Groeten uit Israël – Iedereen 750 shekel: Zwijggeld?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Alweer een week die ten einde loopt. Ook in deze week stond eigenlijk maar één thema centraal: Corona. Ja, in deze week werd het duidelijk, dat wij in Israël dit vervloekte virus niet onder controle kunnen krijgen. Alle ‘successen’ van de zogenaamde ‘Eerste Golf’ in maart en april zijn verdampt. Door de besluiteloosheid van onze regering zijn we nu voor de wereld het voorbeeld geworden van hoe het niet moet.

Elke dag worden er minstens 1300 tot 1500 nieuwe corona­besmettingen gemeld, en we hebben zelfs een dag gehad met meer dan 1600 gevallen. Al met al zijn er nu niet minder dan 24.000 bekende corona­gevallen in ons land. In uw land, Nederland, met bijna twee keer zoveel inwoners als Israël, worden momenteel rond de 100 besmettingen per dag gemeld. Ja, er is hier bij ons iets misgegaan.

Zoals ik u vorige week heb geschreven, wordt het opheffen van alle beperkende maatregelen, de veronderstelde terugkeer naar het normale dagelijks leven, terug­gedraaid. De theaters en concertzalen moesten een week na de heropening weer sluiten, het aantal gasten in restaurants werd beperkt en er werden lockdowns ingesteld in wijken met een onevenredig groot aantal nieuwe corona besmettingen. Zwembaden en fitnessclubs werden gesloten en daarna weer geopend. Inmiddels zijn er weer werknemers met onbetaald verlof gestuurd, wederom hebben we meer dan een miljoen mensen zonder werk.

De media vermelden steeds meer berichten over mensen die zonder geld komen te zitten. Zelfs lege koelkasten worden getoond. Laatst was er een trieste reportage op de televisie over een zangeres uit de Israëlische opera die nu een voedselpakket heeft ontvangen van een hulporganisatie. Ze had tranen in haar ogen toen het pakketje bij haar werd gebracht. En dit is slechts één voorbeeld van de vele. Er is niets meer over van de terugkeer naar het normale dagelijkse leven.

Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Deze week werden er veel demonstraties gehouden, bijna wel elke dag. In Tel Aviv hebben meer dan 10.000 mensen op het Rabinplein geprotes­teerd tegen de regering, die hen naar eigen zeggen in de steek laat. Beloofd hulpgeld zou niet zijn uitgekeerd. En als het wel werd uitgekeerd, dan bleek het veel minder te zijn dan in eerste instantie was beloofd.
Eergisteren vond hier in Jeruzalem een bijzonder heftige protest­demonstratie plaats voor de ambtswoning van onze premier, die later uitmondde in een gewelddadige botsing tussen de demon­stranten en de politie.

Jeruzalem (Foto: Yonatan-Sindel/Flash90)

De sfeer is niet goed. Onze regering voelt zich steeds meer onder druk gezet. En om er zeker van te zijn dat het niet uit de hand loopt, organiseerde Netanyahu gisteravond een persconferentie waarin hij een nieuw onder­steunings­pakket voor de burgers bekend maakte. Deze keer wil hij een geldbedrag uitkeren aan elke burger. Volgens het plan krijgt elke burger van Israël 750 shekel, gezinnen met één kind 2000 shekel, gezinnen met twee kinderen 2500 shekel en als er drie of meer kinderen zijn, wordt er 3000 shekel bijgeschreven op hun rekening. Dit zou de komende dagen moeten gebeuren.

We moeten weer gaan winkelen (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wel, ik kan dit pas geloven als ik het geld op mijn rekening zie. Aangezien al onze kinderen meerder­jarig zijn, verwacht ieder van ons 750 shekel. Ik wijs het niet af, maar wees ervan overtuigd dat deze éénmalige injectie van geldmiddelen niemand in dit land uit de economische ellende zal halen.
Netanyahu zei dat het geld bedoeld is om de economie te stimuleren omdat burgers met dit geld hun aankopen kunnen doen. We mogen echter niet vergeten, dat dit plan, dat door critici ‘onge­controleerd verdelen van geld’ wordt genoemd, de Staat maar liefst 6 miljard shekel zal kosten. En het geld moet ergens vandaan komen. Er is ook kritiek op het feit dat zelfs degenen die deze 750 shekel helemaal niet nodig hebben, dat geld ook krijgen, want iedereen zal dit bedrag ontvangen, ook de miljonairs in ons land. Op zich is dit wel komisch.

Bij mij kwam meteen het woord ‘zwijggeld’ in mijn hoofd op. Misschien wil Netanyahu ons nu even rustig houden, die vele demonstraties werden hem waarschijnlijk iets te veel. Als kinderen onrustig zijn, geef je ze gewoon wat chocolade en daarmee zullen een tijdje rustig zijn.

De echte problemen worden niet opgelost door dit ‘plan’. Niemand zal in de nabije toekomst zijn baan terugkrijgen en een volgende landelijke lockdown lijkt op handen te zijn. Daarover wordt dit weekend een besluit genomen, tenzij onze regering opnieuw besluit dat zij op dit moment geen besluit kan nemen over hoe het verder moet.

Dus, beste lezers, dit was nu niet bepaald een optimistisch begin van de dag, maar wie weet, misschien krijgen we deze lastige lastige situatie toch nog onder controle.

Er is echte één ding waarop u bij ons kunt vertrouwen, het weer:

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en ligt nu op 209,24 m beneden de zeespiegel, 44 centimeter onder de bovengrens!

Ondanks de niet gemakkelijke situatie waarin we ons bevinden, wens ik u namens de gehele redactie van Israel Today een prettige dag, maak er het beste van en blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem!

Dov