volgende gedachte was dat deze armzalige beslissing een schot in eigen doel voor het ijsmerk zou kunnen worden.

Ons meest populaire ijsje tot gisteren. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Want een paar jaar geleden hadden we hier een soort­gelijk verhaal. Elk jaar lijkt het wel te gebeuren, dat een internationaal bedrijf niet langer weerstand kan bieden aan de druk van de BDS-beweging, de tegenstanders van Israël. Ongeveer twee jaar geleden verklaarde het bemiddelings­bedrijf voor verhuur van vakantiewoningen, Air-bnb, dat het niet meer zou bemiddelen in appartementen en woningen in Judea en Samaria. Dit betrof echter alleen woningen die eigendom waren van Joden. Zoals nu het geval is met Ben & Jerry’s, leidde dit besluit toen tot een golf van verontwaardiging in Israël, en het duurde niet lang voordat het bedrijf terugkrabbelde. Zal het nu dezelfde kant op gaan met Ben & Jerry’s?

Gisteren, toen in ons land de eerste oproepen werden gedaan om onmiddellijk te stoppen met het kopen van ijs van Ben & Jerry’s, nam de plaatselijke fabrikant en distributeur van het populaire ijsmerk het woord, en legde uit dat hij het ijs overal zou blijven verkopen en geen gehoor zou geven aan de eis om te stoppen met de verkoop ervan in Judea en Samaria. Het contract met de plaatselijke fabrikant loopt pas over anderhalf jaar af. Dus tot die tijd kunnen en mogen we nog steeds genieten van Ben & Jerry’s ijs. Anders zou de toekomst voor de 160 werknemers van het Israëlische bedrijf in gevaar komen. En zij verdienen dat niet, integendeel. En wie weet, misschien behoort de boycot door het internationale management van Ben & Jerry’s dan tot het verleden. Politiek gaat niet samen met ijs.

En nu naar het weer.

Het weer voor vandaag in Israël
Vandaag zullen de temperaturen eindelijk een beetje dalen, maar het zal nog steeds erg warm worden. De volgende maximum temperaturen worden voor vandaag verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be’er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds vrijdag nog eens drie centimeter gedaald en staat nu op 209,725 m beneden de zeespiegel, dat is 92,5 centimeter onder de bovengrens.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een fijne dinsdag en hoop dat het u goed gaat, vooral in de door overstromingen getroffen gebieden. We zijn in gedachten bij u.

Shalom uit Modi’in,

Dov