Groeten uit Israël – Hoe omzeil je de Lockdown?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Ik heet u welkom in het nieuwe jaar 5781! Nadat vorig jaar niet bepaald het beste jaar was, hoop ik dat het nieuwe jaar een beter jaar wordt, of in ieder geval een normaal jaar. Ja, ik denk dat ik tevreden zou zijn met een normaal jaar, of misschien gewoon een beetje meer normaal dan vorig jaar.

Vanwege Corona moesten we het begin van het nieuwe jaar met de naaste familie vieren, alleen degenen die samen in één huis wonen mochten het nieuwe jaar samen begroeten, wat betekende dat onze oudste zoon in Tel Aviv moest blijven. Maar er is voor ieder probleem een oplossing. We gingen gewoon op donderdag naar onze zoon in Tel Aviv, een dag voor de nieuwe lockdown, om het einde van het jaar met de hele familie te vieren in plaats van met Nieuwjaar. Geen probleem, we vierden het nieuwe jaar de dag ervoor, als een soort van voorpret.

Op weg van Modi’in naar Tel Aviv begrepen we dat we niet de enigen waren. Het hele volk Israël leek op weg te zijn, er waren zeer lange verkeersfiles. Net als onze hoofdredacteur Aviel hebben veel andere gezinnen hun gezamenlijke nieuwjaarsdiner gewoon een dag vervroegd. Dit was misschien niet bepaald de bedoeling van degenen die opdracht gaven voor de nieuwe lockdown, maar het was op de een of andere manier wel logisch. Waarom zouden we afzien van het samenzijn voor de feestdagen, waarop we zo lang hebben gewacht? Het is gewoon een deel van onze feest­dagen, we willen ze samen vieren, zoals Anat ook had beschreven.

Het was een mooie dag in Tel Aviv. We hebben nog een wandeling gemaakt over de Dizengoffstraat om nieuwe energie op te doen voor de tijd van de lockdown. Het nieuwe jaar hebben we daarna in het weekeinde bij ons thuis verwelkomd.

Na het begin van de lockdown voelden we nauwelijks verschil met ‘normale’ dagen. Voor het huis liepen de joggers gewoon rond en ook de fietsers gaven hun ritten in het weekeinde niet op. In het algemeen leek het erop, dat de inwoners van Modi’in sinds het begin van de lockdown bijzonder sportief zijn geworden. Waarom? Omdat er regels bestaan die omzeild moeten worden. Degenen die zich bezighouden met sportieve activiteiten mogen verder gaan dan de toegestane 1000 meter van hun huis. En wie in de buurt van het strand woont, mag ook naar het strand gaan en in de zee zwemmen, zolang het maar om sport gaat.

Sport maakt het mogelijke om te zwemmen in de zee, ondanks de lockdown. (Foto: Yossi Aloni/Flash90).

En wie niet zo dicht bij het strand woonde en toch het strandbezoek niet wilde missen, meldde zich gewoon aan voor een demonstratie op het strand, want het recht om te demonstreren blijft ook tijdens de lockdown bestaan.

Het recht om te demonstreren wordt ook benut door veel orthodoxe Joden, die de feestdagen tegen de regels in bij hun families hadden doorgebracht en gisteravond naar huis moesten terugkeren. Zo werden in veel delen van Jeruzalem gewoon demonstraties aangemeld, zodat iedereen ongestraft naar huis kon gaan naar zijn stadsdeel. Zo’n demonstratie kan echt praktisch zijn.

Een demonstratie kan heel praktisch zijn voor deze Israëli, die gisteren van het strand in Tel Aviv genoot. Zijn bord vermeld ‘Zeer belangrijk Balfour morgen’, waarmee niet de Balfour-verklaring wordt bedoeld, maar de demonstraties in de Balfourstraat, waar de residentie van premier Netanyahu is gevestigd. (Foto: Miriam Alster).

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die proberen de voorschriften te omzeilen. Er waren dus nogal wat amusante berichten in het nieuws, bijvoorbeeld over een gezin dat door de politie werd aangehouden bij een van de controleposten. De moeder was 7 maanden zwanger en zei dat ze op weg was naar het ziekenhuis. Helaas vroeg het kleine kind van het gezin toen, wanneer ze eindelijk het park zouden bereiken. Oeps. Ook werden volgens de politie verschillende gezinnen naar huis gestuurd, die de agent niet konden overtuigen dat ze allemaal op weg waren naar hun werk.

En vanmorgen waren er overal berichten over lange files, want in de particuliere sector werken de mensen normaal om de economie niet volledig te ruïneren. Bij de controleposten wordt steek­proefs­gewijs gecontroleerd of de chauffeurs echt op weg zijn naar hun werk, naar een dokter of om een andere toegestane reden.

Ik denk dat dit allemaal nogal ingewikkeld is. En aangezien het aantal nieuwe besmettingen steeds toeneemt, zal de lockdown binnenkort veel strenger worden. Waarschijnlijk zullen er ook zeer ernstige beperkingen zijn voor privéwerk.

Bij Israel Today hebben we het geluk, dat we zonder problemen vanuit huis kunnen werken en dus aan u kunnen blijven berichten over wat er in Israël gebeurt. Helaas hebben anderen dit voorrecht niet, en worden ze opnieuw met onbetaald verlof gestuurd of moeten ze hun winkels sluiten. Niet iedereen houdt zich daaraan, maar daarover vertel ik jullie een andere keer.
Maar nu eerst het weer. De zomer is nu toch echt voorbij?

Het weer voor vandaag in Israël
Het nieuwe jaar begint overwegend zonnig met een lichte daling van de temperaturen. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is tijdens de feestdagen met 3 centimeter gedaald en staat nu 209,67 m onder de zeespiegel, dat is 87 centimeter onder de bovengrens.

De fiets bevrijdde ook de mensen van de 1000 meter grens. Gisteren in het Yarkon Park in Tel Aviv. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Namens de gehele redactie van Israel Todaywens ik u nogmaals een gelukkig nieuw jaar en een prachtige maandag, blijf gezond.

Shalom uit Modi’in,

Dov