Groeten uit Israël – Iedereen doet toch wat hij wil

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik besef dat niemand meer zin meer heeft om het erover te hebben. Vandaag wilde ik weer over ons normale leven hier in Israël schrijven, omdat we daar enige tijd geleden afscheid van hebben moeten nemen. Maar het spijt me, ik moet het helaas toch over de beperkingen hebben. Corona bepaalt nog steeds ons dagelijks leven, of we het nu willen of niet, of we er in geloven of niet.

Ik heb al meerdere malen geschreven over de terugkeer, de terugkeer naar het dagelijks leven, de terugkeer naar Jeruzalem. En ja, sinds twee weken werken we ook weer vanuit ons redactiekantoor in Jeruzalem, maar helaas hebben we ons gewone dagelijkse leven nog niet terug.

Zoals je op de foto van mij kunt zien, moeten we nog steeds in het openbaar rondlopen met een mondkapje op. En sinds gisteren wordt er in de media weer veel over het mondkapje gesproken, of liever gezegd over het feit dat een groot deel van de burgers het niet draagt. Dit is misschien vooral te wijten aan het feit dat we het gevoel hebben gekregen ‘Het is voorbij!’ Daarnaast zijn er allerlei ‘deskundigen’ die beweren dat het bij het corona-virus over niet veel meer gaat dan om een of andere griep. Mensen die besmet zijn met het corona-virus zijn helemaal niet ziek.

Sinds het begin van deze maand is het aantal mensen dat met het virus is besmet weer dramatisch gestegen. In de laatste 10 dagen zijn er meer nieuwe coronagevallen vastgesteld dan in de hele maand mei in totaliteit. En vooral in Tel Aviv lijkt het erop, dat de mensen onverschillig geworden zijn, wat ik gisteren met eigen ogen kon zien, toen we met een gedeelte van onze familie (we zijn nog maar met z’n drieën) een uitstapje naar Tel Aviv maakten.

Tel Aviv – iedereen doet wat hij wil (Foto: Miriam Alster/Flash90)

In Tel Aviv, en niet alleen daar, doet iedereen wat hij wil. De ene draagt een mondkapje, de ander niet. Veel mensen dragen het masker om hun pols, waarschijnlijk om snel te kunnen reageren als een politieagent of een gemeentelijke handhaver in zicht komt, die een boete van 200 shekel uitschrijft voor het niet dragen van het mondkapje. Dit hebben ze de afgelopen dagen echter nauwelijks gedaan. Vanaf vandaag zal dat veranderen, want gisteren besloot de regering harder op te treden om een nieuwe golf van corona te voorkomen.

Ik besef dat het niet prettig is om met een mondkapje op rond te lopen, maar aan de andere kant moeten we niet egoïstisch zijn en ook aan de mensen om ons heen denken. Thuis kan iedereen doen wat hij wil, maar in het openbaar moeten we niet alleen aan onszelf denken, ook al geloven we niet allemaal dat het coronavirus gevaarlijk is. Maar niemand van ons weet dat precies, nog niet tenminste. En dat is waarom de dingen zijn zoals ze nu zijn.

Het is niet prettig om een kapje te dragen in deze hitte, daar ben ik het mee eens, maar het zal niet voor altijd zijn. En nu ik toch over de hitte heb:

Dit is het weer voor vandaag in Israël:
Een groot deel van de dag schijnt de zon. Er kan hier en daar wat bewolking zijn. De temperaturen zullen vandaag nauwelijks anders zijn dan gisteren.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209.025 m beneden de zeespiegel, 22,5 centimeter onder de bovengrens!

Tel Aviv, gisteren (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Ik hoop echt dat we binnenkort weer wat meer van ons bekende dagelijkse leven zullen terugkrijgen en dat u, beste lezers, ons eindelijk weer hier in Jeruzalem kunt bezoeken. Het voelt echt een beetje leeg aan zonder u en zonder alle toeristen die onze stad normaal gesproken zouden bezoeken.

En nu wens ik u, namens de gehele redactie van Israel Today, een prachtige woensdag toe met zoveel mogelijk alledaagse dingen uit uw bekende dagelijkse leven. Het ga u goed!

Shalom uit Jeruzalem!

Dov