Groeten uit Israël – Hoe leven we verder met Corona?

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door Dov Eilon |

Een nieuwe week begint, de tweede week op de redactie hier in Jeruzalem. Nu komt de dagelijkse sleur weer terug. Mijn wekker gaat weer om half zes, zodat ik om 6:15 uur mijn bus naar Jeruzalem kan halen. Een groot voordeel van thuiswerken was de extreem korte weg naar mijn werkplek, de trap af en dan scherp naar rechts en ik was al in de keuken. Daar stond mijn laptop, op de eettafel, van waaruit ik een mooi uitzicht genoot. Rechts van mij keek ik uit op de tuin en op de zogenaamde ‘zuidelijke heuvels van Modi’in’, links van mij de koelkast, misschien wel het meest strategische punt in de tijd van de corona-beperkingen.

Mijn werkplek tijdens het thuis werken.

Maar nu even serieus. Mijn busrit vandaag verliep weer erg voorspoedig en ik kon weer alleen zitten. In dagen dat het virus nog welig tiert, vooral hier in Jeruzalem, is het goed om alleen te zitten. Helaas begrijpt niet iedereen hoe ze hun mondkapje moeten dragen, zeker niet als ze gebruik maken van het openbaar vervoer. Laatst naderde ik nog een busstation waar een vrouw met het masker onder haar kin stond. En net toen ik langs haar liep, gebeurde het: ‘hatsjoe…!’ De vrouw nieste met passie. Gelukkig was ik alweer vrij ver van haar vandaan en ik was eerst een beetje geschokt (ja, ik behoor tot degenen die het gevaar van het coronavirus serieus nemen), maar ik kon het toen niet laten om te lachen, wat je niet kon zien dankzij mijn eigen mondkapje.

Een collega vertelde me een ander verhaal van een busreis. Ze was op weg naar het kantoor toen een vrouw zonder mondkapje, en dus tegen de regels in, de bus in stapte. Toen ze luid en krachtig begon te hoesten, kwam er een passagier naar haar toe en vroeg haar een mondkapje op te zetten. De vrouw gaf echter antwoord door middel van een verzameling scheldwoorden. Mijn collega dreigde haar toen de politie te bellen en heeft dat inderdaad gedaan. Een paar minuten later werd de bus aangehouden en de politie vroeg de vrouw zonder mondkapje uit de bus te komen. Mijn collega kon me niet vertellen of ze er met een waarschuwing vanaf kwam.

Zo hoort het – een tramhalte in Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Corona-besmettingen nemen weer toe
Ja, zo ziet nu onze alledaagse leven er uit. Helaas lijkt er na Corona geen alledaags leven meer terug te komen, want de laatste dagen neemt het aantal mensen, dat met het virus besmet is, weer aanzienlijk toe. Gisteren werd een nieuw record gevestigd met 160 nieuwe corona-patienten, die zich na het begin van de terugkeer naar het alledaagse leven hebben gemeld. De hervatting van de spoorweg-dienst­regeling was gepland morgen te starten, maar het is nog niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Onze grote regering zal er vandaag over vergaderen. Bovendien krijgt het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe directeur. Hij zal zich ook gaan bezighouden met de vraag, wat er moet gebeuren binnen het onderwijs, waar de meeste nieuwe gevallen van corona zijn vastgesteld. Zo zijn er intussen al 106 scholen gesloten.

Maar ondanks alles hebben de Israëli’s dit weekeinde genoten van hun terugkeer naar het dagelijks leven. Duizenden mensen stroomden naar de natuurparken en de stranden, die tijdelijk gesloten moesten worden vanwege de grote drukte. Vooral bij het Meer van Galilea was het erg druk. De aanwijzing, om twee meter afstand tot elkaar te houden, lijkt te zijn vergeten.
Het weer had niet beter kunnen zijn voor excursies in de natuur en ook in de komende dagen lijkt het zomers te blijven, zoals het in de maand juni ook behoort te zijn.


De bevolking van Israël gaat er weer op uit – natuurparken, het Meer van Galilea, kersen in Kibboets ‘Ein Siwan’, een rommelmarkt in Haifa, de bergen rond Jeruzalem, de woestijn in Israël en in de Negev.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Over het algemeen zonnig en een beetje warmer. De zomer is aangebroken. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de De Dode Zee 37 graden, Be’er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend weer anderhalve centimeter gedaald en ligt nu op 209.005 m onder de zeespiegel, er ontbreekt 20,5 centimeter tot aan de bovengrens!

We zullen zien hoe het dagelijks leven verder gaat. Het is ook voor mij duidelijk dat we ons niet voortdurend in huis kunnen opsluiten, het leven moet doorgaan, zelfs met Corona. In die zin wens ik u, ook namens mijn collega’s van Israel Today, een prachtige zondag toe. Blijf gezond.

Shalom uit Jeruzalem,

Dov